Dienas ziņas

ES līderi apspriež nākotni bez britiem

Dienas ziņas

Kuldīgas "Mākslinieku citadeles stāsti"

Rēzeknē izskan Baroka mūzikas dienas

Ciblas iedzīvotāja Marija: Es nespēju savā dzīvē iedomāties, ko spēj cilvēka balss

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Noslēdzot jau 12. Baroka dienas Latgales vēstniecībā "Gors", izveidota netipiska – Ženēvas parka noskaņām pietuvināta skatuve, kur uzvesta unikāla opera pastičio "Re: FRICS". To caurvij modernā jodelēšana, māksla, Argentīnas tango un Voltēra literatūra. Kā atzīst Ciblas novada iedzīvotāja Marija, viņa nav spe'jusi savā dzīvē iedomāties, ko spēj cilvēka balss.

Festivāls “Baroka mūzikas dienas Rēzeknē” ir unikāls projekts, kurā mūziķi, teātra mākslinieki un dejotāji no Rēzeknes un Šveices ceļ gaismā sen aizmirstu – vismaz divus gadsimtus senu mūzikas mantojumu. Šogad  festivāls Rēzeknē, Lūznavā un Rīgā atgriezās jau 12. reizi. Tā dalībnieki un viesi piedalījās virstoņu dziedāšanas, kā arī baroka vijoļspēles meistarklasēs. Bet noslēgumā ar eksperimentālu jauniestudējumu godināja šveiciešu komponista, vijoļu virtuoza Gaspara Frica 300. jubileju.

Šogad festivāls Baroka mūzikas dienas Rēzeknē veltīts Šveices mūzikas vēsturei, tostarp maz zināmā komponista Gaspara Frica 300.tajai dzimšanas dienai. Noslēdzot jau 12. Baroka dienas Latgales vēstniecībā "Gors" izveidota netipiska – Ženēvas parka noskaņām pietuvināta skatuve, kur uzvesta unikāla opera pastičio "Re: FRICS". To caurvij modernā jodelēšana, māksla, Argentīnas tango un Voltēra literatūra. Kā atzīst Ciblas novada iedzīvotāja Marija,

"Tas nav tikai par Gasparu [Fricu], tas ir par katru no mums," saka uzveduma mākslinieciskā vadītāja, čelliste Ilze Grudule. "Ir pilna buķete ar mūziku, deju un vārdu, skatuvi, dekorācijām, parka atmosfēru. Jā, mēs svinam. Tie ir lieli svētki."

"Frics ir kādreiz klausījies Voltēru. Voltērs ir lasījis viņa priekšā. Man liekas, ka Voltēra tekstos parādās Frica būtība. Vientuļnieks, kas meklē sevi šajā pasaulē," uzskata uzveduma režisore Māra Zaļaiskalns.

Baroka mūzikas dienas Rēzeknē ir nozīmīgs atspēriena punkts senās mūzikas tradīciju saglabāšanā. Caur meistarklasēm un radošām performancēm to iepazīst profesionāļi un arī interesenti bez papildus muzikālās izglītības. Šogad meistarklases vadīja un galveno solo uzvedumā izpildīja jodelētājs un komponists no Šveices – Kristiāns Cenders.

"Es strādāju ar balss modulēšanu. Balss – tas nav viens vilnis, ir pamata vilnis un to ir jāiekrāso mazos vilnīšos. Mans noslēpums ir tos apgriezt: līdzīgi tam, kā gaisma krīt uz prizmu un tad var redzēt visas krāsas," skaidro jodelētājs un komponists no Šveices Kristiāns Cenders.

Skatītājiem pārsteigumu sagādāja senās baroka mūzikas līdziesaiste mūsdienīgā teātra formā, kā arī virsotņu dziedāšana. Uzvedums saviļņoja tik ļoti, ka aplausi skanēja kājās stāvot.

"Es nespēju savā dzīvē iedomāties, ko spēj cilvēka balss, kā viņš var jodelēt: gan dziedot, gan svilpjot, gan modelējot savu balsi," sajūsmu pauž Ciblas novada iedzīvotāja Marija. "Arī pats baroka orķestris, viņš tiešām atgādina Mocartu. Tas mūzikas vieglums, tas vijoļu skanējums."

Baroka mūzikas dienās ik gadu atklāj kāds divus vai pat trīs gadsimtus senu mūzikas vēstures noslēpumu. Vēlreiz izdzīvot līdzi Gaspara Frica dzīvesstāstam septembra nogalē varēs arī Bāzelē, Šveicē, kā arī koncertierakstā Latvijas Radio.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti