Dienas ziņas

Kā balso Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās?

Dienas ziņas

Daugavpilī cīnās ar stihiskām izgāztuvēm

Lūznavu pieskandinājis džezs

Četras dienas džeza. Lūznavas muižā notiek festivāls «Škiuņa džezs»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Sestdien, 29. augustā, Rēzeknes novada Lūznavas muižā noslēgsies otrais Baltijas džeza festivāls “Škiuņa džezs”. Festivāls apvieno Baltijas valstu topošos un jau esošos džeza mūziķus, kuri četru dienu laikā piedalās meistarklasēs, džema sesijās un sniedz koncertus.

Četras dienas džeza. Lūznavas muižā notiek festivāls «Škiuņa džezs»
00:00 / 05:07
Lejuplādēt

Šis ir otrais gads, kad augusta beigās notiek Baltijas džeza mūzikas festivāls, kuram dots nosaukums “Škiuņa džezs”. Festivāla viens no galvenajiem notikumiem ir meistarklases, kurās jaunie džeza mūziķi mācās no profesionāļiem. Meistarklases notiek gan individuāli, gan daloties grupās pa instrumentiem, gan ansambļos. Savukārt dienas beigās notiek festivāla pasniedzēju un meistarklašu studentu džema sesijas.

“Šeit ir ļoti vienkāršs uzdevums, tajā pašā laikā sarežģīts, jo mūsu mērķis ir jaunos mūziķus iniciēt darbībai, sakārtot viņu domāšanas veidu un iedot viņiem instrumentu – metodi, lai viņi paši patstāvīgi var radīt mūziku. Un šodien ir ansambļu stunda, kurā viņi cenšas, pielietojot šo metodiku, paši darboties, paši kontrolēt mūziku, sakārtot to un sagatavot uz koncerta dienu,” stāsta saksofonists, festivāla pasniedzējs Deniss Paškevičs.

Džeza mūzikas festivāla iniciators ir nu jau mūžībā aizgājušais jaunais mūziķis Toms Lipskis, kurš Jāņa Ivanova Rēzeknes Mūzikas vidusskolā izveidoja džeza un mūsdienu ritma mūzikas programmu.

Viens no viņa mērķiem bija attīstīt džeza mūziku Latgalē, un viņa sapnis īstenojas.

To apliecina arī interese par festivālu, stāsta Lūznavas muižas pārvaldniece Iveta Balčūne.

“Ja salīdzina ar pagājušo gadu, tad dalībnieku skaits, tieši jauno topošo mūziķu skaits, ir audzis. Ja salīdzina skaitliski, tad pagājušogad pie mums bija pieteikušies divdesmit jaunieši un šogad 36, pārsvarā ir no Latvijas un tad ir Lietuva, un Igaunija,” atklāj Balčūne.

Meistarklases ir iespēja būt kopā ar citiem jauniešiem, mācīties no profesionāļiem, iegūt jaunas zināšanas un kontaktus, vairāku dienu garumā nepārtraukti būt džeza mūzikā.

“No meistarklasēm es vēlos gūt vairāk drosmes, jo džezs man ir ļoti tuvs sirdij, bet es neesmu uzdrošinājusies to dziedāt iepriekš, un tieši meistarklases bija tās, kas manī atvēra drosmi; kā arī katru vakaru ir džema sesijas, kur var saņemties iet un dziedāt, rādīt, ko māki, un var iegūt ļoti labu pieredzi ļoti ātrā laikā,” norāda Laima Tihovska, kura meistarklasēs piedalās jau otro gadu.

“Džezā, kas mani visvairāk piesaista, ir tās ir harmonijas. Un tas, ka tu vari improvizēt, un tas ir tāds liels kopdarbs, kā saruna.”

“Tieši džeza gaitas es sāku pats pie Toma, pie viņa mācījos aptuveni divus gadus,” stāsta meistarklašu dalībnieks Arnis Stepiņš. “Un es gribēju turpināt, jo tas ir kaut kas jauns, kaut kas neierasts man pašam, un es redzēju šajā festivālā iespēju, ka es varu kaut ko izdarīt, ka varu iemācīties džezu un turpināt.”

Sestdien Baltijas džeza festivālam Lūznavas muižā noslēdzošā diena, kad četros koncertos līdz pat vakaram būs iespēja klausīties džezu, tostarp arī meistarklašu dalībnieku ansambļu sniegumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti