Pa ceļam ar Klasiku

Sandra Jalaņecka: Klavieres šobrīd ir izkonkurējušas dārzu

Pārmijas

Liega Piešiņa Londonā: Latvijas stends ir visredzamākajā vietā un arī izskatās vislabāk

Tviteroperas autoram Eiženam Birmanam - Gugenheima fonda balva!

Daugavpilī dzimušais komponists Birmans saņēmis prestižo Gugenheima fonda balvu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Džona Saimona Gugenheima fonda balva par izcilību mākslā ir nozīmīga naudas prēmija, kas tās ieguvējam paver plašas iespējas jaunradei. Fonds pārvalda vairāk nekā divsimt ar pusi miljonu dolāru, un to vada amerikāņu dzejnieks Edvards Hiršs. Birmans ir viens no gados jaunākajiem šīs balvas ieguvējiem.

1987. gadā Daugavpilī dzimušais, bet Amerikā un Igaunijā komponista un ekonomista izglītību ieguvušais Jūdžins Birmans (Eugene Birman) sevi uzskata par pilntiesīgu Latvijas iedzimto. Viņa vecvecāki, kuri lielāko dzīves daļu nodzīvojuši Rīgā un Daugavpilī, bijuši ārsti, bet vecāki ir zinātnieki.

Pasaules slavu viņam atnesa par tviteroperu dēvētā divdaļīgā kantāte "Nostra culpa", kas 2013. gada pavasarī satricināja Igaunijas publiku un ieintriģēja pasaules medijus, liekot sarosīties ne tikai laikmetīgās mūzikas faniem, bet arī ļaudīm ārpus koncertzālēm. Tā radusies kā divu viedokļa līderu – amerikāņu ekonomista Pola Krugmana un Igaunijas prezidenta Tomasa Hendrika Ilvesa – sadursme mikroblogošanas vietnē "Twitter". Tviteroperas pirmatskaņojums Latvijā izskanēja pusgadu vēlāk, 2013. gada 18. oktobrī - to bija sarūpējis kamerorķestris "Sinfonietta Rīga" diriģenta Normunda Šnē vadībā. Bet vēl pirms tam Jūdžina Birmana darbus dziedājis Latvijas Radio koris.

Lai gan pats Jūdžins Birmans vēl nesen izteicies, ka "mūzika, kas saistīta ar politiku, lemta neveiksmei”, tāpēc labprātāk nodala sociālās no politiskajām tēmām, realitāte izrādās gluži citāda.

Šobrīd viņš jau atkal ir ceļa jūtīs – Helsinku pusē Birmans rakstīs opusu "Russia: Today”, kurā fokusēsies uz Krievijas ietekmi Latvijā un Baltijas reģionā aizvadītajos gados un nākotnē, pievēršoties BBC dokumentālajai filmai, kas modelē situāciju, kas notiktu, ja jau rīt Daugavpilī iebruktu Krievijas militārie spēki.

"Aina, ko demonstrē britu mediji, nav rožaina. Bet, kas notika un kā notiek īstenībā, kopā ar amerikāņu scenāristu un dramaturgu Skotu Dīlu, kurš dzīvo Igaunijā, esmu nolēmis izpētīt un radīt savu nākamo skaņdarbu,” stāsta Birmans un neslēpj, ka šī darba ideja dzimusi... Latvijā! Pērn Birmans viesojās arī laikmetīgās mākslas centra "Kim?" organizētajā mākslinieku rezidencē.

"Ierodoties Latvijā, mani pārņēma tik izteikta māju sajūta, kādu ļoti sen nebiju jutis," telefonintervijā no Honkongas Edgaram Raginskim apgalvo komponists un smej, ka tieši tāpēc mēs no viņa tik ātri netikšot vaļā. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti