«Dabas koncertzāle» izdod disku «Plecotus auritus»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Pirms 18.jūnija koncerta Rēzeknes novada Lūznavā, "Dabas koncertzāle" laidusi klajā kompaktdisku ar šī gada muzikālo stāstu par garausaino sikspārni (Plecotus auritus). CD var iepriekš pasūtīt šeit un 20.jūnijā disku saņemt digitāli norādītajā e-pasta adresē.

Diskā klausāmi vienpadsmit skaņdarbi, kuros mūziķi centušies atbildēt uz jautājumu - "kā tas ir, būt sikspārnim?". Muzikālais stāsts sākas ar ievadu par sikspārņa tēlu, attēlojot pasauli pirms 50 miljoniem gadu, tādu, kādu to sikspārņi pazina pirms cilvēkiem.

"Te sadzirdams monotons laika plūduma pulss, kā arī reāli sikspārņu radītu skaņu ierakstu paraugi," norāda mūziķis Andris Sējāns.

Mūzikā attainota arī sikspārņa ikdiena, raksturojot gan krēslas karaļa reālo, gan mītiem apvīto dzīvi. Savukārt, veidojot ierakstu par sikspārņu orientēšanos apkārtējā vidē ar dzirdes palīdzību jeb "eholokāciju", tapis jauns instruments. 

"Dažāda garuma vertikālas caurules, kurās, metot bumbiņas pa augšējo galu, ļaujot tām atsisties un lēkāt pret pamatni gravitācijas, proti, dabas noteiktā ritmā, rada dažāda augstuma skaņas," stāsta Andris Sējāns. "Iegūtās skaņas atdarina eholokācijas principu, proti, procesu, kad skaņa, kas tiek raidīta, atsitas pret šķērsli un atgriežas pie skaņas raidītāja, lai tas to uztvertu, tādējādi nosakot, cik liela distance to šķir no šķēršļa."

CD "Plecotus auritus" varēs iegādāties abās "Dabas koncertzāles" mūzikas, projekciju un gaismas performanču norises vietās - 18.jūnijā Rēzeknes novada Lūznavā no plkst. 19 un 1.jūlijā Jelgavas novada Zaļenieku muižas parkā sākot no plkst. 19.

Pasākuma rīkotāji atgādina, ka pasākums notiek brīvā dabā, tāpēc ieteicams paņemt līdzi lukturus, paklājiņus vai tūristu krēslus uz kā sēdēt, kā arī aicinām būt uzmanīgiem un izvairīties no ērcēm.

Dabas koncertzāles koncerti notiek kopš 2006. gada.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti