Cēsis pieskandina Latvijas baptistu draudžu dziesmu svētki

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Visu šo nedēļu Cēsis pieskandinās astotie Latvijas baptistu draudžu dziesmu svētki. Svētku kulminācija būs nedēļas nogalē, kad Cēsu koncertzālē notiks pianista Reiņa Zariņa solokoncerts, Cēsu ielās - koru maratons, bet Cēsu pils parka estrādē izskanēs lielkoncerts "Dziesma Latvijas dvēselei". Baptistu draudzēs muzicēšanai vienmēr bijusi īpaši svarīga nozīme. Pirmie baptistu dziesmu svētki notika pirms 90 gadiem Liepājā

"Tas, kurš dzied, lūdz divkārt" - tā teicis svētais Augustīns, un šīs atziņas piepildījums dzīvē vienmēr ļoti svarīgs bijis tieši baptistu konfesijai. No tās nākuši arī daudzi Latvijā un arī citur pasaulē zināmi mūziķi, viņu vidū arī pazīstamais komponists Ēriks Ešenvalds. Viņa pirmās kompozīcijas tapušas tieši Priekules baptistu baznīcas draudzes korim, un, pateicoties tām, viņš iekļuvis arī Latvijas Mūzikas akadēmijā.

"Priekules baptistu baznīcā - tur bija jauniešu koris un draudzes koris, un es biju priecīgs viņiem rakstīt. Es atceros - labi, jāraksta, kaut kādu meldiņu varētu uzrakstīt, bet - kur tos tekstus ņemt? Tad es vienkārši ņēmu baptistu dziesmu grāmatu, manas pirmās dziesmas ir ar baptistu dziesmu grāmatas korāļu tekstiem. Tā man bija tāda pirmā skola kompozīcijā, spēcīga. Tādā pašdarbības līmenī, protams. Bet, kad bija jāstājas Mūzikas akadēmijā, es nesu tieši šīs baznīcas dziesmas. Aiznesu tās profesoram Romualdam Kalsonam, viņš saka - talants jums ir, bet zināšanās ir jūtams liels robs. Taču viņš teica - mēs jūs ņemsim," stāsta Ēriks Ešenvalds.

Komponista Ērika Ešenvalda mūzika skanēs arī 8. Latvijas baptistu draudžu dziesmu svētkos līdzās daudzu citu - gan klasiķu, gan mūsdienu komponistu darbiem. Ēriks Ešenvalds ir viens no svētku lielkoncerta veidotājiem, viņš arī iejutīsies konferansjē lomā izcilā pianista Reiņa Zariņa solokoncertā.

"Man ļoti liels prieks, ka viņš man atļaus būt viņam līdzās uz skatuves. Es viņam uzdošu jautājumus, jo, man šķiet, tas ir ļoti vērtīgi - ieraudzīt pianistu, kurš spēlē vienkārši izcili, ir Lielās mūzikas balvas laureāts, ir arī pasaulē novērtēts. Es ļoti, ļoti priecājos par Reini. Atzīšos - es arī lūdzu Dievu par viņu, jo tā ir ļoti nopietna sfēra, kur ir vajadzīgs stiprs mugurkauls, lai izturētu, lai nesalūztu tajā profesionālās mūzikas lauciņā starp konkurentiem. Bet Reinim lepnība nedraud, viņš ir brīnišķīgs mūziķis, draugs un cilvēks. Es būšu priecīgs viņu intervēt starp tiem skaistajiem skaņdarbiem, kurus viņš spēlēs," norāda Ēriks Ešenvalds.

Uz baptistu dziesmu svētkiem Cēsīs aicināts ikviens mūzikas mīļotājs, jo programma būs ļoti daudzpusīga. Koncerti un vēl citi pasākumi notiks dažādās pilsētas vietās - Vidzemes koncertzālē "Cēsis", dievnamos, arī Cēsu ielās.

"Būs zvanu ansambļa koncerts, Rožu laukumā divus vakarus skanēs pūšaminstrumentu mūzika, būs arī mūzikls, kurā bērni un jaunieši iepazīstinās ar baptistu vēsturi un attīstību pasaulē. Tās ir bagātas svinības, kur baptistu draudzes sabrauc kopā un aicina visu konfesiju pārstāvjus, arī cilvēkus, kuri neiet baznīcā, kopā nākt, ieklausīties dziesmās, pārdomāt dziļāku dzīves jēgu un kopā darīt labus darbus," teic viens no svētku rīkotājiem Dainis Pandars.

Svētku laikā tiks vākti ziedojumi vēsturiskās Cēsu Svētā Jāņa baznīcas restaurācijai, tāpat tiks veikta pilsētas sakopšana, ar muzikāliem priekšnesumiem tiks iepriecināti Cēsu audzināšanas iestādes nepilngadīgie jaunieši un pilsētas pansionāta "Cīrulīši" iemītnieki.

Svētku kulminācija būs nedēļas nogalē - piektdien, 17.jūlijā, Cēsu koncertzālē notiks jau minētais pianista Reiņa Zariņa solokoncerts, sestdien, 18.jūlijā, notiks koru maratons Cēsu ielās, kā arī svētku lielkoncerts "Dziesma Latvijas dvēselei". Svētki noslēgsies svētdien, 19.jūlijā, ar ekumēnisku dievkalpojumu Cēsu Pils parka estrādē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti