Labrīt

Žēl redzēt smagos pacientus, kuri nožēlo kļūdu – nesapotēšanos. Saruna ar jauno ārstu

Labrīt

Re:Check pēta: deputātu kvotas; vai var prognozēt smagu Covid-19 slimības gaitu

Neparastāka mūzika visai ģimenei. Grupas ''JUUK'' jaunākais albums ''Sikspārņi''

Cilvēkiem, kuri spēj brīnīties – par albumu «Sikspārņi» stāsta grupa «Juuk»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Albums visai ģimenei, ja vien ģimenei patīk mazliet neparastāka mūzika nekā tā, ko visbiežāk dzirdam ikdienā – tā savu jaunāko veikumu albumu "Sikspārņi" piesaka grupa "Juuk". Grupa aizraujas ar alternatīvo, tā saukto tumšo folka un kantri mūziku, kas Latvijā dzirdama visai reti. Tas atspoguļojas arī albuma noskaņā, kas ir gleznaina, tēlaina, bet arī noslēpumaina un mazliet spokaina. Paši grupas dalībnieki uzsver, ka albums veltīts dažādu vecumu bērniem jeb cilvēkiem, kuri ir spējīgi brīnīties.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Dziesma par sikspārņiem, kuri pārnēsā slepenas ziņas, varētu šķist kā īsta šī laika zīme, taču izrādās tā nebūt nav, jo dziesma tapa jau 2018. gadā. Komponists Edgars Mākens to sacerēja Jāņa Baltvilka balvas pasniegšanas ceremonijai līdz ar vēl trim kompozīcijām ar Jāņa Baltvilka dzeju bērniem. Dziesmas atskaņot viņš aicināja grupu "Juuk".

Grupai dziesmas ļoti iepatikās, bija vēlme bērniem veltīto tēmu izvērst plašāk, un tā Edgara Mākena dziesmām grupas dalībnieki sāka piepulcēt arī paši savas. Rezultātā tapa albums "Sikspārņi" ar deviņām dziesmām, kas ir četru mūzikas autoru kopdarbs.

Grupa "Juuk" darbojas Latvijā maz pārstāvētajā tā sauktā tumšā folka un kantri mūzikas laukā, un tas, protams, atspoguļojas arī albuma noskaņā, ko labi raksturo arī nosaukums "Sikspārņi" – atzīst grupas dalībnieki Sniedze Prauliņa un Edgars Šubrovskis.

Viņi stāsta: "Pirmkārt, tās noskaņas ir tādas bišķiņ spocīgas albumā bieži vien. Un sikspārņi – likās, ka ir tāds zvēriņš noslēpumains, zīdītājs, tumsā dzīvojas. Un muzikāli arī mums likās, ka "Sikspārņi" ir tāds labs pārstāvis albumam. Ne jau velti mēs arī darbojamies žanrā, kura apzīmējums ir tumšais folks, kas nav obligāti sēras, bet tas ir vairāk tā – pa miglu, nevis saulaino noriņu."

Lai arī pamatā albumā ir izmantota dzeja bērniem, albums nav tradicionāli bērnišķīgs, jo kā atzīst grupas dalībnieki – arī viņiem bērnībā patika tieši nebērnišķīga mūzika, kas deva iespēju domāt tēlos, sadzirdēt dažādas nianses un krāsas.

Nav arī nejauši, ka albums tapa laikā, kad Sniedzes un Edgara pašu ģimenē ienāca meitiņa Tinga, kurai šobrīd ir četri gadi, viņai īpaši patīkot albuma tituldziesma "Sikspārņi".

"Tituldziesmu viņa dzied līdzi, viņa tos visus Sniedzes treļļus ir apguvusi diezgan labi," atklāj mūziķi. "Nezinām tikai, ko domā bērnudārzā, kad bērns visu laiku dzied – sikspārņi pārnēsā…Katrā ziņā viņa ir dzirdējusi albumu vairākas reizes, citreiz esam klausījušies arī mašīnā. To, starp citu, iesakām arī citiem. Kā zināms, mašīnā braucot, vecākiem ir jāpiedomā pie tā, ko viņi uzliek. Jo ir jāliek tas, ko paši var noklausīties vismaz desmit reizes pēc kārtas, jo bērniem ir tas raksturīgi, ka viņš iekāpj mašīnā, viņam iepatīkas tā dziesmiņa, un tad tu vari rēķināties, ka tu to dabūsi regulāri klausīties tuvāko divu nedēļu vai mēneša laikā. Tā kā vecākiem vispirms vajadzētu saprast, vai viņiem patīk, un tad viņi drīkst parādīt arī bērniem, uzlikt mašīnā un, ja bērniem patīk, tad kādu laiku padzīvoties ar to."

Dziesmu "Mazie spārniņi" Sniedzi Prauliņu sarakstīt iedvesmoja eskimosu pasaka, kas vēsta par putnu sniedzi un ir šūpuļdziesma šī putna mazajam bērniņam – sniedzēnam.

Katra albuma dziesma ir kā mazs tēlains stāsts, viens no tiem arī franču valodā, kas vēsta par krokodiliem, kas dodas karot ar ziloņiem.

Tāpat kā par katru albuma dziesmu, savs stāsts ir arī par grupas nosaukumu "Juuk". Mazliet mulsinoši, ka to viņi raksta nevis ar vienu garo "ū" burtu vidū, bet gan diviem īsajiem "u" burtiem blakus.

Ilgāku laiku grupai nemaz nebija nosaukuma, līdz kādā koncertā pārpratuma dēļ viņus pieteica kā grupu "Obanā", radot pilnīgi ačgārnu priekšstatu par to, ko grupa dara. Tad nu viņi ķērās nosaukuma domāšanas.

Edgars Šubrovskis stāsta: "Vienkārši mums vajadzēja nosaukumu. Un Oskars uzrakstīja "Jūk". Un mēs sakām – nu labi, lai būtu. "Jūk" – tur mēs atradām to tulkojumu, ka tas viss jaucas kopā, un mums bija arī uztaisīta pirmā bilde. Raitis Kalniņš, kurš ir mūsu abu albumu noformējuma autors, viņš uztaisīja arī tādu grupas profila bildi, kur salika mūsu sejas vienu uz otras, un mēs tā sajaucāmies kopā. Taču, kad mums vajadzēja reģistrēties kaut kādās vietnēs, tad mēs konstatējām, ka kāds indonēziešu hiphoperis jau ir paņēmis visu mūsu skaisto vārdu ar visu mūsu garumzīmi. Un tādā paradoksālā kārtā mēs tikām pie šī ar diviem "u", bet tas atkal ievieš tādu jauku simetriju tajā visā."

Grupas dalībnieki pagaidām ir piesardzīgi ar plāniem par jaunākajam albumam "Sikspārņi" veltītiem koncertiem, bet, iespējams, ka tiešsaistes koncerts būs Ziemassvētkos, 26. decembrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti