«Collegium Choro Musici Riga» aicina iepazīt vācu komponista Šeidta mūziku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Zvaigznes dienā, 6. janvārī plkst. 20.00 Rīgas Sv. Marijas Magdalēnas baznīcā baroka koris "Collegium Choro Musici Riga" aicina iepazīties ar 17. gadsimta izcilā vācu komponista Zamuela Šeidta mūziku programmā "Cantiones sacrae". Kopā ar kori uzstāsies arī lautists Mauro Pinčaroli no Itālijas.

Vācu komponists un ērģelnieks Zamuels Šeidts (Samuel Scheidt, 1587-1654) bijis viens no 17. gadsimta sākuma interesantākajiem skaņražiem, kurš mācījies un ietekmējies no tolaik ļoti augstu vērtētā komponista Jana Pītersona Svēlinka.

Lai gan mūsdienās Šeidta mūzika tiek atskaņota maz, tolaik komponists bija augsti novērtēts un arī atzītāks par savu laikabiedru, komponistu Heinrihu Šicu un ir uzskatāms par vienu no izcilākajiem protestantu komponistiem Vācijā, kā arī par vienu no pirmajiem vācu ērģeļmūzikas radītājiem. Līdz ar Šicu Zamuels Šeidts ir radījis nacionālo kora dziedāšanas stilu, kas izskaidro interesanto faktu, ka viņa motešu krājums "Cantiones sacrae" ir rakstīts divās - latīņu un vācu - valodās.

Baroka koris "Collegium Choro Musici Riga" un baroka orķestris "Collegium Musicum Riga" diriģenta Māra Kupča vadībā ar entuziasmu pēta un Latvijas klausītājiem atskaņo mūsdienās mazzināmu vai Latvijā nekad neatskaņotu baroka komponistu darbus, kuri laikabiedru vidū guvuši atzinību kā novatori un kuru ietekme bieži ir skārusi arī 17. un 18. gs. Latvijas teritoriju.

Arī Zamuela Šeidta mūzika drīz vien nonāca līdz Latvijas teritorijai un kļuva par rīdzinieku dzīves neatņemamu sastāvdaļu, un tās ietekme vērojama arī 17. gs. Rīgas komponistu K. Špringera, D. Kādes un J. V. Mēdera daiļradē. Līdz ar Latvijas senās mūzikas atskaņotājmāksliniekiem 6. janvāra koncertā būs iespēja dzirdēt arī lautistu Mauro Pinčaroli (Mauro Pinciaroli) no Itālijas.

Ieeja koncertā bez maksas.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti