Busulis izklaidē pilnā emociju krāšņumā. Atskats uz  koncertu «Arēnā Rīga»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

8. martā gandrīz četru stundu garu koncertu izpārdotajā “Arēnā Rīga” sniedza dziedātājs Intars Busulis kopā ar “Abonementa orķestri”, Liepājas Simfonisko orķestri un vakara īpašajiem viesiem, izmantojot, šķiet, visas iespējas, lai koncertu varētu raksturot tikai un vienīgi kā par grandiozu.

Intars Busulis, kurš Latvijas populārajā mūzikā darbību sāka divtūkstošo gadu sākumā, karjeras laikā savu talantu pierādījis ļoti daudzveidīgi – esot aktieris mūziklos, TV šovos,  izrādēs un mākslas filmās, arī kā džeza dziedātājs un trombonists. Uzskaitījumu varētu turpināt, bet galu galā Busuļa spēks vislabāk atklājas koncerta reizēs, kur dziedātājs niansēti spēj izdziedāt emocijas, šādi klausītājus iepazīstinot ar emociju plašo diapazonu un smalkajām nokrāsām. Protams, būtiska loma Busuļa karjerā ir arī “Abonementa orķestrim”, kur komponista Kārļa Lāča vadībā apvienojušies profesionāļi ar pamatīgām zināšanām, gaumi un lielu muzikālo pieredzi. Tāpēc, nezaudējot vieglumu, Intara Busuļa un “Abonementa orķestra” popmūzikā ik reizi būs vieta improvizācijai vai kādam muzikālajam pārsteigumam, kas raisīs tādas labpatikas sajūtas kā  “zosādu” vai “skudriņas”, un dziesmu tekstiem ar dzejnieku vārdiem.

Savienot kopā atšķirīgo

Izpārdota “Arēna Rīga” ir tikai likumsakarība, jo Intars Busulis ir viens no draudzīgākajiem dziedātājiem, kurš izsenis simpatizē ne vien latviešu, bet arī krievu auditorijai. Tāpat pilnīgi saprotami ir tas, ka 8. marta vakarā koncertu pārsvarā apmeklē dāmas, bet kungi savas pavadones ir apdāvinājuši ar pavasara ziediem. Gaisā valda svinīga gaisotne.

Koncerts tiek atklāts ar Žorža Bizē svītu “Toreadori” (Les Toreadors) no operas “Karmena”. Diriģē Busulis, spēlē – Liepājas Simfoniskais orķestris, kuri šajā koncertā sēž nevis orķestra bedrē, bet gan balkonā. Kad dziedātājam uz skatuves ir pievienojies arī “Abonementa orķestris”, skan dziesma “Nākamā pietura – DEPO”. Dziesma “Debesis” izskan gan latviešu, gan krievu valodā, bet “Ķiršu lietus” šoreiz ir aranžēts tā, lai atsauktu atmiņā  gan 70. gadu skanējumu, kad dziesmu izpildīja Nora Bumbiere, gan divtūkstošos gadus, kad dziesmai jaunu elpu deva grupa “Caffe” – un dziesmā uz skatuves Intaram pievienojas viņa bijušais grupas biedrs Andis Grīva. Koncertā īpašie viesu godā bija arī Dināra Rudāne un MESA, stepa dejotājas “Soul Tap”. Savukārt dziesma “Tu esi labākais” šoreiz tika izpildīta kopā ar saksofonistu Gintu Pabērzu.

Kā viens no klausītājiem

Kopā koncerta programmu veidoja 30 (!!!) dziesmas, tajā skaitā tādi radio hiti kā “Bēbīšu maršs”,  “Zīmēšana”, “Miglas rīts”. Ja var spriest pēc publikas līdzi dziedāšanas, tad starp lielākajiem dziedātāja hitiem būtu jāpieskaita dziesmas “Brīvdiena” , “Viss ir iespējams” un “Я тебя рисую” (Es tevi zīmēju). Šajā vakarā dziesmas krievu valodā pārsvarā ir romances, bet latviešu valoda izskan temperamentīgi.

Sarunā ar publiku Busulis vienmēr ir bijis vaļsirdīgs un tiešs, dodot klausītājiem iespēju ar sevi personificēties. Dziedātājam gandrīz pasprūk arī kāds vārds “nevietā”, un šī neveiklība pamatīgi sasmīdina klātesošos. Šajā vakarā Intars runā par tām reizēm, kad attiecībās viss nav tā, kā mēs to vēlētos. Iespējams, mums vislabākās attiecības ir tieši ar mūsu mājdzīvniekiem? Dažādu dzīvnieku foto redzamas skatuves projekcijās, pievēršot uzmanību Tukuma patversmē esošajiem dzīvniekiem. Klausoties dziesmu “Reiz tu nāksi klusumā” un skatoties suņuka lielajās acīs, tu burtiski “izkūsti” un atgriezies pie sen zināma secinājuma, ka  tev vajag suni! Protams, koncertā neiztrūkstošs – bagātīgs konfeti lietus un dzīvās uguns liesmas. Noslēgumā Busulis uz ukuleles nospēlē šūpuļdziesmu, noskaņā atgādinot Elvisu Presliju, un gandrīz četru stundu garais koncerts ir izskanējis.  

Vai koncerts nebija par garu? Bija brīži, kad patīkamāk būtu bijis dejot, nevis sēdēt, taču, sēžot rindas viducī, dejošanas plānu bija grūti realizēt. Kopējais koncerta plūdums bija raits un notikumiem bagāts, lai nebūtu iemesla blakus domām vai vēlmei “aizšmaukt” līdz bufetei. Jautājums, kas mani nodarbina pēc šī grandiozā koncerta – kas sekos tālāk? Skaidrs, ka šāda līmeņa profesionāļi var mainīt klausītāju koncertu baudīšanas paradumus, šādi paverot jaunus ceļus arī pārējiem. Latiņa ir uzlikta augstu, pirmkārt, jau sev pašiem, bet, ļoti iespējams, tas ir vislabākais dzinulis jaunām idejām.  Kā no skatuves sacīja pats dziedātājs, nākamais “Arēnas Rīga” koncerts jau tiek plānots – nākamgad,  kādā zīmīgā, visiem labi zināmā datumā...

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti