Deniss Severins: Jums te ir īsts čellistu rezervāts

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

"Jums te ir īsts čellistu rezervāts," - tā Latvijas Radio 3 - "Klasika" intervijā situāciju sava instrumenta grupā Latvijā raksturo šveiciešu čellists Deniss Severins, kurš kopā ar studentiem sniegs divus koncertus.

Lieliskais senās mūzikas pazinējs Bernes un Ženēvas mūzikas augstskolu profesors, čellists Deniss Severins šobrīd pasniedz meistarklases Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā (JVLMA).

Ukrainā dzimušais šveicietis par saviem audzēkņiem saka – „mani cālēni".

Vienaldzīgu cilvēku Dievs nekad neatvedīs pie pedagoģijas mākslas," atzīstot, ka pasniedzēja darbā nemāk sevi taupīt, meistars nopūšas.

Intervijā Intai Zēgnerei čellists stāsta par sadarbību ar Rīgas studentiem un pauž gandarījumu par sasniegtajiem rezultātiem un brīnišķīgajiem studentiem.„

Varētu teikt, ka jums te ir īsts čellistu rezervāts," saka mūziķis.

Profesors dalās pārdomās ne tikai par čellista profesijas īpatnībām, bet arī pedagoģijas niansēm, atklājot, ka svarīgāki par koncertiem, ko Latvijā viņš sniegs kopā ar JVLMA studentiem, ir mēģinājumos gūtās atziņas, ko būs izdevies iemācīt studentiem un ko viņi vēlāk varēs paņemt līdzi savā profesionālajā ceļā.

Ļoti mīlu latviešus: it kā esat mierīga tauta, bet, kad sākat muzicēt – kāds izcils temperaments parādās! Šāds kokteilis man ļoti patīk!" uzsver Severins.

Deniss Severins kopā ar JVLMA studentu orķestri uzstāsies sestdien, 22.februārī, plkst. 16 JVLMA Lielajā zālē. Koncertā skanēs J. Haidna, L. Bokerīni un V. A. Mocarta darbi. Jau nākamajā dienā, 23.februārī, plkst. 17 šo koncertprogrammu varēs novērtēt arī Smiltenes iedzīvotāji un viesi.

Koncertprogrammā iekļautos skaņdarbus vieno jaunība un kopīgs radīšanas laiks. Tie ir trīs brīnišķīgi klasicisma perioda skaņdarbi - tā laika populāro komponistu Jozefa Haidna un Volfganga Amadeja Mocarta simfonijas, kā arī ne tik bieži atskaņotā Luidži Bokerīni Koncerts čellam ar orķestri, kas izceļas ar formas eleganci, izklāsta vijīgumu, ārkārtīgu dziedošumu un vienlaikus virtuozu solopartijas skaņrakstu. Noteikti jāpiebilst, ka koncerts būs mūsdienām mazliet neierasts. Lai uzburtu autentisku 18. gadsimta gaisotni, mūziķi spēlēs nevis diriģenta, bet koncertmeistara un solista Denisa Severina vadībā.

Čellists Deniss Severins ir profesors Ženēvas un Bernes mūzikas augstskolās, kur pasniedz čella spēli, kamermūziku un seno mūziku. Regulāri vada meistarklases arī Vācijā, Francijā, Spānijā, Šveicē, Krievijā un Ukrainā.  

Viņš koncertējis Parīzē „Cite de la Musique”, Vīnes „Musikverein”, Londonā Karalienes Elizabetes zālē, Amsterdamas „Concertgebouw”, Prāgas Filharmonijā, Maskavas Čaikovska konservatorijā, Cīrihes „Tonhalle” un Lucernas Kultūras un kongresu centrā.  Gan kā solists, gan kamermūziķis bijis uzaicināts uz festivāliem Vācijā, Holandē, Francijā, Šveicē, Austrijā, Itālijā, Zviedrijā, Turcijā, Lielbritānijā, Ukrainā, Singapūrā, Polijā un Serbijā.

Severins bieži tiek aicināts piedalās starptautisku konkursu žūrijās. Pats ir vairāku konkursu uzvarētājs, regulāri uzstājas kopā ar orķestriem un daudzām kamermūzikas apvienībām. Sadarbojies ar tādiem izciliem mūziķiem kā N. Gutmans, V. Oistrahs, A. Rudins, Ž. Savals, H. Holigers, A. Gabeta, S. Ostrovskis un daudziem citiem.

Ar izcilību absolvējis P. Čaikovska Maskavas konservatoriju pie prof. D. Millera, Ženēvas konservatoriju pie prof. D. Grosgurina, Bāzeles mūzikas augstskolu pie T. Demengas. Stažējies „Schola Cantorum Basiliensis” pie profesora Kristofera Kaena baroka čella spēlē, kamermūzikā un stīgu kvarteta spēlē. Meistarklasēs papildinājies pie J. Starkera, N. Gutmana, G. Hoffmana, T. Morka, A. Meneses, V. Botčera, B. Mate u. c.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti