Dienas ziņas

Ķīnieši veido raidījumu par Latviju

Dienas ziņas

Beverīnas novadā izveidota Patvēruma māja

Cēsu koncertzālē top jauns čells

Cēsu koncertzālē top jauns čells

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Vidzemes koncertzālē "Cēsis" vasara solās būt bagāta dažādiem mākslas, kino un mūzikas festivāliem. Tuvākais no tiem gaidāms jau šajā nedēļas nogalē, kad Cēsīs pirmo reizi notiks čella mūzikai veltīts festivāls "Čello Cēsis". Šim notikumam par godu koncertzāles apmeklētājiem visu nedēļu bija iespēja vērot, kā top jauns čells.

Šajās dienās Cēsu koncertzāles izstāžu telpa pārtapusi par teju vai galdnieka darbnīcu, jo šeit trīs vācu meistari festivāla "Čello Cēsis" programmā būvē jaunu čellu. Lai radītu šādu mūzikas instrumentu parasti ir nepieciešamas vairāk nekā 200 stundas, taču šoreiz meistariem tas ir jāizgatavo nepilnas nedēļas laikā.

"Parasti mēs strādājam divus mēnešus veidojot pašu instrumentu un vienu mēnesi notiek tā lakošana. Tātad kopā darbs notiek trīs mēnešus. Šoreiz dažas čella detaļas mēs bijām sagatavojuši jau iepriekš darbnīcā. Bet, piemēram, čella virsējo daļu, kas tiek apstrādāta šobrīd, mēs izgatavojām šeit uz vietas. Tas, protams, ir ļoti grūti, mēs katru dienu strādājam līdz pus diviem naktī, jo svētdien ir koncerts un mums darbs ir jāpabeidz," stāsta čella būves meistars no Vācijas Roberts Kenings.

Ik diena ar lielu aizrautību čella tapšanā noraugās festivāla "Čello Cēsis" idejas autors, čellists Jānis Laurs no Austrālijas, kurš Adelaidas pilsētā čellu festivālu rīko jau vairākus gadus. Čellists uzskata - ir ļoti būstiksi, lai mūziķiem būtu pieejami kvalitatīvi instrumenti, īpaši jaunajiem māksliniekiem.

"Šajos laikos ir brīnišķīgi, moderni instrumenti. Es pats mēģinu iestāstīt jaunajiem mūziķiem, ka viņiem vajag apskatīt jaunos meistarus," saka Jānis Laurs.

Viņam būs tas gods pirmajam spēlēt uz jaunuzbūvētā čella koncertā svētdien, 14.jūnijā. Tiesa - tad mūzikas instruments vēl nebūs nolakots. Pēc festivāla tas ceļos uz Vāciju, kur meistari to pārklās ar laku. Latvijā tas atgriezīsies festivāla otrajā daļā septembrī, kad mūzikas mīļotāji jauno čellu varēs iegādāties.

"Mēs ceram, ka šis instruments nonāks talantīga čellista rokās, iespējams, ka kāds no jau nobriedušiem, pieredzējušiem čellistiem iegādāsies šo instrumentu un iedos lietošanā jaunam un perspektīvam mūziķim," pauž Vidzemes koncertzāles "Cēsis" programmu direktore Inese Zagorska.

Kā vēstīts, Vidzemes koncertzālē "Cēsis" jūnijā un septembrī norisināsies jauns mūzikas notikums - starptautiskais čellu festivāls "Čello Cēsis".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti