Cēsīs izskanēs jaunā LNSO mākslinieciskā vadītāja Tarmo Peltokoski inaugurācijas koncerts

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

19. novembrī plkst. 17.00 koncertzālē "Cēsis" norisināsies Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra jaunā mākslinieciskā vadītāja un galvenā diriģenta Tarmo Peltokoski inaugurācijas koncerts "LNSO un Tarmo Peltokoski. Sibēliuss, Vons-Viljamss un Auznieks". Koncertā būs iespēja dzirdēt LNSO jaunā rezidējošā komponista Krista Auznieka skaņdarbu "Grace", somu simfoniķa Žana Sibēliusa Piekto simfoniju, kā arī angļu skaņraža Ralfa Vona-Viljamsa Piekto simfoniju, informēja LNSO pārstāvji.

"Sezonas pirmajā pusē uzstāsimies ar diviem koncertiem, un tie abi ir veltīti dižajam britu komponistam Ralfam Vonam-Viljamsam, kuram šogad apritētu 150 gadi. Vienmēr esmu apbrīnojis viņa mūziku, un iespēja iedzīvināt šī komponista darbus man ir ļoti būtiska. Novembrī atskaņosim viņa bezgalīgi skaisto Piekto simfoniju, kas sarakstīta, plosoties Otrajam pasaules karam, savukārt decembrī uzstāsimies ar majestātisko Pirmo jeb "Jūras simfoniju". Abos koncertos būs dzirdami arī Latvijas komponisti – Krists Auznieks un, bez šaubām, Pēteris Vasks. Kā jau gaidāms, mūsu pirmais kopīgais koncerts noslēgsies ar Sibēliusa Piekto simfoniju, kas man kopš bērnības ir bijusi ļoti tuva," par orķestra tuvākajiem notikumiem pastāstīja Tarmo Peltokoski.

Somu diriģents Tarmo Peltokoski 2022. gada janvārī tika iecelts par Brēmenes Vācu kamerfilharmonijas galveno viesdiriģentu, kļūstot par pirmo šāda titula īpašnieku orķestra 42 gadu pastāvēšanas vēsturē. Tā paša gada maijā tika nolemts, ka no 2022./2023. gada koncertsezonas Peltokoski būs Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents. Drīz pēc tam arī Roterdamas filharmonijas orķestris pasludināja Peltokoski par orķestra galveno viesdiriģentu. 2022. gada augustā 22 gadus vecais Tarmo Peltokoski diriģēja savu pirmo "Nībelunga gredzena" ciklu Somijas festivālā "Eurajoki Bel Canto", 2023. gadā plānota atkārtota uzstāšanās festivālā, šoreiz iestudējot operu "Tristans un Izolde". Šīs sezonas plāni ietver koncertus arī ar Francijas Radio filharmonisko orķestri, Berlīnes "Konzerthaus" orķestri, Tulūzas Kapitolija Nacionālo orķestri, Toronto simfonisko orķestri un citiem. Tarmo Peltokoski ir saņēmis apbalvojumus vairākos konkursos un kā solists uzstājies ar visiem zināmākajiem Somijas orķestriem. 2022. gadā saņēmis "Loto" balvu Reingavas mūzikas festivālā, savukārt 2018. gadā fonds "Pro Musica" viņam piešķīra gada jaunā mūziķa balvu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti