Kultūras ziņas

Krievu mākslas zelta klasika "Rīgas Biržā"

Kultūras ziņas

Jāņa Lūsēna vēlā vakara mūzika

Kristīnes Opolais koncerts Dzintaros

Čehs Pāvels Černohs - Kristīnes Opolais partneris 5.augusta koncertā Dzintaros

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

5. augustā Dzintaru koncertzālē kopā ar izcilo latviešu soprānu Kristīni Opolais dziedās izcilais čehu tenors Pāvels Černohs. Koncerta organizators Andrejs Žagars izteicies, ka čehu tenora karjeras sākumā un izaugsmē būtiska nozīme bija arī lomām, kas izpildītas uz Latvijas Nacionālās operas skatuves. “Kopš tā laika solists uzkrājis ne vien pieredzi, bet gana daudz spilgtu lomu un ieguvis Eiropas operas mīļotāju simpātijas,” piebilda Žagars.

Pāvels Černohs ir viens no savas paaudzes atzītākajiem tenoriem, kura vārds ir izskanējis lielākajos operas namos visā pasaulē - Karaliskajā Koventgārdena operā, „La Scala”, Hamburgas valsts operā, Madrides Karaliskajā teātrī un citos.

Kritiķu slavēts princis Vladimirs operā “Kņazs Igors”

 

2016./2017.gada sezonā Černohs debitēja Nīderlandes Nacionālajā Aleksandra Borodina operā “Kņazs Igors”. Tās librets ir balstīts uz 12.gs. krievu poēmu, tās centrā ir princis Igors un viņa centieni iekarot poļu ciltis. Černohs atveidoja vienu no vadošajām lomām - princi Vladmiru Igoreviču.

Ar savu maigo, taču mūsdienīgo Vladimira izpildījumu Černohs izpelnījās kritiķa Marka Pulingera atzinību.

Gaiša un jauneklīga titulloma operā “Dons Karloss”

 

 

Viens no spilgtākajiem pagājušās sezonas Černoha sasniegumiem bija titulloma Džuzepes Verdi operā “Dons Karloss”. Šī opera pirmizrādi piedzīvoja 1867. gadā ir vēsturiska drāma par Spānijas karaļa Filipa II, viņa sievas Elizabetes Valuā un dēla prinča Karlosa likteņiem.

“Pāvels Černohs bija spēcīgs un bagātīgs Karloss. Viss, ko viņš darīja, bija absolūti muzikāls, viņš bija nenogurdinošs līdz pat vakara finālam. Černoham ir gaišs un jauneklīgs balss tonis, kas bija ļoti piemērots šim tēlam,” tā par Černoha sniegumu izteicās “Operatraveller.com”.

Kopā ar Annu Ņetrebko kā kaislīgs Ļenskis operā “Jevgēņijs Oņegins”

Aleksandra Puškina romānu “Jevgēnijs Oņegins” operā pārvērta Pēteris Čaikovskis. Šajā uzvedumā uz Parīzes Nacionālās operas skatuves Černohs uzstājās kopā ar pasaules slaveno krievu soprānu Annu Ņetrebko.

“Lai arī Černohs nebija titullomā, tomēr viņa grāfs Ļenskis spēja rast sasaisti gan ar mūsdienām, gan Puškina pamatīgumu. Černohs sevi pierādīja kā entuziasma un kaisles pilnu Ļenski, kurš eleganti un bez lielas piepūles izpildīja leģendāro āriju “Куда, куда!”,” tā Černoha uzstāšanos vērtēja redaktors un koncertu kritiķis Marks Pulingers savā recenzijā “bachtrack.com”.

Dons Hosē operā “Karmena” - pārliecinošs neprātīgs mīļākais

2015.gada maijā Pāvels Černohs debitēja uz Glaideburnas operas skatuves kā spilgts un neaizmirstams Dons Hosē, kas ir viens centrālajiem tēliem pasaulē slavenās Žorža Bizē operā “Karmena”.

Pēc pirmizrādes ietekmīgā “The Telegraph” kritiķis Džons Alisons Černohu vērtēja kā spēcīgu Donu Hosē. “Pāvels Černohs izpildīja Donu Hosē ar skumjām un spēku, padarot “Ziedu dziesmu” par vakara naglu, un viņa fināla atgriešanās kā neprātīgam mīļākajam bija ļoti pārliecinoša,” tā Alisons.

Uz vienas skatuves kopā ar Kristīni Opolais - operā “Nāra”

 

 

Antonīna Dvoržāka “Nāra”, stāsts par ūdensmeitu, kura ir gatava pamest savu dzīvi zem ūdens, lai kļūtu par parastu meiteni un izdzīvotu savu sapni - atrastu mīlestību, ir viena spilgtākajām izcilā latviešu soprāna Kristīnes Opolais lomām. 2014./2015.gada sezonā Bastīlijas operā Parīzē šajā iestudējumā viņas skatuves partneris Prinča lomā bija tieši Černohs.

Mūzikas kritiķis Hugo Širlijs “The Telegraph” atzina, ka Černoha Princis esot bijis nenogurdināms, turklāt tam piemītot patīkams slāvu tembrs apvienojumā ar šarmantu izskatu. “Viņa pēdējā aina neesot spējusi atstāt nevienu vienaldzīgu,” piebilda Širlijs.

Čehu tenors ir studējis Janāčeka akadēmijā Prāgā un apguvis vokālu pie pasaulē slavenā vokālā pedagoga, kurš strādā ar operdziedātājiem visā pasaulē, Paulo di Napoli. Viņš līdz pat šim brīdim ir Černoha mentors.

Pēc profesionālās debijas operā „Burvju flauta” dzimtajā Brno 2004. gadā aizsākās Černoha darbs Prāgas Nacionālajā teātrī, kur Černohs uzstājies operās „Traviata”, „Dons Žuans”, Bohuslava Martinū „Grieķu pasija” un „Pārdotā līgava”.

Šā gada 5. augustā klasiskās mūzikas cienītājiem būs vienreizēja iespēja redzēt abus māksliniekus – Kristīni Opalais un Pāvelu Černohu - atkal apvienojoties uz skatuves Dzintaru koncertzālē. Koncerta pirmajā daļā mākslinieki savus klausītājus priecēs ar ārijām, duetiem un simfoniskām etīdēm, kas ietvers Pučīni agrīnos darbus. Savukārt otrajā daļā abi solisti vedīs savus klausītājus spilgtā muzikālā piedzīvojumā ar Čaikovska, Gļinkas, Bizē un fon Supē darbiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti