Kultūras ziņas

LTV dokumentālo filmu pirmizrādes un sezonas jaunumi

Kultūras ziņas

Pirmoreiz notiks "Baltijas filmu dienas"

Ritmiskā un mītiskā japāņu mūzika

Dailes teātrī skan ritmiskā un mītiskā japāņu mūzika

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Taiko bungas un šinobue flauta ir tradicionālākie japāņu tautas mūzikas instrumenti. Tos spēlēja svētkos, ikdienā un rituālos pasākumos, piemēram, lai koriģētu laikapstākļus. Divi šo instrumentu virtuozi 21.augustā koncertēja uz Dailes teātra Mazās zāles skatuves.

Taiko bungu meistara Ičitaro un šinobue flautista Kodži Kišidas duets ar nosaukumu "We-League" uz Latviju ir atveduši tradicionālu un arī mītisku Japānas kultūras daļu. Kaut arī skaņdarbos jūtami laikmetīgi akordi, šo instrumentu skanējums Uzlecošās Saules zemes tradīcijās ir neaizvietojams.

"Runājot par taiko bungām, jāsaka, ka Japānā liela nozīme ir lauksaimniecībai – lietainam un saulainam laikam. Šīs bungas senāk tika izmantotas, lai izlūgtos dieviem labus laikapstākļus un labu ražu," stāsta taiko bundzinieks Ičitaro.

"Savukārt šinobue flauta tradicionāli ir bijis instruments, kuru spēlē svētkos. Visā Japānā daudzi to spēlē. Un, iespējams, tas ir populārākais japāņu tautas instruments," piebilst šinobue flautists Kodži Kišida.

Koncertā uz Dailes teātra Mazās zāles skatuves skanēja skaņdarbi, kuros attēlots svaigs vējš, japāņu spēks un skaistums, kā arī nakts svētki. Un tomēr šo koncertu nevar nosaukt gluži par tradicionālu. Te ieskanējās arī Korejas un Āfrikas ritmi, bet viens no skaņdarbiem ir veltīts japāņu raķešu zinātnieka Itokavas piemiņai.

"Programmā skanošās kompozīcijas esmu komponējis es," norāda Ičitaro. Tām par pamatu ņemta tradicionālā melodija un ritmi. Tomēr tajā iekļauti arī mūsdienīgi elementi, kas papildina skatuves iestudējumu.

Mūziķi atzīst, ka viņu uzstāšanās nav tikai koncerts, bet arī stāsts par japāņu tradīcijām un kontakts ar publiku. Par to arī pārliecinājās klausītāji Dailes teātrī un, domājams, pārliecināsies arī Vidzemes koncertzālē, kur 22.augustā mūziķiem skan otrais, noslēdzošais Latvijas tūres koncerts.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti