Kultūra

Dainas Dagnijas krāšņā krāsu pasaule uzplaukusi izstādē "Dzīve mākslai. Māksla dzīvei"

Kultūra

Sāks izrādīt dokumentālo drāmu ''Baltu ciltis''

Kuldīgā jau desmito reizi norisinās Starptautiskais Kārļa Davidova čellistu konkurss

Čellistu konkursā Kuldīgā rekordliels skaits – 65 dalībnieki

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Šajās maijā dienās desmito reizi Kuldīgā norisinās starptautiskais Kārļa Davidova čellistu konkurss. Par godu šim notikumam konkursa ietvaros rīkotāji klausītājiem piedāvā arī vairākus koncertus ar starptautiski atzītu mūziķu piedalīšanos. Kārļa Davidova čellistu konkurss iegūst arvien lielāku popularitāti un atpazīstamību pasaulē, par to liecina rekordlielais dalībnieku skaits.

Konkursā Kuldīgā šogad piedalās dalībnieki no 20 pasaules valstīm, turklāt sasniegt rekordliels skaits – 65 dalībnieki. Vienā no atjaunotās Kuldīgas Mūzikas skolas klasēm pirms konkursa uzstāšanas mēģina Dzjumpejs Ono no Japānas. Vecpilsētas miers un Kuldīgas šarms palīdz noskaņoties uzstāšanās reizēm, saka čellists no Krievijas Ivans Sendeckijs, kurš konkursa finālā spēlēja Šostakoviča Koncertu Nr.1.

„Latvijā esmu bijis tikai vienu reizi, kad biju pavisam maziņš - kopā ar vecākiem atpūtos. Kuldīgā ir mierīga atmosfēra ir patīkami cilvēki. Te ir psiholoģiski vieglāk - vari paspēt padomāt un mierīgāk sagatavoties konkursam nekā lielajās metropolēs, kur notiek līdzīgi konkursi,” saka Ivans.

„Ir dalībnieki no Āzijas, Krievijas un kaimiņvalstīm. Konkurss notiek jau desmito reizi. Tas notiek katru otro gadu Kuldīgā, tāpēc, ka ievērojamākais krievu čellists Kārlis Davidovs ir dzimis Kuldīga. Lai nosvinēto šo apaļo jubileju, papildus konkursam mēs esam izveidojuši arī koncerta programmu,” par nozīmīgo mūzikas notikumu un tā nozīmi Kuldīgas dzīvē stāsta konkursa projekta vadītājas palīdze Agnese Lapsiņa.

Čellistu konkurss Kuldīgā kļūst arvien prestižāks, to atzīst mūziķis Kārlis Auzāns no pašmāju trio „Melo–M”, kurš kopā ar trio šovakar uzstāsies arī festivāla koncertā Kuldīgas Kultūras centrā, tur atskaņojot Latvijas simtgades programmu. Mūziķis iesaistījies arī konkursa rīkošanā:

„Festivāls ir audzis. Lielākais paldies jāsaka konkursa patronesei Eleonorai Testeļecai. Viņa ir centrālā persona šim konkursam, kura spējusi piesaistīt konkursam starptautisku žūriju.”

Sestdien, 12. maijā, Kuldīgā gaidāms vērienīgs  galā koncerts. Pirmajā daļā vairāku desmitu jauno mūziķu sastāvā skanēs čellu orķestris. Programmā skanēs veltījums dižajam čello meistaram Kārlim Davidovam un Jāņa Mediņa skaņdarbs “Ārija”. Koncerta otrajā daļā muzicēs laureāti un labākie jaunie čellisti, kuri konkursā guvuši īpaši žūrijas atzinību. Jaunie mūziķi uzstāsies kopā ar simfonisko orķestri “Sinfonia Concertante” diriģenta Andra Vecumnieka vadībā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti