Dienas ziņas

Sankciju ietekmē prognozē kravu samazinājumu Latvijas ostās

Dienas ziņas

Dienas ziņas

Daugavpilī kavējas ar koncerta rīkošanu Ukrainas atbalstam

Daugavpilij pārmet kavēšanos ar koncerta rīkošanu Ukrainas atbalstam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Neilgi pēc koncerta Ukrainas atbalstam pie Kongresu nama Rīgā ar domu līdzīgu pasākumu rīkot arī Daugavpilī vērsās mūziķis Ralfs Eilands. Pilsētas vadība atbildēja – mēs jau tādu plānojam paši. Koncerta plānotais datums ir 3. aprīlis, un mūziķi pilsētai pārmet kavēšanos ar koncerta rīkošanu.

Aizvadītajā sestdienā "Roks pret okupāciju" pieskandināja Cēsu Pils parku. Tikmēr līdzīgu koncertu tam, kāds jau īsi pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā notika Rīgā, tā organizators Ralfs Eilands bija gatavs mēģināt atkārtot arī otrajā lielākajā Latvijas pilsētā Daugavpilī. Tāpat kā Rīgā viņš vērsās pie pašvaldības.

"Atnāca atbilde, ka viņi paši rīko šādu koncertu. Ne tik vērienīgu kā mūsu koncertu, bet tiklīdz būs skaidrība par datumiem, viņi ar mani sazināsies un priecāsies par iesaisti. Pagaidām ar mani vēl neviens sazinājies nav," atklāja Eilands.

Daugavpils Kultūras pārvaldē ReTV apstiprina, ka plānošanas darbi turpinās. Tikko kā noteikts arī pasākuma datums – 3. aprīlis.

Daugavpils Kultūras pārvaldes vadītājas vietniece Vita Viļevko stāstīja: "Ir uzrunāti Latvijas mēroga mākslinieki, ir uzrunāti Latgales mākslinieki. Mūsu lielie kolektīvi, gan mūsu simfoniskais orķestris, gan pūšaminstrumentu orķestris, gan koris "Daugava". Es nezinu, vai šeit ir kāds nosodījums Daugavpilij, ka Daugavpils kaut ko klusē, vai kaut kā ne tā komunicē. Es domāju, ka šeit nav pamata tā domāt."

"Rīgā mēs noorganizējām 24 stundās, es ceru, ka Daugavpils ilgāk vairs nevilcināsies un mērs Elksniņš nekaunēsies no skatuves nosaukt īsto agresoru Putinu īstajā vārdā," norādīja Eilands.

Par pasākuma norises vietu izvēlēta Kultūras pils. "Mēs ieteicām, ka varbūt to labāk sarīkot, kad paliks mazliet siltāks un sarīkot to ārā," atzīmēja grupas "Varang Nord" mūziķis Aigars Zeiza.

Savukārt grupas "Laimas muzykanti" mūziķis Artūrs Uškāns norādīja: "Es domāju, ka pilsētas dome ļoti baidās no šāda pasākuma, jo gan jau atkal būs vēlēšanas un to viņiem pieminēs viņu elektorāts. Otra problēma varbūt būtu tāda, ka varbūt baidās no kādiem konfliktiem."

Tikmēr sociālo zinātņu pasniedzējs Daugavpils Universitātē, vietējās sabiedrības vērotājs Dmitrijs Oļehnovičs ReTV atgādināja, ka Daugavpils jau vēsturiski ir bijusi tik ļoti krieviska, bet drīzāk gan multikulturāla pilsēta. Viņaprāt, atsevišķos mikrorajonos Rīgā dzīvojošie ir radikālāk noskaņoti nekā vidējais daugavpilietis: "Tagad ir labs laiks, un ierobežot cilvēkus telpā, ja viņi vēlas paust savu pilsonisko pozīciju, kas sakrīt ar Latvijas lielākās daļas pilsonisko pozīciju un valdības nostāju, manuprāt, tas ir visai nekorekti."

Jāpiebilst, ka Daugavpils ir palikusi viena no retajām pašvaldībām, kur pie domes ēkas joprojām nav uzvilkts Ukrainas karogs.

KONTEKSTS:

Krievijas iebrukums Ukrainā turpinās jau kopš 24. februāra. Sarunas līdz šim nav devušas rezultātu, un 12. martā Francijas prezidenta administrācijā paziņoja, ka pašlaik izskatās, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins neizrāda nekādu vēlēšanos izbeigt karu Ukrainā. Konfliktā jau gājuši bojā vairāk nekā 500 civiliedzīvotāji, tajā skaitā 40 bērni.

Krievijas rīcība izpelnījusies asu nosodījumu no demokrātiskās pasaules. Rietumvalstis noteikušas vairākas sankcijas gan pret Krieviju, gan pret Baltkrieviju, kas atbalsta Kremļa lēmumu uzbrukt Ukrainai. Tikmēr arvien vairāk ārvalstu uzņēmumi boikotē Krieviju un aptur savu darbību šajā valstī.

Kā palīdzēt?

Uzņēmumiem, kas vēlas palīdzēt, reģistrēties šeit – koordinatori ar jums sazināsies.

Iedzīvotājiem, kas vēlas palīdzēt, reģistrēties šeit – koordinatori ar jums sazināsies.

Uzņēmumiem, kas gatavi ziedot preces vai bez maksas uzņemt bēgļus, reģistrēties šeit.

Uzņēmumiem, kas gatavi nodarbināt bēgļus, reģistrēties šeit.

Iedzīvotājiem, kas gatavi bez maksas uzņemt bēgļus, reģistrēties šeit.

Ziedot Ukrainas Aizsardzības ministrijai var šeit.

Ziedot Ukrainas cilvēkiem var šeit.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti