Labrīt

Leļļu teātris sāk sezonu ar aktrises Alīdas Pērkones autorizrādi "Čigānmeitēns Ringla"

Labrīt

Ministre: pašvaldībām jāpārvērtē savi izdevumi vecāko klašu brīvpusdienām

Raimonds Pauls kopā ar Dināru Rudāni izveidojis programmu "Viņa un Viņš

Būs dzirdami Raimonda Paula jaunie projekti ar Dināru Rudāni un Anci Krauzi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

"Esmu dzīves lutināta” – tā par savu iespēju muzicēt kopā ar Raimondu Paulu saka dziedātāja Dināra Rudāne. Pauls  savukārt augstu vērtē Dināras plašo balss diapazonu, profesionalitāti un nesavtīgo atdevi uz skatuves. Pirmdien, 16. septembrī, klajā nāk abu kopīgais albums "Viņa un Viņš”, un šovakar tajā iekļautā programma izskanēs arī koncertā VEF kultūras pilī. Pēc tam to varēs dzirdēt arī vairākos koncertos ārpus Rīgas. Drīzumā maestro nāks klajā arī ar jaunu, kopīgu programmu ar Anci Krauzi – "Sasala jūrīna”.

Veidojot programmu „Viņa un Viņš”, Raimonda Paula galvenais kritērijs bija atlasīt dziesmas, kas pēc iespējas vairāk izceļ Dināras Rudānes plašās balss iespējas un nianses.

Tādējādi Dināras repertuārā Pauls iekļāva vairākas nu jau piemirstas melodijas no kinofilmām un citu dziedātāju repertuāra, kā arī pavisam jaunas dziesmas ar Jāņa Petera un Guntara Rača vārdiem.

Programma īpaša ar to, ka tajā muzicē tikai viņi divi vien – Dināras balss saspēlējas ar maestro jūtīgo klavierspēli. Abi ir lieli improvizētāji, un arī albuma ieraksts tapis, studijā brīvi improvizējot, ko Raimonds Pauls uzskata par šī ieraksta īpašo vērtību.

"Tas ieraksts man bija tādā ziņā interesants, varbūt to uzreiz pat maz kāds varēs pateikt, ka mēs vienkārši abi iegājām studijā un teicu – mēģinām kaut ko dziedāt. Mums jau tur orķestra nav, es esmu viens pats pie klavierēm, un Dināra dzied. Tāpēc man patīk tas ieraksts, ka tā ir brīva improvizācija, ko atkārtot nekad nevar. Tā ir tāda kamermuzicēšana," stāsta Pauls.

Dināra Rudāne atzīst, ka partnerībā ar Raimondu Paulu spēj izvilināt no sevis arī visdziļāk slēptās emocijas, izpaužot tās mūzikā. Turklāt viņas skats uz Paula mūziku ir ļoti svaigs atšķirībā no citiem dziedātājiem, jo vēl pirms kādiem gadiem pieciem latviešu mūzikas viņas interešu lokā nebija vispār, viņa klausījās tikai ārzemju mūziku.

"Tie cilvēki, kurus viņš paņem, tā teikt, pie sevis, ir izredzētie. Un personīgi es nezinu, par ko mani tā lutina dzīve, bet es esmu ļoti pateicīga," saka Rudāne. Par Paula izredzēto dziedātāju Dināra Rudāne kļuva pirms aptuveni trim gadiem, kad maestro bija atklājis viņu kā profesionāli ļoti meistarīgu vokālisti ar plašu diapazonu un milzīgu atdevi uz skatuves.

Abu līdzšinējos koncertos Pauls savā humorīgajā manierē viņu mēdza pieteikt kā dziedātāju, kas izmainījusi visu viņa dzīvi ar saviem neuzmanīgajiem izteikumiem presē par mīlestību. Arī jaunās programmas koncerti neiztiks bez maestro komentāriem, kas gluži kā muzikālā improvizācija bieži rodas pilnīgi impulsīvi:

"Es uz viņu skatos, skatos, pēkšņi man nezin kāpēc tur iešaujas kaut kāda doma, ka viņa mani ir pametusi un tagad mēs dziedāsim tādu mīlestības pilnu dziesmu „Kad atnāk mīla”, un tad es turpinu komentēt, ka tā mīla man atnāca un tikpat ātri aizgāja… Es uzskatu, ka – kāpēc gan ne? Jo publika jau ļoti labi reaģē uz tādām lietām. Man patīk, ka mēs koncerta laikā varam atļauties iziet ārā no tā klasiskā standarta," tā Pauls.

Koncertprogramma „Viņa un Viņš” ar Dināru Rudāni izskanēs šovakar VEF Kultūras pilī. Pēc tam Raimonds Pauls sāks slīpēt savu nākamo programmu, kas iecerēta kopā ar Anci Krauzi.

"Es labi atceros, kāda viņa parādījās pirmo reizi – no laukiem tā meitenīte. Es iecerēju šo projektu tāpēc, ka es uzskatu, ka viņa arī ir pelnījusi savu soloprogrammu. Viņa parasti ir programmās kā numurs. Ar Anci es ļoti labprāt iziešu uz skatuves," saka Pauls.

Programmai dots nosaukums, izceļot Ances Krauzes kroņa numuru – „Sasala jūrīna”, kas ir Alsungas novada tautasdziesma Raimonda Paula apdarē. Jaunajā projektā būs iekļautas arī jaunas Paula tautasdziesmu apdares, kā arī virkne citu kompozīciju. Piedalīsies arī visas trīs Ances Krauzes muzicējošās meitas.

Kā zināms, maestro ik pa laikam savā paspārnē ņem kādu jaunu talantu, bet šobrīd sadarbības ar jauniem vārdiem viņam, diemžēl, neesot. "Es te pasekoju bišķīt arī tiem televīzijas šoviem… Redziet, te ir jābūt it kā, no vienas puses, vienkāršai lietai, bet izšķirošai. Tas pats diletants, iesācējs, - kad viņš atver muti, jau ar pirmām trim, četrām, piecām taktīm tev ir skaidrs, vai tevi piesaista viņa balss tembrs. Balss kā tāda. Ar ko palika savā laikā Imants Skrastiņš populārs? Ar savu balss tembru. Sulīgu. Samtainu. Viņš jau runāja, viņš rečetēja, bet cilvēkiem tas aizgāja līdz sirdij," akcentē Pauls.

Pirmdienas vakarā VEF Kultūras pilī būs Raimonda Paula un Dināras Rudānes albuma „Viņa un Viņš” prezentācijas koncerts, pēc tam 9. novembrī viņi uzstāsies Dikļu pilī, bet 23. novembrī Berģu kultūras centrā. 1. novembrī savukārt Raimonds Pauls aicinās uz Ances Krauzes soloprogrammu „Sasala jūrīna” mūzikas namā „Daile”.

Ziemassvētku koncerti Raimondam Paulam šoreiz aizritēs kopā ar Zigfrīdu Muktupāvelu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti