Stāsti

Reģionālās slimnīcas konkurē jauno ārstu piesaistīšanā

Stāsti

Jauno mediju mākslinieki "izstāda" skaņu zem ūdens un Korejas ielu trokšņus

Daugavpilī skanējumu sāk «Muzikālais augusts»

Daugavpilī skanējumu sāk «Muzikālais augusts»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Jau sesto gadu pēc kārtas vasaras otrajā puse Daugavpils kļūst par mūzikas meku. Augustā ik ceturtdienu Daugavpils pulcē visdažādāko stilu un žanru mūziķus un rīko koncertus. Šogad “Muzikālajā augustā” skatītājus priecēs mūziķi no 13 pasaules valstīm, kuru koncertprogrammās skanēs Bēthovena un "Rammstein" daiļrades apvienojums, Raimonda Paula dziesmas, opera “Jevgeņijs Oņegins” un klavieru mūzika, argentīniešu tango ritmi, džezs un akordeona instrumentālās improvizācijas.

“Muzikālais augusts”, kad ik ceturtdiena kādā no pilsētas koncertzālēm vai parkiem piepildās ar mūzikas skaņām, Daugavpilī jau ir kļuvis par tradīciju. “”Muzikālais augusts” Daugavpilī skan jau sesto gadu pēc kārtas, ik ceturtdienas vakaru pa diviem koncertiem. Vai tas ir parkā vai koncertzālē, vai Daugavpils teātrī,” stāsta pilsētas Latviešu kultūras centra svētku režisors un šī muzikālā projekta vadītājs Jānis Butkevičs.

Muzikālais augusts sniedz iespēju koncertu apmeklētājiem izbaudīt visdažādāko stilu un žanru mūziku, turklāt no dažādām pasaules valstīm. “Tas ir akordeons, tas ir džezs, tango, tie ir mūsu pašu Daugavpils mūziķi. Katrreiz projektā tiek ieviesti arī kādi jauninājumi – šogad tā ir opera. Arī Latvijas simtgades notikums radīs vietu šajā muzikālajā projektā. Kā viens no krāšņākajiem koncertiem šajā “Muzikālajā augustā” Daugavpilī būs veltījums Raimonda Paula daiļradei, kura dziesmas izdziedās muzikanti no 13 valstīm. Šis projekts iegūst plašu auditoriju, apgūst plašu amplitūdu un ir interesants arī valsts mērogā,” stāsta Latviešu kultūras centra vadītājas vietniece Sandra Maskaļova.

Ceturtdien, 2.augustā, “Muzikālā augusta” ieskaņā divi koncerti, divas grupas, katra ar savu izpildījumu. “”Muzikālais augusts” Daugavpilī šogad sāksies 2.augustā, plkst. 18 ar argentīniešu tango ritmiem un instrumentālām improvizācijām Grodņas filharmonijas mūziķu apvienības izpildījumā koncertā “Tango de champagne” Andreja Pumpura skvērā. Plkst. 19.30 muzicēšanas stafeti pārņems grupa “Dagamba” ar jaunāko koncertprogrammu “#LudwigVanRammstein”, kuras iedvesmas pamats rodams Vācijas mūzikas pasaules pazīstamāko un kontroversālāko pārstāvju – klasiskās mūzikas komponista Ludviga van Bēthovena un grupas “Rammstein” – daiļradē,” stāsta Butkevičs.

Šis "Muzikālais augusts" šogad būs īpašs ar to, ka tajā ieskicēsies festivālam jauns mūzikas žanrs – opera. Tas šajā projektā būs neprasts izaicinājums.

“Šogad aprit 140 gadi, kopš Pētera Čaikovska operas “Jevgeņijs Oņegins” sacerēšanas. Iestudējums būs savdabīgs muzikāls eksperiments, jo tajā piedalīsies jauni mūziķi, solisti, dejotāji un koristi no trijām valstīm: Krievijas, Latvijas un Lietuvas. No 17.augusta jaunie talanti dzīvos Daugavpilī un strādās pie operas iestudējuma kopā ar nozares profesionāļiem – mūziķiem, režisoru, horeogrāfu, scenogrāfu, kordiriģentiem u.c. iestudējuma veidotājiem. Iestudējumā piedalīsies Nikolaja Rimska-Korsakova Mūzikas koledžas kora mākslinieki, Starptautiskais jauniešu simfoniskais orķestris „Baltijas muzikālā akadēmija” no Sanktpēterburgas, Staņislava Broka Daugavpils Mūzikas vidusskolas koris. Tad 23.augustā Vienības namā plkst. 19.30 notiks Pētera Čaikovska operas “Jevgeņijs Oņegins” pirmizrāde. Opera būs klasiskā variantā, oriģinālā izpildījumā un absolūti pietuvināta Puškina oriģinālajam tekstam,” zina stāstīt muzikālā projekta vadītājs.

Bet noslēgsies šis “Muzikālais augusts” Daugavpilī ar tik iecienīto akordeona mūziku un šoreiz neparastā savienojumā:  “"Muzikālais augusts" noslēgsies Vienības nama koncertzālē ar Daugavpils akordeonistu orķestra un čellu trio “Melo-M” koncertiem. Tādā neparastā savienojumā pie mums Daugavpilī tas notiks pirmo reizi, un tā būs tāda savdabīga dāvana pilsētniekiem un pilsētas viesiem, jauno mācību gadu iesākot.”

Ar mūziku pieskandinātas šomēnes Daugavpilī ritēs piecas ceturtdienas, tieši tik daudz to šajā augustā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti