Būs īpašs Vecās Sv.Ģertrūdes baznīcas Zauera ērģeļu atjaunošanai veltīts koncerts

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Rīgas Vecajā Svētās Ģertrūdes baznīcā sestdien, 4. oktobrī, plkst. 18  notiks īpašs Zauera ērģeļu atjaunošanai veltīts koncerts ar izcilu viesmākslinieku piedalīšanos, lsm.lv informē koncerta rīkotāji

Koncertā piedalīsies pieci Latvijas ērģelnieki - Larisa Bulava, Jevgēņija Ļisicina, llze Reine, Tālivaldis Deksnis un Aigars Reinis kopā ar solistiem Ievu Ezerieti, Montu Martinsoni, Elīnu Endzeli (sitaminstrumenti) un Jāni Porieti (trompete).

Koncerta programmā iekļauta mūzika, kas visvairāk piemērota Rīgas Vecās Sv. Ģertrūdes baznīcas instrumentam – vācu un franču romantisma laika skaņdarbi un arī latviešu komponistu daiļrade. Zigfrīda Karg-Elerta 1. Psalms ērģelēm un soprānam un Makša Rēgera apcerīgā Ārija ērģelēm un flīgenhornam rāda vācu vēlīnajam romantismam raksturīgo ekspresiju un emociju daudzveidību. Savukārt slavenie Luisa Vjerna Vestminsteras zvani demonstrēs franču ērģeļmūzikai raksturīgo tokātisko vieglumu, virtuozitāti un majestātisku spozmi.

Latviešu mūzikai koncerta programmā ierādīta nozīmīga loma. Izskanēs Pētera Vaska majestātiskais "Te Deum" ērģelēm solo un divi salīdzinoši vēl nesen rakstīti skaņdarbi – Ilzes Reines 2012. gadā sarakstītais "Cantus Vernum" un 2013. gadā Riharda Dubras radītais "Cantus Annae". Riharda Dubras skaņdarbs rakstīts speciāli E. Endzelei, I. Ezerietei un A. Reinim – marimbai, timpāniem, balsij un ērģelēm. Šīs apjomīgās kompozīcijas pamatā ir Jaunās Derības "Magnificat" līdzinieks Vecajā Derībā – Annas dziesma no 1. Sālamana grāmatas 2.nodaļas. Raupjais teksta materiāls soprāna balss izdziedāts atklāj patiesi garīgu un emocionālu  pārdzīvojumu mūzikā.

Lai pietuvinātu klausītāju notiekošajam balkonā, paredzēta translācija uz ekrāniem lielajā baznīcas zālē. Ieeja koncertā - par ziedojumiem.

Rīgas Vecajā Sv. Ģertrūdes baznīcā atrodas lielākais slavenā vācu ērģeļbūvētāja V. Zauera (W. Sauer, 1831-1916) instruments Latvijā.

No deviņiem Latvijas teritorijā uzstādītiem instrumentiem saglabājušies seši izcilā meistara būvēti instrumenti – Rīgas Vecajā Sv. Ģertrūdes baznīcā, Rīgas Jēzus baznīcā, Piņķu Jāņa baznīcā, Velēnā, Kuldīgas Sv. Katrīnas baznīcā un Aizputē.

Pirms Rīgas Doma baznīca kļuva par koncertzāli 1962.gadā, Vecā Sv. Ģertrūdes baznīca bija viena no nozīmīgākajām ērģeļu koncertu vietām Rīgā – tā ir Oskara Šepska, Ādolfa Ābeles, Nikolaja Vanadziņa un citu Latvijas mūzikas dzīvei nozīmīgu personību darbības vieta, uz šīm ērģelēm noritēja Lūcijas Garūtas kantātes "Dievs, Tava zeme deg" pirmatskaņojums. Arī šodien šīs Zauera ērģeles ir būtiska Latvijas kultūras sastāvdaļa. 2013.-2014. gadā tās skanējušas VAK "Latvija", Latvijas Radio kora, 2014. gada Pasaules koru olimpiādes garīgās mūzikas programmās.

Līdztekus Rīgas Doma slavenajām "Walker" firmas ērģelēm (1884) šis Zauera instruments ir izcils romantisma laika ērģeļu paraugs.

Apbrīnojama ir Vecās Sv. Ģertrūdes ērģeļu tehniskā izpildījuma kvalitāte, pēc simts gadu lietošanas daudzas oriģinālās detaļas vēl joprojām darbojas. Lai arī nolietojums katastrofāls, tās veic savu funkciju veiksmīgu tehnisko risinājumu dēļ. Lai saglabātu šī izcilā vēsturiskā instrumenta skanējumu, pienācis laiks nopietniem restaurācijas darbiem.

Ērģelēm šobrīd jau ir uzstādīts jauns motors, 90. gadu sākumā ievietotas jaunveidotas iztrūkstošās stabules. Bet, lai instruments nevainojami funkcionētu arī turpmāk, nepieciešama apjomīga restaurācija. Tādēļ draudze, lai aktualizētu restaurācijas nepieciešamību, šajā gadā organizējusi ērģeļmūzikas koncertu sēriju – Zauera ērģeļu vasara, bet 4. oktobrī notiks plašāks koncerts – akcija ar izcilu Latvijas mākslinieku līdzdalību.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti