Kultūras ziņas

Kannu kinofestivāla kulminācija

Kultūras ziņas

Mākslas objekts "Nekādu lībiešu nav"

Sākas festivāls "Rīga Jūrmala"

Četras nedēļas nogales un vairāki desmiti koncertu – sākas festivāls «Rīga Jūrmala»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Četras nedēļas nogales un vairāki desmiti koncertu – ar šādu bilanci pie klasiskās mūzikas cienītājiem atgriežas festivāls “Rīga Jūrmala”. Atklāšanas koncertiem izveidots Marisa Jansona Festivāla orķestris, kura sastāvā ir mūziķi no Eiropas prestižākajiem orķestriem, bet pie diriģenta pults – Džons Eliots Gārdiners.

16. jūlija vakarā Dzintaru koncertzālē orķestris mēģina Roberta Šūmaņa Otro simfoniju. Tā iekļauta programmā, ar kuru tiks atklāts festivāla “Rīga Jūrmala” koncertu cikls. Vēl šajā vakarā izskanēs Mocarta uvertīra operai “Dons Žuans” un Divdesmitais klavierkoncerts.

Marisa Jansona Festivāla orķestrī uzaicināti piedalīties spožākie mūziķi no orķestriem, ar kuriem Maestro cieši sadarbojies. Viņu vidū arī Nīderlandes vijolnieks Marks Daniels van Bīmens, kurš atklāj: “Kad mani uzrunāja par šo festivālu un šo sadarbību, es nekavējoties teicu “jā”. Mums Eiropā ir daudz lielisku orķestru, bet mēs šādi nesadarbojamies. Un šis ir viens no brīžiem, kad tas ir iespējams. Turklāt tā ir brīnišķīga iespēja pieminēt Marisu Jansonu.”

Pie diriģenta pults stāsies Džons Eliots Gārdiners – viens no radošākajiem britu diriģentiem. Kā solisti festivālā piedalīsies Juidzja Vana, Andrāšs Šifts, Miša Maiskis, Mihails Pļetņevs un virkne citu starptautiski atzītu zvaigžņu.  

Festivāla “Rīga Jūrmala” asociētais mākslinieciskais vadītājs Migels Estebans stāsta: “Diemžēl pagājušajā gadā festivālu nācās atcelt. Tomēr jau tad uzsākām aicināt mūziķus dalībai šovasar. Un viņi nekavējoties teica: jā. Daudzi, kuri pērn neatbrauca, piekrita dalībai šogad. Gada laikā notika trakas lietas, jo brīžiem šķita, ka mums atkal nāksies festivālu atcelt. Tas bija kā amerikāņu kalniņi. Bet mūziķi dzīvo tādos pašos apstākļos, kā visi citi. Viņi mūs saprata, un, redziet, tagad mēs esam šeit.”

Festivāls noritēs četras nedēļas nogales. Katrā no tām izskanēs pieci koncerti un katrā no tiem centrā būs kāds no Eiropas vadošajiem orķestriem. Koncerti notiks Dzintaru koncertzālē, Lielajā ģildē un Latvijas Nacionālajā operā. Bet 18. jūlijā un 27. augustā tie būs skatāmi arī LTV ēterā un LSM tiešraidē. Festivāls noslēgsies 5. septembrī.

18. jūlija Marisa Jansona Festivāla orķestra koncerts tiešraidē būs skatāms pulksten 19.00 sabiedrisko mediju portālā LSM.lv un REplay.lv, klausāms – Latvijas Radio 3 “Klasika”. Televīzijas pārraide – pulksten 22.10 LTV1.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti