Kultūras ziņas

Ieskandina Ziemeļu un Baltijas valstu Dziesmu svētkus

Kultūras ziņas

Visvalža Ziediņa izstāde Vašingtonā

Vidzemes koncertzālei 1 gads!

«Čello Cēsis» gaida jauna čella pirmās skaņas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Maija beigās Vidzemes koncertzāle “Cēsis” svinēja savu pirmo dzimšanas dienu. Gada laikā tur notikuši teju 400 dažādi pasākumi un dibinātas jaunas tradīcijas. Viena no tām - festivāls „Čello Cēsis”, kas tur šogad norisinājās pirmo reizi un pirmo reizi Latvijā tapa arī pilnīgi jauns čells.

Čella festivāla iniciators bijis latviešu čellists no Austrālijas Jānis Laurs, kura dzimta sakņojas Cēsīs. Viņš arī festivāla gaidītākās zvaigznes - jauna čella izgatavošanas iniciators. Tā būvniecību cēsnieku acu priekšā pabeiguši vācu meistari, kas izgatavo šos instrumentus pasaules čella spēles slavenībām.

„Mēs strādājām no astoņiem rītā līdz diviem naktī katru dienu. Saspringti, bet tas bija tā vērts. Šis čells ir kāda sena itāļu meistardarba kopija, taču skaņu ir tikpat kā neiespējami nokopēt. Katrs instruments ir personība,” saka čellu būves meistars Roberts Kenings no Vācijas.

Pagaidām vēl nelakotais no Alpu egles, Bosnijas kļavas un Āfrikas melnkoka būvētais instruments aizvadītās nedēļas nogalē uzstājies jau divreiz. „Tam instrumentam ir milzīgs spēks un viņam ir „feins” fons un krāsa... (..) Kas man patīk ar šo instrumentu? Viņš tūlīt atsaucās. Viņš jau tūlīt dod to skaņu, tur nav jācīnās. Es domāju, šitāds instruments ļoti labi sacenšas ar tiem vecajiem meistaru instrumentiem, kurš tad var atļauties... divi miljoni, bet šis jau ir vērts kādi 20 000,” atzīmē Laurs.

Tālākais čella liktenis vēl nav izlemts. To varētu vai nu izsolīt, vai nodot lietošanā kādam jaunam daudzsološam māksliniekam.

Pašas koncertzāles liktenis un mērķis gan esot skaidrs – padarīt to par festivālu mājvietu. Gada laikā Vidzemes koncertzālē ir norisinājušies 376 pasākumi, un pirmais gads noslēdzies ar peļņu, kas nepārsniedz 10 000 eiro. Visas biļetes izdodas pārdot neatkarīgajiem producentiem, kas Vidzemes koncertzālē rīko populārās kultūras pasākumus. „Mūsu pirmās dzimšanas dienas koncerts, Džuzepes Verdi "Rekviēms” – tādi lielie koncerti patiešām bija ļoti labi apmeklēti. (..) Mums ir jābūt gandarītiem, ka uz klasiskās mūzikas koncertiem mēs esam sasnieguši 60%-70% apmeklējumu,” norāda SIA „Vidzemes koncertzāle” programmu direktore Inese Zagorska.

Čellu festivāls Cēsīs turpināsies septembrī, kad Jānis Laurs šurp atgriezīsies ar rūpīgi nolakotu šeit tapušo instrumentu. Svētdien festivālu noslēdza Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra čellu grupas “Dream team” mūziķi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti