Rīta Panorāma

Telefonintervija ar VM parlamentāro sekretāru (A/P) Ilmāru Dūrīti

Rīta Panorāma

Nnotiks grāmatas "Ukrainas vēsture" atvēršana

"Melo-M" un ukraiņu mūziķi sniedz atbalsta koncertu Ukrainai

Čellu trio «Melo-M» kopā ar ukraiņu mūziķiem pie Brīvības pieminekļa sniedz atbalsta koncertu Ukrainai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Pie Brīvības pieminekļa čellu trio "Melo-M" kopā ar ukraiņu mūziķiem, kuri patlaban patveras no kara, vienojas atbalsta koncertos. Tos ieskandina abu valstu himnas un programmā dzirdami gan latviešu un ukraiņu, gan arī pasaulē populāri skaņdarbi.

Mūziķe Darja Leleko marta vidū ar diviem bērniem pametusi Ukrainu un šobrīd dzīvo Siguldā. Savā brīvajā laikā turpina muzicēt, tas arī palīdz atslēgties no briesmām viņas dzimtenē. Viņa teic: "Jo vecāka kļūstu, jo lielāks prieks, ka esmu mūziķe, jo ne tikai situācijā, kāda šobrīd ir Ukrainā, bet vispār, ja ir skumji vai slikti, tad mūzika vienmēr glābj. Jūs paņemat instrumentu un vienkārši emocijās aizlidojat prom. Kad mēs izpildām savas ukraiņu dziesmas vai himnu, es ļoti turos, lai neraudātu."

Darja Leleko ir ukraiņu nacionālā instrumenta – bandūras – virtuoze. Pateicoties latviešu māksliniekiem, kuri mūziķi pamanījuši, viņai ir iespēja muzicēt gan uz lielākām skatuvēm, gan arī pie Brīvības pieminekļa labdarības koncertā, kura iniciatori ir čellu trio "Melo-M".

Čellists Kārlis Auzāns stāsta: "Šī ir tāda vairāk kā akcija, kā ticības parādīšana, – mēs ticam, ka varam kopā un mums ir spēks to darīt. Un šoreiz visi skaņdarbi, kas tika izvēlēti, tika izvēlēti ļoti simboliski. Katram skaņdarbam ir sava nozīme mūsu filozofijā, ko mēs domājam par šo situāciju, kas tagad notiek."

Auzāns uzsver: "Mūzika vienmēr bijusi viens no nozīmīgākiem instrumentiem, lai pateiktu savu viedokli par esošo situāciju, pateiktu savas emocijas, kā mēs jūtamies, un arī radītu jaunas emocijas, kas mūs var priecēt un uzmundrināt. Līdz ar to mūzikai ir milzīgs spēks."

Sadarbība starp mūziķiem sanāca tik cieša, ka Darja Leleko jau plāno atvest trio uz savu dzimteni: "Es kompozīcijas laikā sēžu, gaidu savas partijas ievadu un domāju, kā lai puišus atved uz Ukrainu, kad beigsies karš. Kā lai izdomā kādu projektu vai kā viņus pievilināt pie mums. Es ļoti vēlētos, lai viņi mūs apciemo. Viņi par to vēl nezina. Bet, ja es to gribu, tad tas arī īstenosies."

Mūziķi sniegs vēl vienu atbalsta un labdarības koncertu pie Brīvības pieminekļa 29. jūlijā pulksten sešos vakarā.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti