Pa ceļam ar Klasiku

Tuvojas tiešraides koncerts "Džezs dzied Aspaziju"! Studijā Beāte Zviedre un Jānis Rubiks

Pa ceļam ar Klasiku

Matīss Čudars, Jēkabs Nīmanis, Ieva Saliete un grupa "Putni" koncertē Latvijas baznīcās

Inna Davidova: Cipari jau neko neizsaka - visu nosaka draudzība un kvalitāte

Cita dimensija. Hermaņa Brauna fonda ziemas rituāls

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Prieku dāvājošā "Rotaļlietu simfonija" un maģiskā "Nakts lūgšana" ir tikai neliela daļa no Hermaņa Brauna fonda (HBF) Ziemassvētku muzikālā rituāla. Ko piedzīvosim decembrī un kam Hermaņa Brauna fonds aicina gatavoties janvārī, uzzinām sarunā ar fonda direktori Innu Davidovu.

"Jau 11. decembrī plkst. 19.00 Rīgas Domā klausītāji tiek gaidīti uz ikgadējo pasākumu, kuram katru reizi piemeklējam jaunu programmu – tā ir "Nakts lūgšana", viens no maniem iemīļotākajiem visa gada koncertiem," atklāj Inna Davidova.

"Tajā mums ir gods sadarboties ar Radio kori un tā māksliniecisko vadītāju Sigvardu Kļavu – atceros, kā pirms daudziem gadiem Sigvards bija atnācis pie manis ar lūgšanu koncerta piedāvājumu, tas bija 2005. vai 2006. gads.

Bet cipari jau neko neizsaka. Visu nosaka draudzība un kvalitāte.

Galvenais – mākslinieciskais līmenis un ārkārtīgā mīlestība pret mūziku, ko var just ik skaņā, ko rada Latvijas Radio koris. Katra programma ir atšķirīga. Un līdz ar to, ka šajās programmās ikreiz skan jaundarbi, 20. un 21. gadsimta mūzika, tā vienmēr man ir patīkama mīkla – ko šoreiz dzirdēšu koncertā,” neslēpj Davidova, atzīmējot arī savus novērojumus:

"Tie, kuri jau pieraduši pie "Nakts lūgšanām", vairs par programmu nemaz neinteresējas – viņi vienkārši nāk izbaudīt noskaņojumu.

Cilvēki šeit sasniedz citu savas dvēseles dzīves dimensiju.

Šogad mūs gaida visai interesants savienojums – Mālers un latviešu laikmetīgie komponisti.”

No latviešu autoriem skanēs Artura Maskata, Ērika Ešenvalda, Aldoņa Kalniņa, Andreja Selicka un Pētera Vaska mūzika, un pirmo reizi Latvijā izskanēs arī Jura Karlsona opuss "Oremus", kas pasaules pirmatskaņojumu piedzīvoja novembrī Ņujorkas Linkolna centrā.

11. decembra koncertā piedalīsies arī ērģelniece Ilze Reine un izcilā laikmetīgās mūzikas interprete Ieva Parša.

Savukārt 17. decembrī plkst. 19.00 Lielajā ģildē skanēs Rotaļlietu simfonija. "Ideja joprojām tā pati, taču mainās mākslinieki – ikreiz aicinām citus. Šogad izmēģināsim citu variantu...

Ik gadu arvien vairāk un vairāk gribas strādāt ar jauniešiem – tāpēc šoreiz būs jauniešu orķestris Normunda Dreģa vadībā.

Daļu spēlēs orķestris, daļu solisti, un koncerts būs kā īsts Gala koncerts.”

Jāatgādina, ka Leopolda Mocarta Rotaļlietu simfonijas atskaņojums, ko ik gadu piedāvā Hermaņa Brauna fonds, vienlaikus ir labdarības koncerts ar ielūgumiem, taču katram klausītājam ir jāatnes uz koncertzāli kāda rotaļlieta – domāta bērniem, kuri citādi nevarētu saņemt dāvaniņu no Ziemassvētku vecīša. Pateicoties Hermaņa Brauna fondam, "Rotaļlietu simfonija" skan arī Latvijas pilsētās. Notikušajos koncertos ir savākts un uzdāvināts ap 14000 rotaļlietu.

"Tiesa gan, ļoti lūdzam nenest konfektes un dažādas mantas… Jo ne visiem bērniem saldumi ir atļauti. Turpretim spēles, tostarp galda spēles, tiek ļoti gaidītas," uzsver Inna Davidova.

Pašai Davidovai ar šo projektu saistītas īpašas sajūtas: "Tas ir projekts, kuru saņēmu mantojumā no burvīgā vijolnieka Arkādija Fomina – neaprakstāmi jaukā un dāsnā cilvēka, kuri daudzi atceras kā brīnišķīgu pedagogu un sauc par otro tēvu.”

Savukārt 29. decembrī visus, kam patīk vokālā garīgā mūzika, Davidova ielūdz uz Rīgas Sv. Jāņa baznīcu, kur dzirdēsim Egilu Siliņu kopā ar ērģelnieci Jevgeņiju Ļisicinu.

"Manuprāt, tā būs pirmā reize, kad Egils piedalās mūsu fonda ziemas aktivitātēs. Viņš pats izvēlējās programmu un arī vietu – kā atzīst Egils, ka zemajām balsīm tieši Jāņa baznīca ir pateicīgāka nekā citas Rīgas baznīcas,” teic Davidova un ieskicē arī divus tuvākos 2018. gada notikumus: "10. janvārī Rīgas Domā mūsu klausītājus gaidām uz jau tradicionālo pasākumu - kora "Provoslavnije pevčije" koncertu, kas 11. janvārī skanēs arī Rēzeknes "Gorā".

Korim krietni pamainījies sastāvs – būs pozitīvi pārsteigumi.

Bet "Winterfest" tradicionāli noslēgsim 13. februārī – mūsu fonda dzimšanas dienā, kuru atzīmēsim ar "Terem” kvartetu, kas Rīgā sen nav viesojies.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti