Kultūras ziņas

"Tālā zeme Sibīrija. Dzimuši tur"

Kultūras ziņas

Latvijas Mākslas akadēmijas studentu izstāde

Festivāls "Rīgas ritmi 2022" izziņo programmu

Dažādais džezs. Galvaspilsētu iekustinās festivāls «Rīgas ritmi»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Šogad Starptautiskais improvizācijas, džeza un globālās mūzikas festivāls "Rīga Ritmi" norisināsies no 30. jūnija līdz 2. jūlijam, solot izcilu mūziku, kvalitatīvus koncertus un meistarklases. 

Festivāls vienmēr īpašu uzmanību pievērsis jaunu mūziķu un skatītāju izglītošanai, sniedzot bezmaksas meistarklases Latvijas Radio 1. studijā. 30. jūnijā ar džeza mūzikas studentiem un citiem interesentiem tiksies dziedātājs Klārks Bekhems (Clark Beckham), bet 1. jūlijā – grupas "Ayom" līdere Jabu Moralesa.

Festivāla "Rīgas Ritmi" mākslinieciskais direktors Māris Briežkalns uzsver: "Festivāla "Rīgas Ritmi" galvenā lieta ir, ka mēs aicinām māksliniekus, kas pirms tam festivālā nav uzstājušies. [Tas ir] pamatuzstādījums arī šogad – katrreiz pilnīgi jauna programma. [..] Šogad mums ir paveicies vai tās zvaigznes ir sakritušas tā, ka Rīgā uzstāsies piecas džeza leģendas vienā koncertā, proti, Randy Brecker, Bill Evans, Billy Cobhan, Nils Lan Doky un Linley Marthe. Grupa, kas ir festivāla grupa, kas nekoncertē ikdienā, bet savācas uz lieliem festivāliem. Un šī grupa saucas "Modern Standards Supergroup". Viņi veidos no jaunām popdziesmām džeza mūzikas standartus. Pilnīgi jauns projekts."

Šogad festivāla "Rīgas ritmi" galvenā norises vieta būs Rīgas Doma dārzs, savukārt mākslas centrā "Noass" darbosies skatuve "Jersika Stage". Tiks demonstrēta režisora Emīla Alpa dokumentālā filma "Renesanses laika cilvēks" par seno instrumentu meistaru Kasparu Putriņu. Pēc tam mūziķe Ieva Saliete ar klavesīnu atskaņos Stīva Raiha mūziku.

Skatuves "Jersika Stage" organizētājs Mareks Ameriks, vaicāts, vai Latvijā aug džeza mīļotāju skaits, teic: "Gribētos domāt, ka jā, jo es kā izdevējs, kā džeza izdevniecības vadītājs jūtu, ka cilvēki, kas nopērk "Jersikas" plates, tas varbūt ir viņu pirmais džeza ieraksts. Man patīk teikt: ja cilvēki zinātu, ka šī mūzika arī ir džezs, viņi teiktu, ka viņi klausās džezu. Nav jābaidās no stereotipa, jo džeza mūzika var būt ļoti dažāda."

Festivālā uzstāsies arī latviešu mūziķi – grupa "Very Cool People" kopā ar dziedātāju Paulu Saiju. Grupas "Very Cool People" vadītājs Elvijs Grafcovs neslēpj prieku piedalīties festivālā, īpaši tāpēc, ka tas ir vienīgais džeza festivāls Rīgā un viens no vecākajiem Latvijā. 

Oficiālās festivāla džema sesijas kopā ar "AG Trio" notiks "Riga Jazz Lounge" bārā. Pirms tām plānoti arī "Rīgas Ritmi 2022" programmas bezmaksas koncerti.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti