Pārmijas

Evita Zālīte: Sēžot Ungurmuižas parkā, jutos kā iemīlējusies...

Pārmijas

Voldemārs Johansons un viņa "Haosa kinematēka"

Būs arī "kautiņš"! Baltajā naktī "Sansusī" servēs kulturālu desertu četrās kārtās

Būs arī «kautiņš»! Baltajā naktī «Sansusī» servēs kulturālu desertu četrās kārtās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Nesen Aknīstē godam aizvadījis "Sansusī" festivālu, tā saimnieks Armands Siliņš gatavs nākamajam projektam: kultūras foruma "Baltā nakts" ietvaros 7. septembrī no plkst. 20.30 līdz vēlai naktij "Sansusī" komanda koncertzālē "Tu jau zini kur” Tallinas ielā 10 piedāvās kulturālu desertu četros slāņos. Viss sāksies ar koncertu, turpināsies ar instrumentālistu “kautiņu”, bet noslēgsies ar enerģijas esenci – stundu garu diskotēku.

"Jau tradicionāli ārpus festivāla esam ieviesuši "Sansusī" vakarus Rīgā, un "Baltajā naktī" tas būs viens kārtīgs vakars – formas un satura ziņā ļoti atbilstošs tam, ko jau parasti darām "Sansusī" vakaros," stāsta dziedātājs.

Runājot par desertu – vai patiesi iespējams to baudīt četras reizes pēc kārtas? "Jā, vajag tikai pareizas pauzītes ieturēt," smejas  dziedātājs un atgādina, ka "Sansusī" vakari Rīgā allaž tiek veidoti četrās daļās.

Šoreiz viss sāksies ar klasisku koncertu, kurā piedalīsies orķestris "B Sharp" diriģenta Artūra Gaiļa vadībā, bet solisti būs Jolanta Strikaite-Lapiņa, Ritvars Garoza un pats Armands Siliņš. "Vispirms atskaņosim vienu man ļoti tuvu un interesantu skaņdarbu – Olivera Leisa (Oliver Leith) vokālo ciklu "Dream Horse".

Akadēmiskais stīgu orķestris “B-Sharp” izveidots 2017. gada septembrī un ir vienīgais studentu stīgu orķestris Rīgā, kura galvenais mērķis ir apvienot studentus no dažādām augstskolām un sniegt iespēju topošajiem inženieriem, māksliniekiem, ārstiem, mūziķiem, ekonomistiem gūt pieredzi, spēlējot vienā ansamblī un kopā koncertējot. Orķestrī “B-Sharp” ir izteikti starptautisks dalībnieku sastāvs, jo tajā spēlē ne tikai latviešu studenti, bet arī tie, kuri ieradušies studēt Latvijā no citām valstīm.

"B Sharp" ir vienīgais orķestris Latvijā, kurā spēlē ne tikai muzikāli izglītoti mūziķi, bet arī tie, kuri savā laikā bērnu mūzikas skolās apguvuši kādu mūzikas instrumentu un tagad vēlas savu pieredzi atsvaidzināt. "Tā noteikti ir vēl viena lieta, ko "Sansusī" patīk atbalstīt – šajā gadījumā ir runa par neprofesionāliem mūziķiem: viņiem ir ļoti augsts mākslinieciskais līmenis! Bet to jau arī redzam mūsu koru kultūrā, kur neprofesionālie kori iegūst visas pasaules godalgas."

Otrs centrālais darbs šajā koncertā būs Ritvara Garozas koncerts, kas komponēts elektroakustiskajiem instrumentiem. "Stilistiski tajā būs jūtamas analogo sintezatoru laika ietekmes – turklāt Ritvars  no džeza tāpat nekur nevar aizmukt..."

Nākamais deserta slānis sekos pēc īsa starpbrīža: plkst. 22.00 sāksies "Sansusī" piedāvātā tradīcija – muzikālais ''kautiņš'', kurš sastāva ziņā laika gaitā kļūst arvien lielāks un lielāks. "Mums jau pašiem arī patīk eksperimentēt ar šo formātu – ja iesākām ar divu pianistu ''kautiņu'', nu jau tīmeklī noskatāmi arī sitaminstrumentālistu ''kautiņi''; mums ir gan obojas kāvušās un bijuši arī lielāki un mazāki sastāvi.

Šogad uz ''kautiņu'' "Baltajā naktī" uzrunājām ansambļus "Quadra" un "Art-i-Shock", divus no šobrīd labākajiem Latvijas kameransambļiem.

Šajā kontekstā nav runa par cilvēku daudzumu, svarīgāks ir kameransamblis kā vienība. Vienīgais, kas kopīgais abos, ir klavieru klātbūtne, un tas, ka abi pianisti jau ne reizi vien ir "sakāvušies" savā starpā,” stāsta Siliņš, solot, ka ''kautiņš'' būs interesants gan no muzikālā, gan humora viedokļa.

''Kautiņš'' beigsies plkst. 23:00, bet tas vēl nebūs viss. 24:00 sekos komponista Andra Dzenīša izauklētais "Woodpecker project", kas radies jau labi sen - tālajā 2006. gadā. "Bija interesanti to atkal celt augšā, un šoreiz Andris šajā projektā piedalīsies ar Gati Zaķi, Ritvaru Garozu un Arvīdu Kazlausku. Viņi sola, ka tā būs dzīvi radīta mūzika, kuras robežas sniedzas no 'drone' un ambientās mūzikas līdz brīvai improvizācijai, frīdžezam, 'noise' un pat smagajam metālam.”

Un tad vēl ceturtā kārta.

"Parasti "Sansusī" vakarus noslēdzam ar divdesmit minūšu diskotēku – tas ir īstais formāts, tāda kā pēdējā deja, un visi, kas tajā bijuši, vienmēr atzīst, ka divdesmit minūtes ir tieši tik, cik vajag.

Šoreiz gan izkāpsim ārpus ierastā formāta, jo diskotēka būs stundu gara – Platons Buravickis jau izveidojis akadēmiskās mūzikas diskotēku, kurā laikmetīgās mūzikas skaņdarbus samiksējis jūtamā reivā... Šis formāts man ļoti patīk."

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti