«Collegium Musicum Riga» un «Collegium Choro Musici Riga» jubilejas koncerti Rundāles pilī

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Ceturtdien, 26.novembrī, ar koncertu Rundāles pilī savas jubilejas svinēs vienīgais pilna laika baroka orķestris Baltijā "Collegium Musicum Riga" un baroka koris "Collegium Choro Musici Riga". Šie kolektīvi apvieno aizrautīgus senās mūzikas pētniekus un entuziastus, kuri pacietīgi izglīto klausītājus baroka laikmeta mūzikā. Gadu gaitā viņi iestudējuši gan baroka operas, gan izcēluši no aizmirstības Latvijas baroka mūzikas pērles vācu, latīņu un arī latviešu valodā.

Baroka orķestris "Collegium Musicum Riga" ar dziedātājiem Māra Kupča vadībā apdzīvo nelielu telpu Rīgas Latviešu biedrībā, kas viņu mūzikas pavadībā šķietami aizved četrus gadsimtus senā pagātnē. Arī mēģinājumi ir nemitīgs izziņas un izglītošanās process.

Ansamblis ar nosaukumu "Collegium Musicum Riga" pastāv jau 25 gadus, bet šogad tas svin desmito jubileju kā pilna laika baroka orķestris, kas spēlē tikai uz vēsturisku instrumentu kopijām. To vada viens no erudītākajiem senās mūzikas pētniekiem Latvijā, diriģents un klavesīnists Māris Kupčs.

"Tajā brīdī, kad mēs sākām pirms 25 gadiem, bija sajūta, ka nupat, nupat būs, bet tas ilga 15 gadus, nekustējās ne no vietas. Bija nepieciešama instrumentu iegāde un apmācība - bija sajūta, kas tas neizdosies, bija bezpalīdzības sajūta. Bet es sadūšojos un tas aizgāja. Tagad ir labi," saka Māris Kupčs.

Baroka instrumentu iegāde pirms desmit gadiem iezīmēja lūzumu "Collegium Musicum Riga" attīstībā, un tieši šo jubileju viņi 26.novembra vakarā atzīmēs Rundāles pilī.

"Koncerts ir domāts mūsu draugiem, atbalstītājiem. Cilvēki grib ļoti daudz, tāpēc mēs sakompilējām burtiski pa kripatiņai, kas ir spēlēts un mums pašiem mīļš, ko mēs gribam, lai cilvēki dzird - mūsu Rīgas un Kurzemes mūziku - tā būs centrālā daļa. Mēs ļoti daudz spēlējam franču mūziku - tas arī būs. Būs tāds pārskats par to, kas mēs esam," atklāj Māris Kupčs.

Spēlējot seno mūziku, var iegūt dvēseles mieru, saka mūzikas pedagoģe Agnese Vītoliņa, kura pašlaik Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Senās mūzikas katedrā studē blokflautas spēli. Vairums "Collegium Musicum Riga" dalībnieku ir mūzikas studenti un pedagogi.

"Tie, kas mēs esam sākuši rakt dziļumā, un tie, kas esam saslimuši ar šo mūziku, mēs nemaz neesam tik daudz. Mums gan ir ļoti ciešas attiecības - gan katedrā studējot, gan šeit, kolektīvos, ir draudzība un tuvība kopīgā muzicēšanā," saka Agnese Vītoliņa.

Pirms pieciem gadiem baroka interpretu loku papildināja arī koris "Collegium Choro Musici Riga", kura pamatsastāvu veido 12 jaunie un topošie mūzikas profesionāļi ar padziļinātu interesi par seno mūziku. Tās pievilcība slēpjas niansētajā frāzējumā un lielajā teksta nozīmē, norāda bass Kaspars Vēvers, kurš ikdienā ir kordiriģents.

"Tā sajūta, kad tu mēģini restaurēt kaut ko sen bijušu, un tas arī ir tas interesantākais. Kaut ko dziedot vai atskaņojot ir pacēlums. Šķiet, pēc tā arī cilvēki dzenas, es tā domāju, vismaz man tas ir dzinulis, kāpēc es muzicēju," uzsver Kaspars Vēvers.

Senās mūzikas popularitāte pēdējos gados Latvijā, šķiet, pieaug ģeometriskā progresijā, bet Māris Kupčs noraida iedomas, ka to apgūt ir viegli un ātri.

"Tie, kas grib spēlēt seno mūziku, nenovērtē vienu - šeit neviens nevar tā vienkārši ienākt no ielas un diktēt noteikumus. Šeit ir kā vecos laikos - ir mācekļi, ir skolotāji. Tas ir amats, kas jāmācās ilgi, nepārtraukti jāmācās. Es mācos jau cik gadus - drīz būs 35, kopš es mācos, un nevaru pabeigt mācīties. Tā ir visiem," norāda Māris Kupčs.

Ceturtdienas, 26.novembra, koncertam Rundāles pilī teju visas vietas jau rezervētas, bet gaidītāju sarakstā vēl var pieteikties, rakstot e-pastu "[email protected]". Tos, kuri uz koncertu Rundāles pilī netiks, Māris Kupčs aicina kalendārā ierakstīt 20.decembri, kad "Collegium Musicum Riga" kopā ar kori muzicēs Rīgas Svētās Marijas Magdalēnas baznīcā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti