Daugavpilī sākas Baltijas valstu studentu dziesmu un deju svētki «Gaudeamus»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Jaunība šodien iegriežas Daugavpilī, un uz trim dienām tā kļūst par otro Eiropas kultūras galvaspilsētu. Daugavpilī šodien  sākas  17. Baltijas valstu studentu dziesmu un deju svētki "Gaudeamus". 

Tie turpināsies trīs dienas un pulcēs aptuveni 5000 dalībnieku no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas. 27.jūnijā "Gaudeamus" Daugavpilī sāksies ar visu trīs Baltijas valstu mākslas augstskolu rektoru darbu izstādes atklāšanu Marka Rotko mākslas centrā, svinīgu visu dalībnieku lāpu gājienu svētku tērpos cauri pilsētai un apvienoto pūtēju orķestru koncertu, kā arī studentu nakts pasākumu Daugavpils muzeja pagalmā.

Daugavpilij tas ir liels gods un atbildība savās mājās organizēt šādu pasākumu un uzņemt tik lielu viesu skaitu, saka Daugavpils kultūras darbinieki un paši pilsētas iedzīvotāji, jo uz trim dienām Daugavpils kļūst par Baltijas valstu studentu galvaspilsētu.  

Pie Daugavpils universitātes jau plīvo "Gaudeamus" un triju Baltijas valstu karogi, tiek slieta skatuve. Pirmo reizi "Gaudeamaus" vēsturē Baltijas studentu dziesmu un deju svētki notiks nevis galvaspilsētā, bet  perifērijā, šoreiz tieši Daugavpilī, ko ar  nevilto sajūsmu uztver pilsētas iedzīvotāji.

Daugavpils svētkiem gatavojas, pilsētā valda rosība, īpaši vietās, kur ritēs "Gaudeamus" svētku programma.

Svētki noteikti izdosies un būs īpaši, ar saviļņojumu, gatavojot  Daugavpils olimpiskā centra lielo zāli  lielajam deju lielkoncertam, stāsta Daugavpils Latviešu kultūras centra pasākumu režisors Jānis Butkevičs.

Aptuveni 5000 dalībnieku, koristu un dejotāju vidū būs arī divi Daugavpils universitātes kolektīvi - koris "Aura" un deju ansamblis "Laima", kuras vadītājs Elmārs Belinskis kā pieredzējis dejotājs un vadītājs jau ne pirmo reizi piedalās "Gaudemaus" svētkos, tomēr šoreiz ar citādām sajūtām.

Daugavpils ar šo "Gaudeamus" pasākumu šajās dienās kļūs par Eiropas otru kultūras galvapilsētu, un visi to gaida ar īpašu prieku, stāsta lielkoncerta  mākslinieciskais vadītājs Rolands Juraševskis.

Visu triju dienu garumā "Gaudeamus" Daugavpili ritēs skanīgi, plaši un gaiši, šodien svētku pirmā diena un jau tik piesātināta, stāsta Jānis Butkevičs

Sestdien, 28.jūnijā, notiks vērienīgs Baltijas valstu tautas deju kolektīvu lielkoncerts, bet festivāla pēdējā dienā 29.jūnijā visi dalībnieki pulcēsies Daugavpils Stropu estrādē uz kulminējošo pasākumu - tradicionālo noslēguma koncertu.

Latvijas Televīzija (LTV) kā Dziesmu svētku televīzija atspoguļos visus svarīgākos festivāla notikumus, lai tiešraidēs, ierakstos un svētku dienasgrāmatās kopā ar vadītājiem Valteru Frīdenbergu, Lindu Rutuli un jaunām lietuviešu un igauņu kultūras zinātājām nodotu skatītājiem jaunības svētku noskaņu. LTV 27.jūnijā plkst. 23 būs skatāms "Gaudeamus" atklāšanas koncerts "Animo Ferventi" ("Ar dedzīgu garu"). 28.jūnijā plkst. 13 un 14 LTV būs skatāmi Latvijas un Lietuvas studentu koncerti. Savukārt apvienoto sabiedrisko mediju portālā lsm.lv 28.jūnijā plkst. 20.30 tiešraidē no Daugavpils būs skatāms Tautas deju lielkoncerts. 29.jūnijā plkst. 15.45 LTV būs skatāms Igaunijas studentu koncerts. 29.jūnijā plkst. 17.30 LTV tiešraidē no Daugavpils Stropu estrādes varēs sekot līdzi "Gaudeamus" noslēguma koncertam. Savukārt 29.jūnijā plkst. 23 LTV demonstrēs Tautas deju lielkoncertu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti