Pa ceļam ar Klasiku

Dace Melbārde: Lielās kultūras būves dzīvo cauri gadsimtiem, veido valsts lielo stāstu

Pa ceļam ar Klasiku

Māras Rozenbergas iespaidi no Igaunijas Dziesmu svētku 150. gadskārtas ieskandināšanas

Festivāls "Artissimo" jau septīto reizi! Studijā - HBF direktore Inna Davidova

Davidova par «Artissimo»: Festivālam jābūt krāšņam un vieglam - mēs maināmies līdzi laikam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

No 30. jūnija līdz 2. jūlijam Dzintaru koncertzālē izskanēs Hermaņa Brauna fonda (HBF) rīkotais festivāls "Artissimo", kurā šoreiz iekļauti pieci koncerti. "Šogad izdomājām, ka festivālam jābūt krāšņam un vieglam, jo mēs maināmies laikam līdzi,” atzīst HBF direktore Inna Davidova.

Festivāls 30. jūnijā sāksies ar atklāšanas koncertu "Avanti! Artissimo" Dzintaru Mazajā zālē plkst. 17, bet uz Dzintaru koncertzāles lielās skatuves notiks festivāla svinīgā atklāšana – jaunu programmu piedāvās portugāļu fadu dīva Ana Moura, un tas būs viņas vienīgais koncerts Baltijā. 1. jūlijā ar Astora Pjacollas, Mišela Legrāna un pats savām melodijām skatītājus aizraus bandoneonists Rišārs Galjano. 2. jūlijā plkst. 18 Dzintaru Mazajā zālē jau tradicionāli uzstāsies krievu romances meistari – kopā ar Irinu Dolženko šoreiz uzstāsies arī kamermūzikas zvaigzne Jana Ivaņilova (soprāns) un jaunais baritons Saīds Gobečija, kuri kopā ar pašu pianisti Innu Davidovu piedāvās Sergeja Rahmaņinova romances. Bet festivālu plkst. 20 noslēgs pasaulslavenā 'a cappella' supergrupa "Take 6".

Festivāls "Artissimo", kas šogad notiks jau septīto reizi, allaž nodrošinājis ne tikai jaunus atklājumus, bet arī atkalredzēšanos ar iemīļotajiem māksliniekiem.

"Varbūt tā ir nejauša sakritība, bet varbūt tas arī par kaut ko liecina, jo šogad mēs izdomājām, ka festivālam jābūt krāšņam un vieglam, jo mēs maināmies laikam līdzi,” atklāj Davidova. "Protams, galvenais paliek tā kvalitāte un līmenis, ko mēs vienmēr piedāvājam mūsu klausītājiem. Trijās dienās izskanēs pieci koncerti, no kuriem divi būs klasiski, bet trīs – vieglāki. Trīs koncertus varam nosaukt par "Dolce Vita", jo tajos visos ir gan dzīvesprieks, gan dzīves bauda, gan dzīves smeldze un dzīves jēga, gan saturs un dziļums, un to mums piedāvā trīs burvīgie kolektīvi, no kuriem divi ir mūsu draugi.

Rišārs Galjano mūsu koncertos piedalījies jau neskaitāmas reizes. Man šķiet, šī būs jau viņa piektā uzstāšanās Latvijā.

Šoreiz būs programma, kurā iekļauti gan viņa paša skaņdarbi, gan draugu skaņdarbi - arī Astora Pjacollas skaņdarbi. Ar viņu Galjāno ne tikai draudzējies, bet savā ziņā Pjacolla viņam bija tāds kā krusttēvs mūzikā un žanrā. Man patīk teiciens, ka Rišārs Galjāno mainījis akordeona vēsturi, pārrakstījis to. Arī ar Mišelu Legrānu viņš bija labos draugos. Legrāns atskaņos arī pats savu mūziku, kas nebūt nav vienkāršāka vai prastāka kā viņa draugu melodijas.”

Kopā ar Galjāno Dzintaros uzstāsies Prāgas stīgu kvintets. "Tas bija paša Galjāno lūgums – liels prieks, ka Latvijas publikai mēs šos mūziķus piedāvāsim pirmoreiz,” atzīmē festivāla direktore un priecājas par vienu no "Artissimo" jaukajām tradīcijām: "Mums ir ļoti skaista tradīcija – katru gadu "Artissimo" sākam ar festivāla "Avanti!" programmas dalībnieku koncertu; arī nosaukums "Avanti! Artissimo" tulkojams divējādi – gan kā "Uz priekšu, Artissimo!”, gan kā abu mūsu rīkoto festivālu nosaukuma apvienojums.”

Šai sakarā Davidova atzīmē – Dzintaru Mazajai zālei šobrīd piemīt tas pats statuss, kas savulaik piemita Vāgnera zālei: "Deviņdesmitajos gados uzstāties Vāgnera zālē – tas jaunajam mūziķim bija īpašs gods, liels avanss."

Festivāla direktore īpaši atzīmē fadu dīvas Anas Mouras uzstāšanos.

"Pirms gadiem divdesmit mūsu diezgan vēsā un atturīgā Latvijas publika bija iemīlējusies Pjacolas mūzikā – tā bija pirmā karstā, saulainā, kaislīgā mīlestība. Tagad ir fadu, jo tam piemīt kas tāds, kas raksturīgs arī mūsu zemēm – smeldze, kuru mēs ļoti labi saprotam. Bet no citas puses tur ir pavisam cits dienvidniecisks raksturs – kaislīgs, atvērts.

Šī mūzika ir saprotama katram, lai cik tā nebūtu skumja vai jautra - Anas Mouras sniegumā tā uzrunā jebkuru, ar kuru viņa runā muzikālajā valodā, tāpēc viņu te ļoti, ļoti gaida."

Arī pašai Innai Davidovai festivāls būs iespēja atkal sēsties pie iemīļotajām klavierēm. "Tas man tiešām ir nepieciešams... Teikšu godīgi, sākumā domāju, ka vasaras festivālā nespēlēšu, jo festivāla laikā jārisina pavisam citi svarīgi uzdevumi. Pagāja divi mēneši, un sapratu, ka man tā gribas tieši vasarā un tieši Dzintaru Mazajā  zālē spēlēt kādu skaistu, jaunu programmu..."


Grupa "Take 6”, kas Latvijā viesojusies vairākkārt, Innas Davidovas rīkotajā festivālā un Jūrmalā viesosies pirmoreiz. "Liels prieks un gods uzaicināt grupu, kas ir visapbalvotākā visā pasaulē - puiši ir 10 "Grammy" balvu laureāti! Viņus dēvē par vislabāk dziedošajiem vīriem pasaulē. Šoreiz programma būs vieglāka - džezs, gospeļi, popmūzika. Ļoti skaists noslēgums mūsu vasaras sērijai!”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti