Dziesmas ceļš. ImKa

Dziesmas ceļš. ImKa. Dūdieviņš

Dziesmas ceļš. ImKa

"Dziesma dūdieviņam". Nora Bumbiere, 1971. gads

Dziesmas ceļš. ImKa. Rakstu rakstus

Broņislavas Martuževas kliedziens Imanta Kalniņa dziesmā «Rakstu rakstus»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Imanta Kalniņa dziesma "Rakstu rakstus", kuras teksta autore ir dzejniece Broņislava Martuževa, veltīta mūsu tautai vissāpīgākajam laikam 20. gadsimta vēsturē – postošajam karam un tā sekām. Pati dzejniece karā zaudēja brāli un tikai mūža nogalē uzzināja, ka tas kritis jau kara sākumā.

“Dziesmas ceļš. ImKa”

Gaidot komponista Imanta Kalniņa 80. jubileju, LTV piedāvā stāstus par vienpadsmit iemīļotām komponista dziesmām. Atmiņās dalās, būtiskus notikumus un leģendas atklāj komponista ģimene, draugi un domubiedri.

Lai spēcīgi norīb!

Olga Rajecka atceras, ka dziesma tika iekļauta “Turaidas rozes” repertuārā ap 2007. gadu, viņa atzīst: “Jā, nekas priecīgs tajos vārdos nav, bet es vienmēr to izpildīju tā, lai norīb, tā spēcīgi, cik vien spēju. Man palīdzēja Uģis Roze.

Es parasti meklēju arī visskumjākajās dziesmās pozitīvo graudu un atrodu. Šo dziesmu dziedot, es savu bāleliņu atradu…”

Desmit gadus vēlāk Imanta Kalniņa dēls Marts Kristians Kalniņš veidoja sastāvu Mazajām Kalniņa dienām, kas notika pie Ineša ezera, un uzaicināja arī Kristīni Kārkli, jo iecere bija izpildīt Kalniņa dziesmas tautas mūzikai pietuvinātā skanējumā, un Kristīnes Kārkles balss tam tieši kā radīta. Viņa stāsta: “Man patīk trakas idejas, un es, protams, piekritu. Atceros, tās bija 13 dziesmas, un viena no tām arī “Rakstu rakstus”. Pirms kāpām uz skatuves, vaicāju – bet kā tad mēs sauksimies? Un kāds no grupas puišiem teica, lai iet “Raxtu raxti”. Tā nu šī dziesma faktiski ir mūsu himna. Imanta Kalniņa dziesmas ar to ir īpašas, ka tajās arvien atklāju ko jaunu ne tikai muzikāli, bet arī tekstuāli. Es zinu, ka šo dziesmu daudzi uztver kā skumju stāstu par zaudēto brāli, bet es šajā stāsta dzirdu skaistas atmiņas par zudušo brāli!

Tā ir dziesma par ģimeni un savstarpēju mīlestību tās ietvaros!”

Veltījums Latvijas dzimšanas dienā

Aleksandra Špicberga šobrīd mācās Doma kora skolas 3. kursā, bet uz skatuves ir kopš 11 gadu vecuma. Nav viegli atrast repertuāru, kad bērnu dziesmiņas vairs negribas dziedāt, bet dziesmas par skumjām un mīlestību arī nepiestāv. Aleksandras Špicbergas repertuārā tika iekļauta dziesma “Rakstu rakstus”, gatavojoties vokālistu konkursam. Vēlāk tapa klips kopā ar horeogrāfu Agri Daņiļeviču, un tas tika veltīts Latvijai tās 97. dzimšanas dienā.

 

“Mēs daudz runājām ar mammu par dziesmas tekstu. Man arī ir brālis, un šādu sajūtu, kad kaut kas notiek vai kādam ir noticis, es centos iedomāties pati, bija ļoti jāiedziļinās tekstā," atzīst Aleksandra Špicberga. Viņa vienmēr savu dziesmu izvēli saskaņo ar komponistu un priecājas, ka Imants Kalniņš e-pastā ieraksta savus ceļa vārdus un vēlējumu.

Martuževas kliedziens

Latvijas Televīzijas arhīvā šī dziesma ir Olgas Rajeckas, Kristīnes Kārkles-Kalniņas, Aleksandras Špicbergas un Rūtas Dūdumas izpildījumā. Tās ir sievietes, māsas, dažādu paaudžu dziedātājas, kas skatītājam izstāsta Broņislavas Martuževas pārdzīvojumu.

“Man patīk šī izpildījumu dažādība, katra soliste tajā ieliek savu domu un sajūtu, un tā tam ir jābūt. Dziesmas teksts jau nav vārdu savirknējums, tam ir dziļš vēstījums, vismaz tā es to saprotu,” saka komponists Imants Kalniņš, “tajā ir ielikta Broņislavas Martuževas pasaule, smags liktenis, skarba pasaule, bet Broņislava ir kā marmors, viņa bija stipra!

Es šo dziesmu sajūtu kā kliedzienu!”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti