Kultūras ziņas

"Terra choralis" jeb "Dziesmotā zeme"

Kultūras ziņas

Top Latvijas popmūzikas dižkoncerts

Tuvojas Latvijas simtgades svinību kulminācija

Deju, gaismas un koncertuzvedumi: Latvija pošas simtgades svinībām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Jau pēc divām nedēļām, 18.novembrī, ar plašu pasākumu programmu Rīgā un visā Latvijā tiks atzīmēta valsts proklamēšanas 100. gadadiena. Ar nozīmīgākajiem pasākumiem, kas norisināsies 17., 18. un 19. novembrī, šodien iepazīstināja svētku programmas radošā komanda.

Pavisam Latvijas valsts simtgades svinībās no 17. līdz 19. novembrim iecerēti vairāk nekā 900 dažādi notikumi visā Latvijā un Rīgā, no kuriem lielākā daļa būs bez maksas.

Valsts svētku svinības sāksies līdz ar saullēktu

Sākot ar Latvijas simtgades rīta ieskandināšanu, gaismas aleju veidošanu, rakstainu cimdu dāvināšanu un īpašu sarīkojumu rīkošanu dažādos Latvijas novados, Rīgā svētku dienās iecerēti nozīmīgi kultūras notikumi un vairāki īpaši veidoti mūzikas uzvedumi.

Sagaidīt Latvijas simtgadi kopā ikviens aicināts jau agri no rīta, tieši plkst.08:11, saulei lecot. Rīgā kopīga saules sveikšana būs pie Brīvības pieminekļa un Dzegužkalnā.

"Mēs ar saules lēktu sanākam pie karoga, paceļam karogu, nodziedam himnu un izbaudām šo kopā būšanu.

Tas būs vienlaidus rituāls, kas notiks gan Turaidā, gan Gaiziņkalnā, gan Alsungā, gan arī vēl citās - kopumā astoņās vietās," stāsta Latvijas valsts simtgades biroja vadītāja Linda Pavļuta.

Bet jau no plkst.10 sāksies iniciatīva “Brīvības sardzē”. Tās laikā ikviens var stāties plecu pie pleca ar jaunsargiem, lai būtu daļa no goda sardzes Jelgavā, Cēsīs, Liepājā, Rēzeknē, Valkā vai Rīgā.

Plkst.14 būs vērienīga Nacionālo bruņoto spēku parāde, bet pirms plkst.19 svētki turpināsies pie Brīvības pieminekļa un pirmo reizi – nevis ar skatu uz pieminekli, bet laukumā visapkārt tam sāksies stāsts par brīvību un sekos Valsts prezidenta uzruna. Bet pēc uguņošanas, kas būs ne vien pirotehnikas, bet arī lāzeru gaismas izrāde, uz koncertiem aicina Rīgas dievnami.

Arī nākamajā dienā, kas ir brīvdiena, pie Gaismas pils pusseptiņos vakarā skanēs iemīļotas dziesmas nebijušā skanējumā. Piesātinātās svētku dienu programmas noslēgums iecerēts 19.novembra vakara koncertā “Mīlestības vārdā. 18+” pie Latvijas Nacionālās bibliotēkas.

“Šī koncerta pamatideja ir manifests mīlestībai. Repertuārs viss ir balstīts tikai dziesmās, kas ir par, ap un ietver sevī mīlestību, kaisli un vēlmi mijiedarboties, kas ir pamats tam, lai mums būtu nākotnes Latvija, kas piedzimtu dzemdību namos, un mums rastos jauni latvieši, kuri dzied, dejo un mīl,” atklāj koncerta “Mīlestības vārdā. 18+” līdzautors Jānis Šipkēvics.

Visas dienas izrāde "Abas malas" un "Staro Rīga"

Visas trīs svētku dienas "Arēnā Rīga" būs skatāma multimediāla izrāde “Abas malas”.

“Ir jāsvin, un ir jāskatās kritiski uz sevi. Mēs esam centušies “Abās malās” ar ironiju skatīties uz tiem absurdiem, kas ir notikuši vēsturē, un nerespektēt tos cilvēkus, kuri nav jārespektē. Jādodas taisni ar paceltu galvu uz priekšu,” stāsta muzikālā uzveduma “Abas malas” komponists Reinis Sējāns. 

Jau ierasti  svētku dienu vakaros Rīgu izgaismos gaismas festivāls “Staro Rīga”. Bet

šogad īpašs gaismas uzvedums “Saules mūžs” komponista Ērika Ešenvalda mūzikas pavadījumā priecēs visus, kas 18.novembra vakarā dosies uz Daugavas krastmalu.

“Redzēsim ļoti daudzas gaismu instalāciju interpretācijas par Gaismas pili, par Latvijas vērtībām, un arī mākslinieki tika uzrunāti veidot jaunus scenārijus šīm mums visiem labi zināmajām lietām,” atklāj festivāla “Staro Rīga” kuratore Diāna Čivle.   

Uz īpašām dzimšanas dienas svinībām pēc svētku uguņošanas aicina Latvijas Nacionālais teātris. Koncertuzvedumam “Dzimšanas dienas nakts”, kas iecerēts kā dzejas teātris, dramaturģiju veidojuši paši aktieri. Jauniešiem domātā izrādē goda vietā arī vēsturiskais galds, pie kura tapusi vienīgā valsts dibinātāju kopbilde.

“Katrs aktieris nesa vairākas vīzijas par to, ko viņš gribētu runāt. Tie ir īsstāsti, proza, epifānijas, dzeja, pat daža anekdote ir. Un tad no šī te lielā darba izveidojām kopdarbu, kas ir tā mūsu sajūta par Latviju,” uzsver Latvijas Nacionālā teātra vadītājs Jānis Vimba.   

Latvijas simtgades svinībām būs iespējams sekot  arī Latvijas Televīzijas tiešraidēs no atšķirīgu notikumu vietām 18. novembrī visas dienas garumā, kā arī sabiedrisko mediju portālā LSM.lv.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti