Dievnamos norisināsies vēsturisko ērģeļu svētki «Latvija – ērģeļu zeme»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

No 23. jūlija līdz 1. augustam Latvijas dievnamos Cēsīs, Slokā, Valmierā, Rīgā, Ugālē, Viļakā un Liepājā noriks 5. vēsturisko ērģeļu svētki "Latvija – ērģeļu zeme". Svētku jubilejas gadā gaidāmi septiņi ērģeļmūzikas koncerti, pirmskoncertu sarunas, ērģeļu demonstrējumi, video translācija un vairāki pasaules pirmatskaņojumi, informēja rīkotāji.

Ērģeļu svētki  sniedz iespēju gan Latvijas iedzīvotājiem, gan ārvalstu viesiem apceļot Latvijas novadus, klausoties un salīdzinot vēsturisko instrumentu skanējumu, kā arī apzinot valsts kultūrvēsturisko lepnumu. Kā norādīja organizatori,

svētku koncertprogrammas veidotas ar mērķi pēc iespējas autentiskāk tuvoties katra instrumenta specifikai, stilam un laikmetam.

Septiņos koncertos klausītāji varēs iepazīties ar visplašāko ērģeļmūzikas repertuāru no baroka laikmeta klasikas līdz pat mūsdienu latviešu komponistu jaundarbiem.

Pasaules pirmatskaņojumu piedzīvos četri skaņdarbi: Platona Buravicka "Mēs apūdeņojam nākotnes laukus, sadevušies rokās" ērģeļu duetam un sitaminstrumentiem, Aigara Raumaņa "Valmieras svīta" ērģelēm un čellam, Indras Rišes "Elēģija trompetei un ērģelēm" un Jēkaba Bernāta "Septimus Angelus" trompetei, jauktajam korim un ērģelēm.

Vēsturisko ērģeļu svētki "Latvija – ērģeļu zeme"
Vēsturisko ērģeļu svētki "Latvija – ērģeļu zeme"

23. jūlijā Cēsu Svētā Jāņa evaņģēliski luteriskajā baznīcā svētku atklāšanas koncertā "Ērģeļu debesis" muzicēs trompetists Jānis Porietis, soprāns Inese Romancāne, tenors Jēkabs Bernāts, flautiste Maija Kļaviņa, ērģelniece Diāna Jaunzeme-Portnaja un kamerkoris "MoonBeams" diriģentes Noras Kalniņas vadībā.

24. jūlijā Slokas evaņģēliski luteriskajā baznīcā latviešu komponistu mūzikas koncertā uzstāsies soprāns Ilze Grēvele-Skaraine un ērģelniece Ilona Birģele, bet dienu vēlāk, 25. jūlijā, Valmieras Svētā Sīmaņa evaņģēliski luteriskajā baznīcā programmā "Mūzika dzimtajā valodā" uzstāsies čellists Ēriks Kiršfelds un ērģelniece Kristīne Adamaite.

28. jūlijā Rīgas Vecajā Svētās Ģertrūdes baznīcā kopā ar saksofonistu Aigaru Raumani muzicēs jaunie ērģelnieki Jeļizaveta Sujetina, Agnese Abramāne, Amanda Zvirgzda, Laura Ivanova un Jānis Karpovičs.

30. jūlijā Ugāles evaņģēliski luteriskajā baznīcā baroka mūzikas dižgaru mūziku izpildīs Zviedrijā dzīvojošā latviešu ērģelniece Ligita Sneibe, bet 31. jūlijā Viļakas Vissvētās Jēzus Sirds Romas katoļu baznīcā koncertprogrammu "Neredzamā klātbūtne" piedāvās ģitārists Armands Alksnis un ērģelniece Ilona Birģele.

Savukārt svētku noslēguma koncertam 1. augustā izvēlēta īpaša vieta – Liepājas Svētās Trīsvienības katedrāle, kur atrodas lielākās nepārbūvētās mehāniskās ērģeles pasaulē. Tikšanos ar šo īpašo instrumentu pārraudzīs ērģeļu duets "Riga Organum Duo" (Ilona Birģele un Diāna Jaunzeme-Portnaja) un sitaminstrumentāliste Virdžīnija Laube-Vītiņa.

Projekta mākslinieciskā vadītāja un producente Ilona Birģele norādīja, ka katrā koncertā klausītājus gaidīs ievadsarunas par vēsturiskajām ērģelēm un to kultūru Latvijā, bet pēc koncertiem visi interesenti ērģelnieku un ērģeļmeistaru klātbūtnē varēs paši izmēģināt un pārliecināties par ērģeļu skanējumu. Savukārt pirmo reizi svētku vēsturē visās koncertu norises vietās plānots organizēt video translāciju, lai klausītāji varētu ne tikai dzirdēt, bet arī redzēt māksliniekus un viņu darbošanos ar ērģelēm.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti