Kultūras ziņas

Multimediāla dejas izrāde "Latvju zīmēs rotāties"

Kultūras ziņas

Reperis Ozols uz skatuves ar Latvijas Radio bigbendu

Jaundarbi, komponisti – jubilāri un atgādināšanas vērta klasika

Četri orķestri uz vienas skatuves – izskanējis simfoniskās mūzikas lielkoncerts

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Četri Latvijas simfoniskie orķestri, viena skatuve, pirmatskaņojumi, atgādināšanas vērta klasika, latviešu komponistu jubilāru opusi. 2005. gadā tika aizsākta Latviešu simfoniskās mūzikas lielkoncertu tradīcija. Un 17 gadu laikā šajos koncertos pirmatskaņojumu piedzīvojuši 17 jaundarbi.

Lielkoncerts izskanēja 29. janvāra vakarā, bet tā ieraksts joprojām klausāms Latvijas Radio 3 "Klasika" arhīvā.

Šī gada jubilāra Zigmara Liepiņa simfoniskā svīta "Sarkanais mežs" Liepājas Simfoniskā orķestra sniegumā ir viens no Latviešu simfoniskās mūzikas lielkoncerta jaundarbiem. Nosaukumu sakritība ar godalgoto daudzsēriju filmu nav nejauša. Jaundarba pamatā ir filmas muzikālais materiāls.

"Es no viņas esmu paņēmis tos fragmentus, ko es uzskatīju par vajadzīgu, lai izveidotu tādu simfonisku svītu, no maziem gabaliņiem sastāvošu būtībā. Tas nav kā simfonija, kas dramaturģiski attīstās, un es mēģināju panākt šo attīstību kaut kādā veidā no tiem mazumiņiem. Jo katra atsevišķā tēma likās tā vērta, lai tā nepazustu nebūtībā," stāstīja komponists.

Diriģents un komponista dēls Jānis Liepiņš par jaundarbu sacīja: "Šī varbūt atšķiras drusciņ no tādām citām filmu mūzikām tādā ziņā, ka daudz kur ir tikai tēma un ir tikai tāds fons, kas paspilgtina kaut kādu emociju, bet, manuprāt, manam tēvam tas melodisms ir tik izteikts, ka tā mūzika stāv arī ļoti labi pati par sevi."

Otrs jaundarbs – Jāņa Petraškeviča "Long Walks", kas veltīts klarnetistei Annai Gāganei.

"Man bija iespēja ar Annu sastrādāties arī kā kompozīcijas pedagogam, es piedalījos kā pasniedzējs Madonas jauno komponistu meistarklasēs, un Anna bija kā viena no atskaņotājām, kas spēlēja jauno komponistu opusus. Es redzēju to, ar kādu milzīgu degsmi viņa strādā, un tas bija tieši attiecībā uz laikmetīgo mūziku," stāstīja komponists.

Savukārt Anna Gāgane atzina:

"Es jūtos tiešām pārliecināta, šajā skaņdarbā man nav jāmēģina kaut kā rādīt citu tēlu, es varu būt es pati. Es varu spēlēt tieši savu mūziku, ko ir rakstījis cits komponists."

Jaundarbi, aizmirstas klasiskās vērtības un komponistu jubilāru daiļrade ir tās, pēc kā ik gadu vadās lielkoncerta programmas veidotāji.

"Mēs skatāmies, lai būtu tāda žanriska daudzveidība, lai latviešu mūzika būtu pilnskanīga ar dažādiem stiliem, dažādām vēsturiskām atsaucēm," uzsvēra koncerta mākslinieciskais vadītājs Arturs Maskats.

Latviešu simfoniskās mūzikas lielkoncertu tradīciju 2005. gadā iedibināja mūzikas pētnieks Arnolds Klotiņš, viņu ik gadu var sastapt arī klausītāju rindās. "Es biju pārsteigts par Mārtiņa Brauna diplomdarbu "Tālavas taurētājs". Pilnvērtīgs simfoniskais darbs, tā kā es varu būt gandarīts, ka tā mana doma, ka šeit ir jāskan aizmirstiem vai maz spēlētiem latviešu klasiskās simfoniskās mūzikas darbiem un, protams, pirmatskaņojumiem, ka šī doma ir realizējusies, paldies," sacīja Klotiņš.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti