Čellists Miša Maiskis pasniegs tiešsaistes meistarklases jaunajiem Latvijas mūziķiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Festivāla “Rīga Jūrmala” akadēmijas programmā slavenais čellists, bijušais rīdzinieks Miša Maiskis pasniegs tiešsaistes meistarklases jaunajiem talantiem no Latvijas, informēja festivāla pārstāvji.

Meistarklase notiks 8. jūlijā, piedaloties čellistiem no Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) Klāvam Jankevicam, Ernestam Cīrulim un Tomasam Ančam, un tā būs skatāma publiski festivāla “Facebook” kanālā.

Meistarklasi moderēs komponists, mūzikas žurnālists un kritiķis Edgars Raginskis. 

"Rīga Jūrmalas" akadēmijas direktors Toms Ostrovskis par tiešsaistes meistarklasēm
00:00 / 00:50
Lejuplādēt

"Rīga Jūrmalas" akadēmijas direktors un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas asociētais profesors Toms Ostrovskis Latvijas Radio pastāstīja: “Mišu Maiski mēs šoreiz apstākļu dēļ diemžēl nevaram aicināt pie sevis, bet viņš mums pieslēgsies no savas dzīvesvietas Beļģijā. “Mēs” -– tie būs moderators Edgars Raginskis un trīs čella spēles studenti no Latvijas Mūzikas akadēmijas. Vispirms Maiskis sniegs nelielu priekšnesumu, 15 – 20 minūtes spēlēs Baha mūziku, pēc tam būs jautājumu un atbilžu sesiju, un tad, mēs ļoti ceram, Miša komentēs mūsu jauno čellistu spēli, jo viņam tika nosūtīti viņu ieraksti, un sniegs ieteikumus, kā turpināt profesionālo ceļu.

Zinot Mišu Maiski, šīs meistarklases varētu būt interesantas ikvienam klasiskās mūzikas cienītājam, jo viņam ir ļoti plašs zināšanu loks, viņam patīk stāstīt un sarunāties.”

Meistarklases laikā slavenais čellists pats tiešsaistē izpildīs komponista Johana Sebastiana Baha Pirmo svītu čellam solo. Pēc šī priekšnesuma, turpinot diskusiju ar studentiem, Maiskis analizēs atskaņotā opusa nianses, kā arī sniegs vērtējumu jauno čellistu sniegumam no nesen notikušajām meistarklasēm ar Bavārijas Radio Simfoniskā orķestra vadošo čellistu Laionelu Kotē (Lionel Cottet), kuru ieraksti pieejami skatītājiem festivāla “Youtube” kanālā

“Šī nebūs tradicionāla formāta meistarklase, taču, iespējams, tādēļ skatītājiem vēl jo interesantāka. Esam no sirds pateicīgi māksliniekam, kurš ne tikai atradis laiku sarunai un studentu priekšnesumu analīzei, bet arī piekritis sniegt nelielu, attālinātu priekšnesumu, kuru, domāju, novērtēs gan mūsu studenti, gan arī meistarklases skatītāji,” atzīmēja Toms Ostrovskis.

Miša Maiskis ir dzimis Rīgā, mācīties čellu sācis Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolā, taču vēlāk Maskavas konservatorijā viņš skolojies pie Mstislava Rostropoviča un Grigorija Pjatigorska. Kā viens no “Deutsche Grammophon” māksliniekiem Maiskis ir ieskaņojis vairāk nekā 35 albumus ar tādiem kolektīviem kā Izraēlas Filharmoniskais orķestris, Vīnes Filharmoniķi, Berlīnes Filharmoniķi un citiem. Maiska ieraksti guvuši kritiķu atzinību visā pasaulē.

Maiskis uzstājas visos nozīmīgākajos starptautiskajos festivālos un ir sadarbojies ar Leonardu Bernsteinu, Šarlu Dituā, Karlo Mariju Džulīni, Valēriju Gergijevu, Lorinu Māzelu, Zubinu Metu, Džeimsu Levainu, Džuzepi Sinopoli, Danielu Barenboimu un citiem diriģēšanas grandiem. Viņa partneri kamermūzikas programmās bijuši Marta Argeriča, Jevgeņijs Kisins, Ichaks Perlmans, Radu Lupu, Jurijs Bašmets, Džošua Bells, Žanīne Jansena, Gidons Krēmers, Julians Rahlins, Vadims Repins un daudzi citi.

Maiskis kopā ar savu meitu Liliju Maisku uzstājušies arī festivāla “Rīga Jūrmala” atklāšanas sezonā 2019. gadā.

Visas līdz šim notikušās meistarklases iespējams atkārtoti skatīties “Rīga Jūrmala” akadēmijas “Facebook” kanālā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti