Kultūras ziņas

Liepājā sākas festivāls "Via Baltica"

Kultūras ziņas

Ielikts Muzeju krātuvju kompleksa pamatakmens

Sākas romu kultūras festivāls

Ciešanas, prieks un cilvēcība - romu mūzikas festivālā Dzintaros

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Spāņu valoda ceturtdienas, 18.augusta, vakarā skanēs arī Dzintaru koncertzālē Jūrmalā, kur uz skatuves kāps romu tautības mūziķis no Spānijas Pitingo. Tieši viņam uzticēts atklāt Otro starptautisko romu jeb čigānu kultūras festivālu. Trīs vakarus ikvienam būs iespēja ļauties čigānu mūzikas ugunīgajam valdzinājumam.

Festivāls “Roma World” ir pulcējis mūziķus no 16 valstīm, un tas ir lielākais romu kultūras festivāls pasaulē.

Ikviens no festivāla māksliniekiem ir labi pazīstams gan savā valstī, gan ārpus tās. Starp festivāla māksliniekiem īpašu vietu ieņem romu tautības mūziķis no Spānijas Pitingo.

"Romu mūzika ir ļoti patiesa un īsta, un tajā dominē divas tēmas – ciešanas, kas nāk no pagātnes un cauri kurām vēsturiski ir gājusi romu tauta, un prieks – ko mēs jūtam," stāsta mūziķis Pitingo.

"Tās ir divas lietas, kuras cenšamies paust caur flamenko," viņš piebilst.

Kā norāda mūziķis no Itālijas Santino Spinelli, romu mūzikai piemīt īpašs šarms. Tās melodiskums aizkustina dvēseli, bet ritms raisa vēlmi kustēties un dejot. "Mēs mūzikā galvenokārt runājam par mieru un brālību, un mūsu mūzikas vēstījums ir cilvēcīgums. Vēl tajā ir dziļš un patiess sentiments, mēs esam sentimentāli, jo īpaši Itālijā," stāsta mūziķis Santino Spinelli.

Biedrības “Romu kultūras centrs” valdes priekšsēdētāja Roksana Rudeviča stāsta, ka romu kultūra ir ļoti dažāda.

Festivāla rīkotāji cer, ka tas palīdzēs lauzt stereotipus, kuri par romiem ir iesakņojušies cilvēkos, un tas būs labs vieds, kā iepazīt šo krāšņo kultūru un veidot tiltus starp kopienām. Romu kultūras festivāla koncertus būs iespēja baudīt ne tikai klātienē, bet arī starptautiskajā mūzikas kanālā “Mezzo”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti