Daugavpilī izskan Baltijas studentu svētki «Gaudeamus»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Trīs dienu garumā Daugavpilī norisinājās 17.Baltijas studentu dziesmu un deju svētki "Gaudeamus", kur vienotā dziesmā un deju solī pulcējās vairāk nekā četri tūkstoši studentu no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas. Starptautiska mēroga studentu svētki Daugavpilī notika pirmo reizi.

Šogad pirmo reizi studentu festivāla plašajam dziesmas un dejas virzienam piepulcējas arī māksla. "Gaudeamus" tika atklāts ar Baltijas valstu mākslas akadēmijas rektoru izstādi Marka Rotko centrā. Tās nosaukums "Pamatkrāsa" simbolizē triju valstu savstarpējo vienotību un sadarbību.

"Tam ir ļoti liela nozīme Baltijas valstu solidaritātē. Jo tagad, kad esam Eiropas Savienībā, šo savu reģionālo kopības izjūtu mēs mēdzam zaudēt, to atkal atgūstam.  Svētki ir nozīmīgi Daugavpilij, mēs redzam, cik ļoti pilsēta uzplaukst," pauda izglītības un zinātnes ministre Ina Druviete ("Vienotība").

Arī Igaunijas mākslas akadēmijas rektore, tekstilmāksliniece Signe Kivi norāda uz baltiešu vienotību: "Es domāju, ka trīs Baltijas valstu vienotība ir patiesi nozīmīga. Un diemžēl mēs varbūt katru dienu par to nedomājam. Un tad, kad kaut kas pēkšņi notiek, mēs zinām, ka varam uzticēties viens otram. Mums ir līdzīgas tradīcijas, mums ir gandrīz vienādas dziesmas, ļoti jauki kostīmi."

"Gaudeamus" apmeklētāji izteica patiesu sajūsmu par Baltijas studentu labāko tautas deju ansambļu koncertu, kas iegrieza deju virpuli Daugavpils Kultūras pilī. "Es esmu vienkārši sajūsmā. Man patīk, ka te ir simbioze - dejas kopā ar aranžējumu. Tas ir vienkārši izteiksmīgi," neslēpa daugavpilietis Eduards. Taujāts, vai Daugavpils ir gatava uzņemt četrus tūkstošus studentu, daugavpilietis Juris atbild: "Grūti pateikt, es taču neesmu organizators. Bet cilvēki gatavojās. Tāpēc ir jāuzņem, kā nākas."

Arī paši dalībnieki izjuta gandarījumu par dalību Studentu dziesmu un deju svētkos, jo ir liels lepnums pārstāvēt savu valsti šāda līmeņa pasākumā.

"Forši piedalīties, ņemot vērā, ka Dziesmu svētki ir tikai reizi četros gados, tad studentu dziesmu svētki ir nedaudz biežāk. Un šādi pasākumi vieno, tas ir labi pavadīts laiks. Noteikti tas vieno gan valstis, gan pilsētas. Mums ar Tallinas Universitāti ir ikgadējs turnīrs futbolā, kas notiek katrus studentu svētkus. Domāju, ka arī citām universitātēm ir kādi sadraudzības kori," stāsta Rīgas Tehniskās universitātes vīru kora "Gaudeamus"  dalībnieks Rūdolfs.

"Es jūtos ļoti gaidīts un arī nepacietīgs. Mēs tiešām reprezentējam Igauniju. Man ļoti patīk. Mēs esam visas nācijas kopā vienā laikā," saka Matiass, students no Tartu Universitātes.

Pirmo reizi vēsturē "Gaudeamus" notiek  Daugavpilī, un tā ir lieliska iespēja iepazīties ar Latvijas reģioniem. Kā norāda Latvijas izglītības un zinātnes ministre, tā varētu  kļūt par tradīciju. 

Vairāki "Gaudeamus" koncertu ieraksti skatāmi Latvijas Televīzijas mājas lapā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti