Ciklā «Latvijas komponisti Latvijas simtgadei» - Kaupera, Aperānes, Rebhūnas un citi pirmatskaņojumi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

8.martā Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zālē izskanēs mīlestības tēmai veltīts koncerts “Latvijas komponisti Latvijas simtgadei”, kurā būs dzirdami 17 komponistu jaundarbi - dziesmas korim. Pirmizrādes gaidās Renārs Kaupers, Dace Aperāne un Irīna Rebhūna stāsta par savām dziesmām un kora mūzikas lomu 21.gadsimtā.

Rakstīt par kādu no piecām stihijām - uguni, ūdeni, zemi (Tēvzemi), gaisu vai mīlestību - katram komponistam bijis īpašs izaicinājums. Kā norāda Renārs Kaupers, šķautnes, kā aplūkot tēmu, ir dažādas, taču svarīga ir apziņa, kam dziesma tiek rakstīta. Cikls “Latvijas komponisti Latvijas simtgadei” ir dāvana mūsu valstij 100 gadu jubilejā. “Kad ķēros pie darba, vispirms meklēju tekstu, un, kāds bija mans pārsteigums, ka Māra Čaklā dzejolis “Tik daudz uguņu ir aiztecējis” ietver visas piecas stihijas,” saka Renārs Kaupers. 8.marta koncertā izskanēs Renāra Kaupera darbs “Tik daudz uguņu”.

Cikla radīšanā pieaicināti gan vecmeistari, gan jaunās paaudzes komponisti. Vienu no dziesmām radījusi Valsts akadēmiskā kora “Latvija” dziedātāja Irīna Rebhūna. Viņa stāsta: “Latviešu mūzikā ļoti liela loma ir atvērt dvēseles stīgas. Savā veidā katrs latviešu komponists ir impresionists, kurš glezno, jo mums ir gan jūra, gan zeme, gan saule, visi četri gadalaiki, kas ļoti parādās komponistu darbos.” Irīna Rebhūna sarakstījusi dziesmu "Uguns rituāls”.

Par latviešu kora mūzikas attīstību un pieaugošo lomu ir pārliecināta arī Latvijas Lielās mūzikas balvas laureāte, komponiste Dace Aperāne, kura Amerikas Savienotajās Valstīs jau vairāk nekā 10 gadus rīko jauno mūziķu meistarklases. “Domāju, ka kora mūzikai 21.gadsimtā būs arvien lielāka loma, jo tā tuvina cilvēkus personīgā līmenī. Cilvēki mūsdienās satiekas internetā, bet tas nav tas pats, ja tu dziedi korī vai apmeklē koncertu, kur izjūti cilvēcīgo pusi,” uzskata Dace Aperāne. Koncertā skanēs Daces Aperānes
dziesma "Poga".

8.marta koncertā būs dzirdami skaņdarbi, ko sacerējuši Kaspars Zemītis, Pēteris Plakidis, Dace Aperāne, Rihards Zaļupe, Ilona Rupaine, Ruta Vintule, Uģis Prauliņš, Ingmārs Zemzaris, Evija Skuķe, Maija Einfelde, Selga Mence, Renārs Kaupers, Vilnis Šmīdbergs, Rihards Dubra, Ārijs Šķepasts, Irīna Rebhūna, Raimonds Tiguls.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti