«Dabas koncertzālē» skanēs bruņuzivs stāsts un devona simfonija

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Šogad Latvijas dabas izziņas, mūzikas, zinātnes, video mākslas un dramaturģijas pasākums "Dabas koncertzāles" notiks 9.augustā Gaujas nacionālajā parkā, Siguldas Balonu pļavā. Šogad "Dabas koncertzāles" zinātnieki stāstīs par bruņuzivi "Asterolepis ornata", bet mūziķi atskaņos dabas simfoniju "Devons. Asterolepis ornata".

"Dabas koncertzāles galvenais varonis šogad būs bruņuzivs "Asterolepis ornata" jeb "Zvaigžņotās zvīņās tērptā" (tulkojumā no latīņu val.). Tā ir "vienaudze" vairāk nekā 400 miljonu gadu vecajiem Gaujas senielejas krastus veidojošajiem smilšakmeņiem. Šie ieži radušies izgulsnējoties un sacementējoties smiltīm un māliem Devona jūras seklūdenī un milzīgu upju deltās, kas tajos senajos laikos bija mūsdienu Latvijas cietzemes vietā. Gaujas smilšainajās sērēs bruņuzivju kaula bruņu fragmenti rūpīgam dabas vērotājam un pētniekam atrodami vēl mūsdienās.
 
9.augustā no plkst. 17 līdz 21 vairāk nekā 20 dažādās laboratorijās un darbnīcās būs plašas iespējas tuvāk iepazīt bruņuzivi un tās evolūcijas izaicinājumus, Zemes ģeoloģisko attīstību Gaujas senielejas teritorijā no laika, kad tur dzīvoja bruņuzivs līdz mūsdienām un apskatīt dabas vērtības, kas sastopamas un vērojamas šodien.
 
Iestājoties tumsai, uz speciāli būvētas skatuves sāksies galvenajai varonei - bruņuzivij - veltīts mūzikas, video un gaismas uzvedums. Muzikālā stāsta pamatā, ko spēlēs mūziķi, būs simtiem gadu ilgos pētījumos zinātnieku uzkrātās zināšanas.

Šogad "Dabas koncertzāles" ierasto mūziķu sastāvu papildinās "Devona orķestris". Tā pamatā ir akadēmiskais simfoniskā orķestra 20 profesionālu mūziķu kamersastāvs. Šī orķestra galvenais uzdevums būs ar skaņu simfoniju aizvest klausītājus 400 miljonu gadu tālā pagātnē, uzburot dazādu pirms 400 miljoniem gadu pastāvējušu rdību un ainavu sajūtas.

Dabas simfoniju pirmatskaņos  Ingus Ulmanis, Aigars Voitišķis, Kaspars Tobis, Andris Sējāns, Valdis Muktupāvels, Anrijs Grinbergs, Jekaterina Šarigina, Raimonds Petrauskis, Artis Orubs un "Devona orķestris".  Pasākuma režisors ir Roberts Rubīns, gaismu režisors - Oskars Timbars, scenogrāfs - Didzis Jaunzems.
 
Kā zināms, "Dabas koncertzāle" neizmanto ierastās estrādes skatuves formas, izvēloties to, ko dod pati daba, tādā veidā pielāgojoties videi, nevis to izmainot. Arī šī gada pasākuma noslēdzošajai daļai - mūzikas, video un gaismas priekšnesumam - paredzēts izveidot unikālu skatuves formu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti