Kultūras ziņas

Rīgā būs iluzionisma muzejs "Mystero"

Kultūras ziņas

Ģirtam Jakovļevam - 80!

Mišas Maiska meistarklases

Čellista Mišas Maiska padoms jaunajiem mūziķiem: Saglabājiet jauneklīgumu!

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

8. jūlijā tiešsaistes meistarklasi jaunajiem čellistiem sniedza Rīgā dzimušais, pasaulslavenais čellists Miša Maiskis. Studentu un izcilā mūziķa tikšanos organizēja festivāla “Rīga Jūrmala” akadēmija, un tās ietvaros Miša Maiskis atskaņoja Baha pirmo svītu čellam, savukārt jaunie talanti varēja uzdot meistaram sev interesējošos jautājumus.

Rīgā dzimušais un pirmo muzikālo izglītību guvušais Miša Maiskis, šobrīd viens no pasaulē izcilākajiem čellistiem, savas karjeras laikā sadarbojies ar daudzām klasiskās mūzikas zvaigznēm, taču sarunās ar studentiem ir sirsnīgs un vienkāršs.

Festivāla “Rīga Jūrmala” akadēmijas organizētās tiešsaistes meistarklases ietvaros trīs Mūzikas akadēmijas studentiem dota iespēja uzdot meistaram sev interesējošos jautājumus. Savukārt, Miša Maiskis vērtē jauno čellistu sniegumu iepriekš tapušajos ierakstos. Vairāk par profesionāli tehniskiem smalkumiem slavenais mūziķis uzsver muzicēšanu “no sirds”, nevis “no galvas”.

“Lai ko jūs darītu, svarīgākais ir darīt to ar mīlestību. Ja dalāties ar ļaudīm lietā, kas nāk no jūsu sirds, cilvēki, īpaši jau cilvēki, kuriem patīk klasiskā mūzika un kas ir gana jūtīgi, apzinātā vai neapzinātā līmenī to sajūt un novērtē. Tā arī ir atšķirība starp labiem mūziķiem un izciliem māksliniekiem. Un tas ir augstākais līmenis, kuru mēs visi tiecamies sasniegt.

Man ļoti patīk arī šahs, un šahā ir šī starpība starp meistaru un lielmeistaru. Mūzikā ir starpība starp meistaru un mākslinieku.

Šis pēdējais solis ir pats grūtākais un pats svarīgākais. Vienmēr jāturpina censties sasniegt šo līmeni. Un vēl – saglabājiet jauneklīgumu! Tā ir vēl viena ļoti svarīga lieta,” norādīja Maiskis.

Paša Maiska jauneklīgo enerģiju un citādo mūzikas skatījumu uzteica Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas 3. kursa students Klāvs Jankevics. “Protams, ir ļoti patīkami parunāties ar tādu meistaru kā Miša Maiskis,” jaunais mūziķis stāstīja par gūto pieredzi. “Manuprāt, tieši tā motivācija – ej, saņemies un dari. Tas, manuprāt, no visām meistarklasēm – vai tās ir dzīvajā, onlainā vai ieraksts “Youtube” – tā ir motivācija.”

Meistarklase ar Mišu Maiski nav pirmā festivāla “Rīga Jūrmala” akadēmijas un Mūzikas akadēmijas organizētā studentu tikšanās ar pasaules mūzikas zvaigznēm, un tādas plānotas arī turpmāk.

““Rīgas Jūrmalas” festivāls nāca pie mums uz Mūzikas akadēmiju un teica – ziniet, mēs jums varam piedāvāt šos cilvēkus.

Mēs, protams bijām pozitīvā šokā un sapratām, ka tas mums, protams, ir vajadzīgs, un gatavojāmies festivāla laikā organizēt daudzu dažādu zvaigžņu meistarklases.

Bet nu festivāls nenotika. Bet festivāla komanda nepadodas un tāpat nepadodas arī izglītības projekts,” uzsvēra festivāla “Rīga Jūrmala” akadēmijas direktors un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas asociētais profesors Toms Ostrovskis.

Meistarklasi ar Mišu Maiski, tāpat kā citas iepriekš notikušās, bija iespējams noskatīties tiešraidē, savukārt tās ieraksts joprojām pieejams “Rīga Jūrmala” akadēmijas “Facebook” lapā

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti