Pārmijas

Latvijas Radio koris atgriezies no tūres apkārt zemeslodei un atklās festivālu 2ANNAS

Pārmijas

Ilmārs Šlāpins: Lai sasildītos, dodamies no viena bāra uz otru...

Diriģents Atvars Lakstīgala: Simfoniskā mūzika - tas ir stilīgi un forši!

Ciklā «Simfoniskais hits ar Goran Goru» iepazīstinās ar Modesta Musorgska daiļradi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Ceturtdien, 29. novembrī, plkst. 19.00 Lielajā ģildē notiks otrais no četriem cikla “Simfoniskais hits ar Goran Goru” koncertiem, kurā Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO) jauniešus iepazīstinās ar klasiskās mūzikas hitiem un to autoriem – pasaulslaveniem komponistiem. Tas ļaus ielūkoties savā laikā nesaprastā, 19. gs. slavenā krievu komponista Modesta Musorgska dzīvē un doties audiālā pastaigā pa mākslas izstādi, klausoties vienu no klasiskās mūzikas slavenākajiem hitiem – “Izstādes gleznas”, informēja LNSO pārstāvji.

Musorgska cikls radies, komponistam klīstot pa sava laba drauga Viktora Hartmana izstādi. Šī apmeklējuma laikā komponista galvā piedzima ideja par skaniskām miniatūrām. Ciklā “Izstādes gleznas” dzirdamas miniatūras par eglīšu mantiņu ar uzzīmētu Riekstkodi, ratos iejūgtiem vēršiem, cālēniem, kuri nav izšķīlušies, tenkām tirgus laukumā, šermuļiem katakombās, bronzas pulksteni raganas mājiņas veidolā un varoņu vārtiem. 

Sākotnēji Musorgskis šo skaņdarbu sarakstīja klavierēm, taču slavenais franču komponists Moriss Ravēls pēcāk to pielāgoja orķestrim. Koncerta gaitā kopā ar vakara vadītāju Goran Gora skatīsimies, kā šis miniatūru cikls dzīvojis cauri laikiem, kā transformējies un kā pilnā skanējumā skan simfoniskā orķestra izpildījumā.

Ņemot vērā, ka Musorgska iedvesmas avots, radot šīs miniatūras, bija Hartmana izstāde, koncerta laikā uz ekrāna tiks rādītas gleznas, kas atbilst konkrētajiem skaņdarbiem, radot 19. gs. Krievijas noskaņu.

Pie diriģenta pults stāsies bijušais Liepājas Simfoniskā orķestra diriģents Atvars Lakstīgala.

Modests Musorgskis tiek uzskatīts par vienu no romantisma perioda redzamākajiem krievu komponistiem, kurš savā daiļradē centās izpaust krievu īpašo identitāti. Musorgskis uzsāka savas komponista gaitas jau pusaudža gados. Interesanti, ka komponists pārtrauca militāro karjeru, lai veltītu dzīvi mūzikai, tomēr paralēli ieņēma dažādus amatus valdībā.

Jaunums šajā “Simfoniskais hits ar Goran Goru” sezonā ir režisora Roberta Rubīna iesaistīšanās cikla pasākumu veidošanā. Novērtējot, cik svarīgi mūslaiku skatītājam ir ne tikai dzirdēt, bet arī redzēt, koncertus kuplinās nelieli videosižeti un attēlu projekcijas, paplašinot klausītāju priekšstatus par izciliem meistariem, kas palaikam var šķist vēstures putekļu klāti. Koncertcikla vadītāja Goran Gora stāstījuma pamatu arī turpina veidot dramaturģe Justīne Kļava, kas par izrādi “Dvēseļu utenis” šoruden ieguva "Spēlmaņu nakts" ārvalstu teātra ekspertu simpātiju balvu.

Cikla mērķis un ideja – simfonisko mūziku darīt saprotamāku un pieejamāku jauniešiem vecumā no divpadsmit gadiem – kad sākas zīmīgie tīņa gadi, kad orķestra spēle un akadēmiskās mūzikas piegājiens šķiet simtgadīgs un novecojis. Mūsu ideja ir pierādīt, ka tas tā nav. Ka simfoniskā mūzika – tas var būt arī interesanti, stilīgi un forši," stāsta Atvars Lakstīgala, atgādinot, ka cikls ir LNSO mākslinieciskā vadītāja Andra Pogas ideja, kas aizsākusies pirms vairākiem gadiem.

Pats Atvars ciklā piedalās jau otro reizi: "Pirmā bija pirms dažiem gadiem, kad iejutos Bēthovena tēlā un diriģēju viņa Piekto simfoniju. Bet forma ir nemainīga: sākumā tiek mazliet pastāstīts, izcelti muzikālie un vēsturiskie akcenti konkrētajam simfoniskajam hitam, tad tas tiek nospēlēts no sākuma līdz galam. Stāstnieki ir divi – gan Goran Gora, gan arī diriģents, kurš norāda, kam būtu jāpievērš uzmanība."

Un kādas asociācijas pašam Atvaram raisa jēdziens "Izstādes gleznas”? „Jau kopš skolas laikiem – jebkurā izstādē, kurā ieeju, uzreiz ausīs skan "Promenādes” jeb "Pastaigas” tēma. Man tiešām patīk šis darbs, turklāt līdz šim to nekad neesmu diriģējis – šī būs pirmā reize! Man arī ļoti patīk Morisa Ravēla instrumentācija, kurā dažas detaļas būtiski atšķiras no oriģinālieceres. Šim darbam ir daudz instrumentāciju – astoņas vai deviņas, bet spēlētākā ir tieši Ravēla versija. Iespējams, opuss nebūtu tik zināms, ja ne Ravēls ar savu glezniecisko, impresionistisko piegājienu, kas dara šo mūziku tik ļoti kolorītu.”

Vaicāts, kas tajā varētu pievilināt jauniešus, diriģents uzsver: "Tieši šis programmatisms! Ar mūziku var daudz vairāk noraksturot, nekā verbāli – tik spilgti ir rūķi, vecā pils. Domāju, jaunieši, ja par to ir iepriekš informēti, tur var sadzirdēt lielas lietas.  Atceros, vēl Liepājas laikā daudzi jaunieši, kuri pirmo reizi nāca uz simfoniskajiem koncertiem, atzina – tajos valdošā enerģētika ir pilnīgi citādāka, nekā popmūzikas koncertā, kur uz skatuves ir četri cilvēki. Enerģija, kas nāk no astoņdesmit cilvēkiem, ir absolūti atšķirīga.”

Biļetes uz koncertu “Simfoniskais hits ar Goran Goru”  iespējams iegādāties Lielās ģildes un “Biļešu paradīzes” kasēs. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti