Desmit relatīvi jaunas pašmāju grupas, kuras jādzird «Positivus 2018»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Ir atlikušas tikai nepilnas četras dienas, lai saplānotu savu “Positivus 2018”  festivāla maršrutu, dodot sev to prieku atklāt arī jaunas pašmāju grupas un solomāksliniekus. Apskatā plašāk par to, kas ir šie jaunie vārdi un kurā no “Positivus” festivāla dienām viņi uzstājas.

Jau pavisam drīz, no 20. līdz 22. jūlijam,  Salacgrīvā norisināsies jau divpadsmitais “Positivus” festivāls. Tā kā ikdienā aktīvi sekoju līdzi norisēm latviešu populārajā un alternatīvajā mūzikā, festivālos izmantoju iespēju vienkopus izbaudīt mūsu mūzikas skatuves daudzveidību. Šogad festivāla programmā iekļauti daudzi jauni pašmāju mūziķi un grupas, dodot iemeslu iepazīties ar to, ko šie mūziķi īsti spēlē.

Uzsākot iepazīstināšanu, jāpiebilst dažas lietas. Pirmkārt, lai gan nosaukumos jauni un plašākai auditorijai mazāk pazīstami, lielākā daļa no šiem mūziķiem ir ar ilgstošu un daudzveidīgu skatuves pieredzi. Otrkārt, šī būs mana 10 mākslinieku izlase, jo realitātē tā vai tā paspēsi tikai uz pieciem no tās. Treškārt, mūsdienās pie grupas nosaukuma pieliktā stilistiskā birka izsaka arvien mazāk, tāpēc jebkurā gadījumā nāksies ticēt savai intuīcijai un paļauties uz veiksmīgu apstākļu sakritību, nonākot īstajā laikā īstajā vietā.

Festivāls, kurā pulcējas cilvēku tūkstoši, ir laba vieta pirmajam koncertam. Tā, lūk, “Positivus 2018” ietvaros debitēs šobrīd vēl noslēpumainie “Nesen”. Arī elektroniskās mūzikas duetam “Autographic”, kuru veido Zelma Jēgere un Andis Ansons no grupas “Bandmaster”, šis būs pirmais koncerts. Ar jaunu nosaukumu “Kautkaili” klausītāju priekšā stāsies trio Kristīne Pāže, Didzis Bordo un Kaspars Vizulis – ja viņu mūziku vajadzētu raksturot ar vienu vārdu, tad sauksim to par indie.

Plašākai publikai sevi pieteiks mūzikas izdevniecības “Jersika Records” mākslinieki – saksofonisti Toms Rudzinskis un Dāvis Jurka ar projektu "Lupa" un bundzinieks Kaspars Kurdeko, pianists Rūdolfs Macats un ģitārists Kaspars Vizulis ar projektu "KlusiKlusi"; no viņiem varēsim sagaidīt improvizētu, eksperimentālu mūziku.  Eksperimentālās un džeza mūzikas izdevniecība “Jersika Records” savas pirmās plates izdeva 2017. gada oktobrī un šogad klausītājus iepriecinās ar vēl vismaz pārīti jaunu ierakstu.

Projektā “Praga II” ir apvienojušies Aleksis Lūriņš, kuru reiz klausītāji iepazina grupas “Carnival Youth” sastāvā, un elektroniskās mūzikas producents Kashuks.  Kopā abi mūziķi darbojas jau no 2015. gada, bet šogad izdevuši debijas albumu “Unreal Feels Real Feels Unreal“.

Evija Vēbere, kas Latvijas populārajā mūzikā debitēja kā dueta “Howling Owl” dalībniece, tagad darbojas kā solo māksliniece. Evijas balss ir pasakaina šī vārda visburtiskākajā nozīmē, un viņa  rada eksperimentālu popmūziku ar atsaucēm uz dažādiem stiliem un laika periodiem.

Lai arī grupa “The Bad Tones” nav nekādi jaunie, iepriekš pazīstami ar vārdu “Pink Elephant”, joprojām savu kvalitātes latiņu tur augstu paceltu, lai no jauna klausītājus iepriecinātu ar psihodēlisko rokmūziku un estētiskiem video.

Trio “Spāre” ir viena no savdabīgākajām jaunajām rokgrupām, kurai piemīt pankrokam raksturīgā enerģija un progroka inteliģence, dziesmas ir pašu un latviešu dzejnieku vārdiem, rosinās aizdomāties par dzīves vērtībām.  Pērn trio izdeva debijas albumu “Masa”.

“Positivus” festivāls trio “Ezeri” savā ziņā ir īpašs – 2016. gadā grupa festivālā prezentēja  debijas albumu “Ogle”.  Arī “Ezeri” jauc rokmūzikas robežas, šo stilu sapludinot ar elektronisko mūziku, popmūziku, džezu un folkmūziku. Viņi šajā festivālā būs dzirdami divas reizes, tajā skaitā kopā ar režisoru Vladislavu Nastavševu. 

Piektdienas un pusnaktis ir kā radītas elektropopa dueta “Podruga” koncertam. Dueta mākslinieciskās līderes un vokālistes  Alises Stefanovičas sievišķīgā, skanīgā balss vedīs tevi cauri “Podrugas” dūmakaino un lipīgo tehno ritmu līkločiem.

Parocīgajā digitālajā gadsimtā visa festivāla programma ir tavā plaukstā. To var aplūkot un lejupielādēt festivāla mājas lapā sadaļā Programma”, kā arī mobilajā lietotnē “Positivus'18”, kas bez maksas pieejama App Store un Google Play veikalos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti