NABA Top

Top 25/10 LV jaunumi: The Wet Cigarettes, Pilota nakts, Elizabete Balčus u.c.

NABA Top

Top 25/10 LV jaunumi: Four Minute Man, Raivis Čuda, Depeche Mode u.c.

Top 25/10 LV jaunumi: J.Simanovičs, JUUK, Death Valley Girls u.c.

Cita veida mīlas stāsti un citi jaunumi «Radio Naba» mūzikas topā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Pirmie februāra jaunumi latviešu topā papildina "Radio Naba" repertuāru ar cita veida mīlas stāstiem. Jauno albumu "Mīlestības metastāzes" 14. februārī prezentējis dziesminieks Juris Simanovičs, kurš pirms tam piedāvāja noklausīties dziesmu "Gaismas narkomāni". Arī tumšā folka apvienība "Juuk" drīzumā izdos savu trešo albumu "Muļķa stabule" un kā trešo singlu izdevuši dziesmu "Neveiksminieku vientulība". Ārzemju topā enerģiski jaunumi no "Model/Actriz", "Death Valley Girls", "Sextile" un "House Of All".

Juris Simanovičs – "Gaismas narkomāni"

Juris Simanovičs, kurš nenoliedzami ir viens no atzītākajiem un mīlētākajiem pašmāju alternatīvajiem dziesminiekiem, šī gada 14. februāri prezentēja savu jauno solo albumu "Mīlestības metastāzes". Līdz šim mūziķis izdevis divus solo albumus, "Riperogrāfija" un "Kā samierināties ar savu nenozīmību", kā arī darbojas vairākās grupās, no kurām vislabāk zināma "Bērnības milicija".

Jaunais albums ierakstīts mājsēdes laikā, dzīvokļa telpās, izņemot albuma tituldziesmu, kurā piedalās arī amatieru koris "Aleponijas eņģeļi". Par albumu caurvijošajām tēmām atklāts, ka "neminot vienmēr Jura daiļradē klātesošos stāstus par mīlestību un nāvi, viena no albuma virsotnēm ir dziesma "Mīlas stratēģijas". Tā runā par pāra attiecībām, kas ilgst jau kādu ilgāku laiku un iegājušas tajā fāzē, kad romantika vairs nav vienīgā tajās valdošā noskaņa". Par pirmo singlu "Gaismas narkomāni", kas oficiāli izdots 1. februārī, Juris komentē, ka "šī ir vismazāk pārprotamā dziesma. Tur viss ir skaidrs". Lai gan Jura mūzika vienmēr spējusi dziļi rezonēt ar klausītājiem, iespējams, tieši nepārprotamā "Gaismas narkomānu" vēsts daudzus īpaši uzrunājusi tieši šajās garajās un tumšajās ziemas naktīs.

"Juuk" – "Neveiksminieku vientulība"

Tumšā folka apvienība "Juuk", kuru veido Edgars Šubrovskis, Sniedze Prauliņa, Oskars Jansons, Rasa Pole un Kalvis Sležis-Zaļkalns, piedāvā jaunu singlu no gaidāmā trešā grupas albuma "Muļķa stabule", kas gaidāms pavasara otrajā pusē. No šī albuma klausītāji līdz šim jau iepazinušies ar dziesmām "Arlekīns" un "Dzejnieks", kas attiecīgi 2021. un 2022. gadā ieņēma 2. un 1. vietu "Radio Naba" latviešu dziesmu gada topā. "Muļķa stabule" skanējumu un saturu varētu dēvēt par Baltijas folkroka balādēm – tā būs latviešu un lietuviešu autoru dzeja ar Oskara Jansona, Edgara Šubrovska un Sniedzes Prauliņas mūziku.

Par singlu "Neveiksminieku vientulība" jeb "Pašķindināt atslēdziņas" (dzejas autora Antana A. Jonīna versijā) apvienība komentē, ka tā ir "klasiska prāta un ķermeņa klejojumu balāde pa 20. gadsimta beigu Lietuvas tumšajām ielām". Tekstu atdzejojis Pēters Brūveris, mūziku sarakstījis Edgars Šubrovskis. 

Grupas dalībnieks Oskars par jauno singlu un tuvākajiem apvienības plāniem piebilst, ka "noteikti jāpiemin arī animatora un mūziķa Didža Upena (grupa "VVZ") darbs, veidojot dziesmas teksta video. Didzis ir ģēnijs. Pa dažām nedēļām plānojam ierakstīt dziesmu "Nāve, visusvētā" ar Pētera Draguna tekstu. Savādi, ka dziesma šobrīd jau ir noklausāma straumēšanas platformā "Spotify" koncertversijā, lai gan albums vēl nav iznācis. Šai dziesmai arī esam iecerējuši mūzikas video. To bija plānots filmēt pirms 2 gadiem, bet burtiski plānotajā filmēšanas dienā sākās pirmā oficiālā mājsēde Covid-19 sakarā". 

Tuvākās paredzētās "Juuk" uzstāšanās – 25. februārī pie Kongresu nama atbalsta koncertā Ukrainai un 17. martā pieredzes bagātajā klubā "Depo". Edgara Šubrovska solokoncerts – 17. februārī klubā "Republika".

"Model/Actriz" – "Amaranth"

Elektronikas un rokmūzikas sintēzes augstienes sasniedzis Bruklinas kvartets "Model/Acritz" savā jaunākajā singlā no debijas plates "Dogsbody", kas tiks izdota 24. februārī. "Amaranth" ir gabals, pie kura var vienlīdz labi headbangot, cik izdejoties. Grupas līdzšinējie singli pielīdzināti "LCD Soundsystems" daiļradei, tikai smeļoties vairāk iedvesmas pankmūzikā. Pieļauju, ka apvienība varētu iet pie sirds cilvēkiem, kuriem patika pērnais "Gilla Band" albums "Most Normal". Par jaunāko singlu apvienības līderis Kouls Heidens komentē, ka "es to uztveru kā augšupejošas spirāles dziesmu. Tā ir labošanās un atpestīšanas stāsts. Tā ir šī albuma atbilde mūzikla "Kaķi" dziesmas "Memory" funkcijai".

"Death Valley Girls" – "Magic Powers"

24. februārī savu jaunāko plati "Islands In The Sky" izdos arī Losandželosas apvienība "Death Valley Girls". Līdz šim izdoti divi singli no šī albuma, bet nu tam pievienojas arī trešais ar nosaukumu "Magic Powers". Psihedēliski sapņainās un neaizskaramās dziesmas videoklipu režisēja grupas basiste Samanta Vestervelta. Par pašu singla saturu "Death Valley Girls" līdere Bonija Blūmgārdena atklāj, ka tā radusies, kad "es gāju pa ielu un pēkšņi sapratu, ka visas lietas, kuru dēļ tiku apcelta, iekūlos nepatikšanās vai dabūju dzirdēt, ka neko dzīvē nesasniegšu, īstenībā bija manas maģiskās spējas! [..] Es neesmu slikts cilvēks vai skolnieks, es mīlu mācīties un izzināt lietas! Un es neesmu traka ar dīvainām idejām, kas nekad neiederēsies sabiedrībā, es esmu ragana, un man ir maģiskas spējas"!

"Sextile" – "Crassy Mel"

No Losandželosas uz "Radio Naba" topu atceļojusi arī industriālā postpanka apvienība "Sextile" ar savu jaunāko singlu "Crassy Mel". Absolūti nesavaldāma un trakulīga dziesma, kurā dzirdamas atsauces uz breakbeat, EBM un jungle mūziku. Ierakstīta pirms diviem gadiem, "Crassy Mel", no vienas puses, atsauc atmiņā "The Prodigy" gadsimtu mijas daiļradi, bet tajā pašā laikā arī spēcīgi pārliecina par savu unikalitāti un atsvaidzinošo skanējumu, ko lieliski papildina dziesmas videoklips.

"House Of All" – "Harlequin Duke"

2018. gadā savu darbību pārtrauca leģendārā Mančestras postpanka apvienība "The Fall". Šīs ziņas likumsakarīgi izrietēja no sēru vēsts par grupas līdera un dibinātāja Marka Edvarda Smita aiziešanu mūžībā. Savu 42 aktīvo gadu laikā "The Fall" piedzīvoja vairākas dalībnieku maiņas. Šī gada sākumā jaunu projektu un aprīlī gaidāmu albumu izziņoja apvienība "House Of All", kuras sastāvu veido bijušo "The Fall" dalībnieku plejāde: bundzinieki Sī Volstenkrofts un Pauls Henlijs, basģitārists Stīvs Henlijs, ģitārists Pīts Grīnvejs un vokālists Mārtins Bramans. Apvienības pašnosauktais debijas albums tiks izdots 22. aprīlī, bet šobrīd kā pirmais ieskats tajā publicēta dziesma "Harlequin Duke".

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti