Deniss Paškevičs piesaka saksofonu festivālu «Jazz Room»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Saksofonists Deniss Paškevičs piesaka jaunu saksofonu festivālu “Jazz Room”, kura pirmā sesija “Tenor Legacy: Baltic Stars” notiks 26. novembrī K. K. fon Stricka villā Aristīda Briāna ielā 9.

Koncertā piedalīsies trīs Baltijas valstu vadošie saksofonisti: Deniss Paškevičs (Latvija), Villu Veski (Igaunija) un Liudas Mockunas (Lietuva). Īpašais viesis būs Eiropas džeza aprindās labi zināmais ģitāras improvizācijas meistars Marks Dukrē (Marc Ducret) no Francijas.

Deniss Paškevičs ir viens no vadošajiem ne tikai Latvijas, bet visas Baltijas džezmeņiem. Viņš ir gan saksofonists un flautists, gan komponists un producents, kā arī vairāku mūzikas projektu radītājs un pedagogs mūsdienu improvizācijas un džeza mūzikas studentiem. Pašos pamatos viņš iedvesmojies no leģendārā saksofonista Džona Koltreina (John Coltrane) daiļrades. Deniss ir četru saksofonkompāniju oficiālais mākslinieks: “Marca Reeds” (Francija), “Theo Wanne” (ASV), “P.Mauriat” (Francija) un “Kay Siebold” (Vācija). Nesen tika izdots viņa albums kopā ar dāņu ģitāristu Kristianu Franku (Christian Frank) “Yours Faithfully”, kurā piedalās arī pasaulē labi zināmais amerikāņu pianists Ārons Parkss (Aaron Parks) un kas vienīgais no džeza ierakstiem iekļuva “Austras” mūzikas balvai nominēto albumu desmitniekā.

Villu Veski ir viens no kolorītākajiem Igaunijas džeza mūziķiem, kurš uzstājies uz tik prestižām pasaules mūzikas skatuvēm kā Berlīnes Filharmonija, Londonas Karalienes Elizabetes zāle, Tokijas Pilsētas opera, Toronto “Ford” centrs un citām. Villu ir ne tikai saksofonists, komponists, producents un vairāku grupu līderis, bet arī Muhu salā notiekošā starptautiskā džeza mūzikas festivāla “Juu Jääb” dibinātājs.

Liudas Mackunas ir viens no spožākajiem Lietuvas džezmeņiem, kurš dažādos mūziķu sastāvos aktīvi muzicē gan mājās, gan citviet Eiropā. Viņš saņēmis vairākus prestižus apbalvojumus, tajā skaitā Dāņu Mūzikas balvu, Viļņas Džeza balvu, Lietuvas Mūziķu apvienības balvu un citus.

Starptautiski atzītais ģitārists Marks Dukrē instrumenta spēli apguvis pašmācības ceļā un kļuvis populārs ar to, ka neierobežo savas mākslinieciskās izpausmes kādā konkrēta stilā, sacerot no daudzu citu daiļrades atšķirīgu un pārsteigumiem pilnu mūziku. Viņa uzstāšanās reizēs iespējams izdzirdēt gan džeza un flamenko noskaņas, gan roka un pat akadēmiskās mūzikas elementus. Dukrē vienlīdz labi pārvalda elektrisko un akustisko ģitāru, mēdz uzspēlēt arī basģitāru un baritonģitāru. Francijas Džeza akadēmija piešķīrusi Markam prestižo leģendārā franču džeza ģitārista Džango Reinhārta (Django Reinhardt) balvu, žurnāls “Jazz Hot” viņu nodēvējis par vienu no labākajiem Francijas džeza ģitāristiem un viņš ieguvis arī prestižo “Les Victoires du Jazz” apbalvojumu.

Festivāla “Jazz Room” pirmajā sesijā pūtējiem un Markam piespēlēs talantīgi pašmāju džeza mūziķi: pianists Atis Andersons, basists Staņislavs Judins un bundzinieks Jānis Jaunalksnis. Koncerta programmā būs iekļauti tā dalībnieku oriģinālskaņdarbi, raksturojot katra individuālo stilu un atstājot vietu arī brīvai improvizācijai.

Koncerta dienā notiks arī meistarklases, kurās savā pieredzē dalīsies visi trīs Baltijas valstu saksofonisti.

Tās būs interesantas ikvienam, ne tikai topošajiem vai jau esošajiem mūziķiem. Meistarklasēs tiks prezentēts arī īpašs firmas “Kay Siebold” saksofona iemutnis, kas veidots, vadoties tieši pēc Denisa Paškeviča spēles manieres!

“Festivāla dalībnieki ir gan mani muzikālie varoņi, gan personiski draugi,” par “Jazz Room” būtību izsakās pats Deniss. “Ir svarīgi sanākt kopā un dalīties ar savām zināšanām un muzikālajām prasmēm. Es ticu, ka mūzika ir universāla valoda, kas spēj uzrunāt visus. Festivāls “Jazz Room” piedāvās pamatvērtības džeza mūzikā Latvijā, Baltijā un Eiropā.”

“Jazz Room” galvenais pasākums plānots nākamā gada maijā, bet pavisam festivālam būs četras sesijas gadā.

Šogad aprit 170 gadi kopš saksofona oficiālā patenta reģistrēšanas, kas arī ir galvenais iemesls, kādēļ tagad Rīgā tiek pulcēti vadošie Baltijas saksofonspēles meistari. Īpašs uzsvars likts tieši uz aizkustinoši dažādo tenorsaksofona skanējumu.

Festivālu “Jazz Room” organizē biedrība “Riga Room”, kas dibināta ar mērķi veicināt džeza mūzikas attīstību Latvijā. Atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds un “Green Print”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti