Rīta Panorāma

Intervija ar Vadimu Ļašenko

Rīta Panorāma

300 droni izgaismo Seulas debesis, motivējot cīņā pret Covid-19

Intervija ar Unu Meibergu un Vladislavu Nastavševu

Citāda noskaņa bez pūļa – Kalnciema kvartālā sāksies jauns koncertu cikls

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Jaunā koncertciklā Kalnciema kvartālā otrdienu vakaros uzstāsies atpazīstami Latvijas mūziķi, katru reizi publiku sveiks arī īpašais viesis – vakara patrons.

Koncerti notiks katru otrdienas vakaru pulksten 19.30, sākot no 7. jūlija līdz septembrim, un pirmā mēneša programmā jau ieplānoti četri koncerti.

Kalnciema kvartāla kultūras programmas vadītāja Una Meiberga LTV raidījumā “Rīta Panorāma” atzīmēja – kaut arī joprojām spēkā dažādi pulcēšanās ierobežojumi un ir grūti plānot pasākumus tālākā nākotnē, “viena mēneša ietvaros mēs varam savus otrdienu vakarus ieplānot Kalnciema kvartālā.”

Ciklam dots nosaukums “Rāmie šovi”. “Jūlijā otrdienās piedāvāsim citāda veida koncertus, kuri būs ar biļetēm un par kuriem īpaši priecāsies tie, kuri līdz šim sūdzējušies par to, ka Kalnciema kvartālā ir ļoti forši, bet tur ir par daudz cilvēku un mazliet grūti arī kaut ko dzirdēt,” sarunā Latvijas Radio 3 “Klasika” pastāstīja Una Meiberga.

“Arī mūziķi izjutuši, ka klausītāji pārāk aizrāvušies savstarpējās sarunās, un mēs bijām mazliet noilgojušies pamainīt to, kas mums tur notiek.”

Ciklu 7. jūlijā atklās “Xylem trio” – mūziķi, kas pirmie atklāja koncertu tradīciju Kalnciema kvartālā. 

“Pirms divpadsmit gadiem pirmo reizi uzstājāmies šajā unikālajā vietā, kas mani vienmēr uzrunājusi ar savu īpašo auru. Kad tikām aicināti uzstāties arī šovasar, man nebija jautājumu – tik īpaši, forši cilvēki šeit ir; arī atmosfēra un renovētās celtnes un tas, kā mūs uzņem Kalnciema kvartālā – tas ir kas ļoti īpašs,” atzīmēja mūziķis Oskars Petrauskis. “Toreiz skatuvīte bija pavisam miniatūra, uz kuras mēs kā trio nesatilpām – marimba atradās kaut kur zemē, jo Rihardam jau vien vajag pusi no operas skatuves.”

Petrauskis arī pastāstīja: “Ja 12 gadus atpakaļ mēs atceramies ar “Xylem” biedriem, ka mums bija pietiekami liela problēma savākt pietiekoši lielu skaņdarbu klāstu, jo mēs bijām tikko sākuši eksistēt kā muzikāla apvienība, tad šodien mums ir liels saraksts ar repertuāru un mēs ļoti rūpīgi veicām mūzikas atlasi.”

“Šis ir tāds laiks, kas rosina pārdomas – mēs visi esam ļoti daudz ko piedzīvojuši, arī mums Kalnciema kvartālā nav gājis viegli, un mēs vēlamies jaunu sākumu, tāpēc būs arī sarunas – ar mūziķiem un publiku par dzīvi, par pēdējā laikā pieredzēto un kādām atziņām par to, ka varbūt jāapstājas, jāieklausās, kas ir svarīgi, ko gribas un kas ir ko vērts," piebilda Una Meiberga. "Tāpēc arī tieši šādā veidā nolēmām sākt visu mazliet kā no jauna.”

Reizē ar koncertu apmeklētāji aicināti apskatīt arī izstādi Kalnciema galerijā. Meiberga stāstīja: "Tur mums šobrīd norisinās jaunās mākslinieku grupas “4K” izstāde, kura tapa tieši pandēmijas laikā un saucas “Pasaules gals”."

Jūlija programma

7. jūlijs – "Xylem trio"

Pirms 12 gadiem Kalnciema kvartālā koncertu sezona aizsākās tieši ar brāļu Petrausku un Riharda Zaļupes koncertu dārzā, un arī šīs sezonas atklāšanā 7. jūlija vakarā klavieres, saksofona un perkusiju ritmi pieskandinās Kalnciema kvartālu mūziķu apvienības "Xylem trio" izpildījumā. Brāļi Oskars un Raimonds Petrauski un Rihards Zaļupe, kopīgi zināmi kā "Xylem trio", piedāvā koncertprogrammu “No Kančeli līdz Paulam”. Vasaras mūzikas noskaņās varēs dzirdēt skaņdarbus no jaunākā "Xylem trio" albuma “Round Giya Kančeli”, kā arī pazīstamu melodiju apdares no Zigmara Liepiņa, Emīla Dārziņa, Raimonda Paula un citu autoru mūzikas.

14. jūlijs – Vladislavs Nastavševs

14. jūlija vakarā lirisku gaisotni Kalnciema kvartālā ar savu solo koncertu radīs režisors un mūziķis Vladislavs Nastavševs, izpildot dziesmas no izrādēm un oriģinālmūziku ar vēstījumu, kas liek laikam apstāties, ieklausīties un pievērsties pašrefleksijai.

"Bieži dziesmas kļūst par sava veida emocionālām skicēm manām turpmākajām izrādēm. Tādas kā akvareļu skices", saka Vladislavs Nastavševs.

Koncerta laikā Nastavševs klausītājiem atklās vairākas no šīm skicēm, kā arī kādu ar Sergeja Uhanova dzeju. Tiks atskaņotas dziesmas no Nastavševa jaunākajām izrādēm Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī – "Piecas dziesmas pēc atmiņas" ar dzejnieku grupas "Orbīta" oriģināldarbiem, kā arī vairāki jaunumi. Būs sajūtama arī Mihaila Kuzmina un Federiko Garsijas Lorkas klātesamība.

21. jūlijs – “Dagamba”

21. jūlija vakarā uz Kalnciema kvartāla skatuves koncertēs muzikāli spraigie un krāšņie latviešu grupas “Dagamba'' dalībnieki ar muzikālo programmu – klasiskā mūzika "Bez elektrības!". Čellists Valters Pūce un pianists Dainis Tenis piedāvās vakaru ar klasiskās un populārās mūzikas hitiem čellu un klavieru skanējumā. Šoreiz mūziķi ar savu koncertprogrammu atgriežas pie pirmavota – klasiskās mūzikas pamatiem, piedāvājot darbus oriģinālā skanējumā pieklusinātāk, akustiskāk un intīmāk, lai radītu klausītājiem mājīgu un melodiski estētisku gaisotni.

28. jūlijs – “Latvian Voices”

28. jūlija vakarā Kalnciema kvartālā “Latvian Voices” a cappella koncertā izpildīs līdz šim pasaulē un Latvijā atzītas populārās mūzikas melodijas – "Piekūns skrien debesīs" (“Jauns Mēness”), "Notiksies kam jānotiek" (“Marana”), "Hallelujah" (Leonards Koens) un citas. Neatņemama koncerta sastāvdaļa ir arī latviešu folkmūzikas melodijas grupas dalībnieču veidotos aranžējumos, kas šoreiz skanēs džeza un popmūzikas noskaņās. Programmu papildinās dziedātāju spēlētas perkusijas – kahoni.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti