«DD Orchestra» Jāņa Liepiņa vadībā pirmatskaņos septiņu jauno komponistu darbus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

25.janvārī koncertzālē "Rīga" notiks septiņu jauno komponistu darbu pirmatskaņojumi, kurus izpildīs orķestris "DD Orchestra" jaunā un talantīgā diriģenta Jāņa Liepiņa vadībā.

Koncertā izskanēs Platona Buravicka, Kristīnes Baltruševičas, Evijas Skuķes, Ievas Kristapsones, Armanda Aleksandraviča, Džekina Pousona un Sergeja Istratija jaundarbi.

"Visi simfoniskās mūzikas pirmatskaņojumu koncerti ir īpašs notikums Latvijas koncertdzīvē.

Tā kā šajā koncertā piedalās jaunie komponisti, viņiem vēl jo svarīgāks ir klausītāju vērtējums, ko var iegūt tikai dzīvā kontaktā ar publiku. Es ceru, ka šajā vakarā mēs varēsim dzirdēt ne tikai jaunas vēsmas akadēmiskajā mūzikā, bet arī atradīsim kādu paliekošu vērtību," saka Jānis Liepiņš.

Platons Buravickis ir akadēmiskas mūzikas komponists, pianists un improvizators. Savu radošo procesu viņš ir veltījis gan simfoniskās mūzikas komponēšanai, gan mūzikai kamersastāviem. Īpašu vietu viņa daiļradē ieņem elektroakustiskā mūzika. Pašlaik Platons mācās Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) maģistrantūrā kompozīcijas nodaļā pie profesores Selgas Mences. Koncertā skanēs Platona Buravicka skaņdarbs "Temps".

Kristīne Baltruševiča studē JVLMA ceturtā kursa kompozīcijas klasē. Raksta mūziku dažādiem solo instrumentiem, balsij, korim un kameransambļiem. Savās kompozīcijās cenšas neatkārtoties instrumentu izvēlē, meklē jaunus un interesantus sastāvus. Sirdij tuvs ir akordeons, jo pati aktīvi spēlē dažādos kolektīvos. Viņas mūziku visbiežāk raksturo tautiskums, brīžiem vienkāršība, nereti filozofija, noslēpumainība un ilustratīvisms. Koncertā skanēs viņas skaņdarbs "Marks Rotko. Izstāde. Gleznas" stīgu orķestrim.

Evija Skuķe spoži sevi apliecinājusi aizvadītajā gadā kamermūzikas darbu konkursā Itālijā "International Composition competition "Città di Udine"", kur 392 komponistu konkurencē ieguva pirmo vietu. Pagājušais gads bijis bagāts arī ar citiem mākslinieciskajiem sasniegumiem. Viņas kora darbs bija viens no spilgtākajiem JVLMA projektā "Spodrē manu dvēselīt’", Evijas Skuķes skaņdarbi kopā ar citu profesionālo komponistu darbiem iekļauti kora "Kamēr…" programmā un kompaktdiskā "Amber songs" un kora "Sōla" programmā un albumā "Četras stihijas". Jaunā komponiste ir piedalījusies "Kartupeļu operas" tapšanā. Koncertā skanēs viņas skaņdarbs "Ainulindalë".

Ieva Kristapsone studē JVLMA kompozīcijas katedrā pie profesores Selgas Mences. Koncertā skanēs viņas darbs "Šeravana", kas rakstīts stīgu orķestrim un sitaminstrumentiem. "Šeravana" ir zvaigznājs, tāpēc zvaigžņu gaismas mirdzumi, uzliesmojumi, netveramība un tālums atspoguļojas šajā skaņdarbā.

Armands Aleksandravičus ir JVLMA ceturtā kursa students Andra Vecumnieka kompozīcijas klasē. Pirms tam mācījies par datorprogrammēšanas tehniķi Rīgas uzņēmējdarbības tehniskajā vidusskolā. Šajā koncertā skanēs Armanda Aleksandravuča jaundabs "Migla...", kurā autors citē latviešu tautasdziesmu.

Džekins Pousons ir amerikāņu mūziķis, kurš šobrīd dzīvo Rīgā. Karjeru sācis kā "hardrock" mūzikas bundzinieks Singapūrā, viņš mainījis savas prioritātes mūzikā un 2010.gadā uzsāka klasiskās mūzikas studijas Kopenhāgenā. Šobrīd Džekins Pousons studē JVLMA. Koncertā skanēs viņa darbs "Atspīdumi dzintarā", kas sniegs muzikālu priekštatu par vienu no Baltijas jūras lielākajiem dārgakmeņiem - dzintaru.

Sergejs Istratijs ir pianists un komponists, šobrīd viņš mācās komponistu kursā Karaliskajā Mūzikas koledžā Londonā ("Royal College of Music"). Viņš raksta mūziku dažādos žanros - mūsdienu akadēmisko, filmu un arī džeza mūziku. Koncertā skanēs Sergeja Istratija skaņdarbs "Zolitūde", ko viņš sacerēja pēc traģēdijas tirdzniecības centrā "Maxima" Zolitūdē. Sergejs Istratijs dzīvoja Zolitūdē kopš bērnības līdz aizbraukšanai uz Lielbritāniju. "Šī briesmīgā traģēdija skar katru Latvijas pilsoni, un nav svarīgi, kurā vietā katrs no mums tagad dzīvo, šī traģēdija paliks mūsu atmiņā uz visu mūžu," norāda jaunais komponists.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti