Rīta Panorāma

Intervija ar Ministru prezidentu Māri Kučinski

Rīta Panorāma

Intrevertais mūzikas festivāls

Intervija ar Daini Kalnu

Dainis Kalns: Siguldas opermūzikas svētki būs patiešām iespaidīgi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

25 ir maģisks skaitlis. Tā, Siguldas opermūzikas festivāla 25.jubilejā solot iespaidīgus svētkus, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta Panorāma" saka svētku rīkotājs Dainis Kalns.

Jau vēstīts, ka 28.- 30.jūlijā Siguldas pilsdrupu estrādē norisināsies XXV starptautiskie Siguldas opermūzikas svētki.

Opersvētkos centrālais notikums būs Džuzepes Verdi operas “Falstafs” oriģināliestudējums, kurš Latvijā līdz šim vēl nav uzvests, uzsver svētku organizatori.

Tomēr svētku rīkotājs Dainis Kalnes īpaši izceļ arī jauno mākslinieku plejādi, kas kuplinās svētkus.

"Vienā vārdā varētu teikt, ka būs liels jauno un talantīgo mākslinieku lietus," norāda Kalns, stāstot, ka laimīgā kārtā visi viņa uzrunātie mākslinieki atsaukušies piedāvājumam piedalīties festivālā.

Tāpat svētku rīkotājs piemin pianistu Daumantu Liepiņu.

"Mūzikā ir notis, bet ir arī dvēsele, un, klausoties viņa [Daumanta Liepiņa] klavierspēli, redzam, ka viņš ir virtuozs, bet viņš spēlē ar dvēseli, spēlē kā Dieva otrais dēls," saka Dainis Kalns.

Siguldas opermūzikas svētki sāksies 28.jūlijā plkst.19.00 ar svētku uvertīru – ieskaņas koncertu Siguldas Jaunās pils dārzā. Koncertā uzstāsies jaunie mākslinieki – Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Gada balvas ieguvējs pianists Daumants Liepiņš, talantīgais tenors Kristaps Ivanovs, vijolniece Madara Liepiņa, klarnetists Artūrs Perts un citi.

Sestdien, 29.jūlijā, plkst.15.00 Siguldas Jaunās pils dārzā notiks koncerts „Jaunie talanti. Savukārt plkst.21.00 Siguldas pilsdrupu estrādē būs skatāms Džuzepes Verdi pēdējās operas „Falstafs” brīvdabas oriģināliestudējums, kura režisors būs Guntis Gailītis, diriģēs Atvars Lakstīgala, iestudējuma scenogrāfiju veidos Aigars Ozoliņš, bet Šekspīra laikmeta kostīmus veidos Ieva Kundziņa. Galvenajās lomās: Pjērs Īvs Privo (Francija), Maija Kovaļevska (Latvija), Kalvis Kalniņš (Latvija), kā arī Dināra Rudāne, Krišjānis Norvelis, Irma Pavāre, Ilona Bagele, Andris Ludvigs, Andris Lapiņš. Opera „Falstafs” līdz šim Latvijā nav iestudēta.

Svētdien, 30.jūlijā, plkst.13.00 Siguldas evaņģēliski luteriskajā baznīcā notiks garīgās mūzikas koncerts.

Starptautiskie Siguldas opermūzikas svētki kā ierasts noslēgsies 30.jūlijā plkst.18.00 ar krāšņu galā koncertu, kura īpašie viesi būs Olga Peretjatko (Krievija/Vācija) un Huans Pablo Duprē Fernandess (Čīle). Olga Peretjatko ir šobrīd viens no vadošajiem opermūzikas soprāniem pasaulē. Dzimusi un augusi Sanktpēterburgā, šobrīd dzīvo Vācijā. Viņas balss skanējusi Eiropas slavenākajos opernamos, un šī gada maijā notika dziedātājas debija Tokijā. 2014.gadā Bastīlijas dienā dziedātājas balsī klausījās vairāk nekā 600 tūkstošu liela publika koncertā pie Eifeļa torņa Parīzē.

Savukārt tenors Huans Pablo Duprē dzimis Čīlē, kopš 2004.gada aktīvi piedalās dažādos operas iestudējumos un konkursos Čīlē, Argentīnā, Peru, Ķīnā un Eiropā.

Galā koncertā piedalīsies arī Pjērs Īvs Privo (Francija), kā arī vairāki Latvijas solisti – Krišjānis Norvelis, Jānis Apeinis. Pie diriģenta pults – Vladimirs Kiradžijevs.

Jubilejas gadā Siguldas opermūzikas svētku ietvaros apmeklētājus priecēs arī īpašais „Operas restorāns”. Atzīmējot Rīgas–Gaujas reģionu kā 2017.gada Eiropas gastronomijas reģionu, Siguldas opermūzikas svētku apmeklētājiem tiks piedāvāta iespēja apvienot muzikālo piedzīvojumu ar garšas baudījumu turpat Siguldas pils dārzā, ko nodrošinās labākie Rīgas – Gaujas reģiona restorāni ar „Operas restorāna” ēdienkarti, piedāvājot labākos šī reģiona produktus un izejvielas.

"Pasaule nemīl tukšumu," runājot par nākotnes plāniem, intervijā piebilst Dainis Kalns, pieļaujot mākslinieku paaudžu maiņu turpmākajos svētkos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti