«Dagamba» un «Tautumeitas» sakuļ Juglas ezera ūdeņus – festivāla «Laivā» apskats

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Pandēmijas laiks koncertus pārnesa digitālajā vidē un klausītājus pieradināja pie jauniem formātiem – piemēram, auto koncertiem. Iedvesmojoties no šī laika aktualitātēm un spēlējoties ar vārda “laivā” mūsdienu nozīmi, 8. augustā Juglas ezerā notika pirmais crossover jeb starpžanru mūzikas festivāls Baltijā, ko organizēja grupa “Dagamba”. Klausītāji tika sēdināti laivās (un citos ūdens braucamlīdzekļos), un koncerts tika pārraidīts arī “laivā” ("live") internetā.

Sestdienas vakars lutināja ar ideāliem laika apstākļiem – līdz pat pulksten 21 gaisa temperatūra bija 25 grādi, pēc saulrieta – ap 20 grādiem. Dažādu krāsu, formu un izmēru ūdens braucamlīdzekļi slīdēja pa Juglas ezera spoguļa virsmu cauri ūdensrožu lapām skatuves virzienā. Skatuve bija novietota Brīvdabas muzeja pusē uz sauszemes.

Koncerts uz ūdens klausītājiem laivās nav jaunums. Jau vairākus gadus augusta beigās uz Kāla ezera notiek festivāls “Ezera skaņas”, veldzējot laivās esošos klausītājus ar saullēkta mūziku. Tāpat muzikāli pasākumi notiek arī Liepājas ezerā un citviet. Tāpēc festivāla “Laivā” jaunums ir tieši muzikālais fokuss uz crossover jeb starpžanru mūziku, kas ir stilistiski ļoti plašs jēdziens, tomēr visbiežāk balstās uz klasiskās mūzikas, tautas mūzikas sintēzi ar populāro mūziku un tās izteiksmes līdzekļiem. Pirmajā festivālā “Laivā” spēlēja Laima Jansone, grupa “Tautumeitas”, muzikālu paklanīšanos ar mērķi iesildīt publiku veica arī “Mazais princis” un noslēgumā nodārdēja namatēvi – grupa “Dagamba”.

Festivālu atklāja virtuozā koklētāja Laima Jansone. Viņas programmu veidoja gan tautas mūzika, gan arī rokmūzika – “Scorpion” dziesmas versija.

Viegli, vijīgi un krāsaini viņa saviļņoja Juglas ezerā esošās laivas, radot mirkli, kas ir brīvs no liekām domām un sarunām.

Publika ļoti uzmanīgi klausījās – bija pati uzmanība. Kā nākamās uz skatuves kāpa “Tautumeitas” ar temperamentīgu priekšnesumu, ko raksturoja daudzbalsība un ritmiska bagātība, kā arī asprātība dziesmu stāstos. Meiteņu nolūks bija iekustināt publiku uz līdzi dziedāšanu.

Ļoti iespējams klausītāji būtu bijuši aktīvāki dejotāji, taču šoreiz deju placis bija ļoti ierobežots un dejošanu nācās aizstāt ar meistarīgu pārkārtošanos otrā skatuves pusē.

Vakara pārsteiguma viesi, kā jau ierasts, bija neatkārtojamais “Mazais princis”. Šis trio tautiskās zināšanas lika vienā laivā ar vēdiskajām un šo viedumu nostiprināja ar plašu auditorijas kritiku izturējušām pop dziesmām šlāgermūzikas estētikā. Īsi, bet ļoti efektīvi – laivās sēdošie atplauka plašā smaidā un bija gatavi “Dagambas” priekšnesumam.

“Dagamba” akadēmiski skolotie mūziķi jau izsenis pārsteiguši ar izdomu un radošumu, asu prātu un asprātību, un izcilu tehniku darbojoties tieši crossover stilistikā. “Dagamba” ir viena no divām latviešu grupām, kas ir uzstājusies Glastonberijas festivālā un klasiskās mūzikas koncertu noorganizējuši “Arēnā Rīga”. Tagad tam visam klāt nācis arī festivāls “Laivā”.

Šajā vakarā tika paziņota arī svarīga, nedaudz skumja ziņa – grupā vairs nespēlēs Hamids (Hamid Rahbaralam), kurš ar ģimeni pārceļas uz dzīvi Vācijā.

Hamida perkusiju māksla un austrumnieku dziedājums, kas balstās pavisam citā mūzikas skolā, “Dagambas” mūzikai piešķīra unikalitāti un eksotiskumu, pārceļot pāri robežām. Šajā vakarā grupas sastāvā oficiāli tika uzņemta kontrabasiste Alise Broka, pāršķirot  jaunu lapu “Dagambas” nošu grāmatā.

“Dagambas” uzstāšanās laikā Juglas ezeru pārklāja krēsla, kas deva iespēju spēlēties arī skatuves gaismu māksliniekam. “Dagamba” atskaņoja kompozīcijas no programmām, kur dižgari Bēthovens, Prokofjevs, Čaikovskis satikuši mūsdienu klasiķus “Radiohead”, “Muse” un “Rammstein”.

Šoreiz, šķiet, koncerts skan klasiskāk un nopietnāk kā citas reizes – dažādo laikmetu robežas tiek izaustas smalkāk, bet dinamika ir niansēta.

Jāpiebilst – skatuve bija ļoti labi apskaņota, šādi atklājot ausij sīkākās detaļas. Bet “Dagamba” joprojām sirdīs ir rokstāri – laivas tika sakustinātas! Pacilāti izskanēja arī “Oda priekam”.

Piecas stundas uz Juglas ezera aizritēja ļoti ātri. Neierastais formāts, skaistā apkārtne, izcilie laikapstākļi un, galvenais, ilgas pēc koncertu apmeklēšanas festivālu “Laivā”  padarīja par neaizmirstamu vakaru. Protams, šādam formātam ir savi mīnusi – smalkākās drānas laivā nevilksi un ilgā sēdēšana var kļūt apgrūtinoša, bet, iespējams, tieši šie faktori atkal pievērš klausītāju uzmanību galvenajam – mūzikai, kas pārāk ilgi ir bijusi fons. Festivāls “Laivā” notikšot arī nākamajā gadā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti