Pārmijas

Bolderājas Mūzikas un mākslas skola svin 30! Saruna ar skolas direktoru Artūru Cingujevu

Pārmijas

Agra un Arnolds Dimanti klajā laiduši latviešu komponistu klavierduetu albumu

Vārds uzvarētājiem! Altists Dāvis Sliecāns un pianists Aleksandrs Kalējs

Dialogs ar Brāmsu. Mūzikas akadēmijas un Melngalvju brālības rīkotajā konkursā uzvar Sliecāns un Kalējs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas un Rīgas Melngalvju brālības rīkotajā Kamermūzikas koncertprogrammu konkursā 13 kameransambļu konkurencē uzvarējis altista Dāvja Sliecāna un pianista Aleksandra Kalēja duets.

Konkurss no 5. līdz 6. aprīlim risinājās Jāzepa Vītola Mūzikas akadēmijas (JVLMA) Lielajā zālē, noslēdzoties ar svinīgu apbalvošanas ceremoniju un laureātu koncertu, pirms kura tika atklāta arī Rīgas Melngalvju brālībai veltīta plāksne pie JVLMA Mecenātu sienas.

Šis bija jau ceturtais Rīgas Melngalvju biedrības rīkotais konkurss, un tā mērķis – aktivizēt kameransambļu patstāvīgu darbību JVLMA un veicināt kvalitatīvu un mākslinieciski augstvērtīgu kamermūzikas koncertprogrammu sagatavošanu un atskaņošanu. Galvenā balva konkursa labākajam kameransamblim – Rīgas Melngalvju brālības vienreizēja stipendija 4000 eiro un koncerts Brēmenē 2019. gada 1. novembrī.

Dāvis Sliecāns un Aleksandrs Kalējs kopā muzicē jau trīs gadus – piedalījušies arī vairākos konkursos un festivālos. Abi pasmaida, ka esot jau gana apbružājušies, bijuši pat Ziemeļamerikā. "Interesanti – kad sākām spēlēt divatā, sākām tieši ar Brāmsu – viņš mums bijis tāds labs ceļabiedrs un skolotājs visus šos trīs gadus," stāsta Dāvis.

"Tāda bija mūsu pašu vēlme, īpaši no Aleksandra puses – mums ļoti labi saskan gaume attiecībā uz romantismu: Šūmani, Brāmsu. Sākumā tas bija lielisks veids, kā uzsākt dialogu."

"Protams, šajā mūzikā nereti ir grūti atrast līdzsvaru – tāpēc arī Brāmsu bieži vien konkursos neņem kā pamata repertuāru. Jo katram ir savs viedoklis, savs redzējums, sava izjūta. Parasti ir divi varianti: vai nu tiek spēlēts pārāk vecīgi un noguruši, vai arī tiek spridzināts par daudz. Protams, ļoti grūti rast līdzsvaru starp racionālo un piepildītu kaisli un jūtu izpausmi,” atzīmē Kalējs.

Dāvis Sliecāns atzīst – tieši pēc studijām Minhenē, izprotot sava profesora radošo dogmu, arī viņam pielipusi doma, ka "bezbailīgā, drosmīgā pieeja var aizvest pie rezultāta, kas atzīstams arī nopietnam kritiķim".

Abi mūziķi papildinājušies dažādās meistarklasēs, un šai sakarībā Aleksandrs Kalējs secinājis: "Starp citu, arī Eiropa nav tik viendabīga –

bieži vien Eiropas vadošajās konservatorijās puse ir krieviski runājošo pasniedzēju vēl no padomju laika tradīcijām.

Vismaz manā gadījumā, un man šķiet, ka arī Dāvja gadījumā šī dažādība mūsu skatam mūzikas un mākslas pasaulē ļauj pavērties plašāk."

Abu puišu solokoncerts kā konkursa uzvarētājiem paredzēts novembra sākumā Brēmenē, taču mūziķi sola, ka arī līdz tam noteikti dzirdēsim abu uzstāšanos plašākā koncertā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti