Rīts

Raidījumu cikls "Mikrofona aptaujai - 50": Mikrofons 87, Mikrofons 88

Rīts

Raidījumu cikls "Mikrofona aptaujai - 50": Mikrofons 91, Mikrofons 92

Raidījumu cikls "Mikrofona aptaujai - 50": Mikrofons 89, Mikrofons 90

Deviņdesmito gadu sākumā dziesmu aptauja «Mikrofons» pakāpeniski komercializējās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Deviņdesmito gadu sākumā "Mikrofons" pakāpeniski komercializējās, piemērojoties laikam, un drīz vien tā arī vairs nebija vienīgā dziesmu aptauja, jo dažādi izdevumi un radio raidījumi sāka veidot savējās. 

"Mikrofona 89” aptaujā, ilgu laiku dzelts un pelts, beidzot dominē „Pērkons” ar visai īpatno dziesmu "Mēs pārtiekam viens no otra”, kuras vārdu autors ir Klāvs Elsbergs, kurš 28 gadu vecumā gāja bojā mīklainos apstākļos 1987. gada ziemā Rakstnieku namā Dubultos.

"Mikrofona" aptaujai - 50

Savulaik tik iemīļotā dziesmu aptauja "Mikrofons" šogad atzīmē 50 gadu jubileju. Aizraujošais dziesmotās aptaujas stāsts aizsācies 1968. gada rudenī, tātad pirms apaļa pusgadsimta, un Latvijas Radio 2 raidījumu ciklā “Mikrofona aptaujai – 50” atskatās uz spilgtākajiem dziesmotajiem notikumiem.

Pirms gadiem 10 apgādā "Mansards” izdota viņa dzejas izlase, bet, ja runājam par dziesmām ar Klāva vārdiem, tad tās visbiežāk, šķiet, izmantojis Juris Kulakovs, izpildot tās grupai "Pērkons”, kā, piemēram, "Kukurūza”, "Baletomānija”, "Lampas un zvaigznes”, "Neatvadīsimies”, ”Eksotiskā sala”, arī "Mēs pārtiekam viens no otra”. Apmēram 50 000 anketās visbiežāk bija nosaukts tieši šis skaņdarbs, tātad  "Mikrofona” uzvarētājdziesma 1989. gadā.

 

Deviņdesmito gadu sākumā – kā savulaik atzina "Mikrofona” redaktors, bijušais Saeimas deputāts Ilmārs Latkovskis - aptaujas pārtapa rietumnieciskās komercaptaujās. Notika tas, kam neizbēgami bija jānotiek. Tās vairs nebija tautu vienojošās "Mikrofona” aptaujas… Te jāpiebilst, ka paralēli "Mikrofonam” nāca klāt arī citas aptaujas, kā piemēram, populārās radio  jaunatnes programmas veidotā "Dzirksteles Prīma”, arī laikraksts "Padomju Jaunatne” aizsāka savu aptauju rubrikā "Mūzikas klubs”, savukārt Mūzikas biedrība centās noteikt gada labākos mūziķus.

Neraugoties uz šo muzikālo aptauju biezeni, daudzi radioklausītāji un īpaši jau jaunieši ar sajūsmu uzņēma ziņu, ka "Mikrofona '90” aptaujā par uzvarētāju kļuvusi Aigara Krēslas un Aigara Grāvera dziesma "Baltā” grupas "Jumprava” izpildījumā, kas uzvaras laurus plūca trīs gadus pēc kārtas.

Vēl gribas atgādināt, ka 1990. gadā Sporta manēžā ar daudziem koncertiem atzīmēja "Mikrofona” 25 gadu jubileju, uz skatuves, tāpat kā senāk, bija Radio estrādes un vieglās mūzikas orķestris, Maestro Aļņa Zaķa vietā šoreiz stājoties izcilajam mūziķim, trompetistam Gunāram Rozenbergam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti