Cēsu mākslas festivālā atkal sola klasikas un novatorisma savīšanos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

„Ir jau tāda sajūta, pienākums, ka cēsinieki gaida šo pasākumu. Tas ir viens no pasākumiem Nr.1 Cēsīs. Par to mēs esam ļoti, ļoti priecīgi,” tā festivāla lomu Cēsīs raksturo Cēsu novada domes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Rozenbergs. Tā laikā ar katru gadu pieaug tūristu skaits pilsētā, un festivāls acīmredzami pierāda, ka kultūra var būt ne tikai patērējoša, bet arī pelnoša nozare, kas sniedz būtisku artavu pilsētas budžetā.

Kā allaž, arī šoreiz festivāls piedāvās gan klasiskas vērtības, gan novatoriskas idejas. Kā pilnīgu jaunumu festivāla direktors Juris Žagars izceļ gastronomisko performanci „Nepieradinātās vakariņas”. „Mums ir komandā tāds cilvēks kā Gundega Skudriņa, kas katru gadu izdomā kaut kādus vājprātīgus projektus, un šogad viņas vājprāts rezultēsies gastronomiskā vājprātā,” ar smaidu saka Žagars.

Pati pasākuma producente Gundega Skudriņa performanci raksturo kā neparastu piedzīvojumu garšas valstībā, kurā būs iesaistītas visas piecas cilvēka maņas.

No muzikālā piedāvājuma visneparastākais savukārt būs festivāla atklāšanā skatāmais multimediālais uzvedums, ko režisors Roberts Rubīns veido kopā ar diriģentu Sigvardu Kļavu un Latvijas Radio kori. Tajā provokatīvā kārtā būs savienotas dažādas atšķirīgas lietas, piemēram, dadaistiskā dziedāšana un baznīczvani. „Tas ir kaut kas tāds par ko mēs paši nezinām (..) Tā ir viņu pašu radošuma lidojums, impresija, ko mēs sagaidām,” stāsta festivāla mūzikas programmas vadītāja Indra Lūkina.

Kopumā festivāls aicinās uz deviņiem muzikāliem notikumiem - tie būs ļoti daudzveidīgi un piedāvās tikties gan ar virtuozo akordeonisti Kseniju Sidorovu, kura muzicēs kopā ar „Sinfonietta Rīga”, gan Raimondu Paulu, kurš sadarbosies ar pūtēju orķestri „Rīga".

Teātra sadaļas piedāvājumā savukārt šoreiz būs akcents uz jaunā, bet jau starptautisko karjeru uzsākušā režisora Vladislava Nastavševa iestudējumiem.

Vizuālās mākslas jomā festivāls piedāvās trīs izstādes, lielākā no tām būs starptautiskā laikmetīgās mākslas izstāde „Vasaras lasījumi”, kurā piedalīsies mākslinieki no 10 valstīm.

Neatņemama festivāla sastāvdaļa ir arī kino sadaļa, un šoreiz tajā būs skatāma Valentīnas Freimanes veidotā Britu kino klasiskas izlase.

Festivālu noslēgs Liepājas teātra populārais mūzikls „Pūt, vējiņi" Cēsu brīvdabas estrādē.

Mākslas festivāls „Cēsis 2013” notiks no 28. jūnija līdz 20. jūlijam. Lai arī tas startēs vienlaikus ar Dziesmu un deju svētkiem, festivāla rīkotāji stāsta, ka rūpīgi plānojuši, lai laika ziņā festivāla pasākumi nepārklātos ar Dziesmu svētku notikumiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti