Rīta Panorāma

Telefonintervija ar Juri Jansonu

Rīta Panorāma

Intervija ar Andri Sprūdu

Brīvības enerģijas Matīsa Čudara jaundarbos kopā ar Latvijas Radio kori

Brīvības enerģija Matīsa Čudara jaundarbos kopā ar Latvijas Radio kori

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

“Man bija būtiski, lai koristi labi jūtas; ja izpildītājiem patīk, tad mūzika sāk elpot,” gatavojot  savu jaundarbu programmu kopā ar Latvijas Radio kori, mūzikas rašanos skaidro  komponists Matīss Čudars.

Amsterdamas konservatorijā skolotais latviešu ģitārists arvien biežāk sevi piesaka arī jaunrades procesā, šoreiz sadarbībā ar Latvijas Radio kora grupu un sitaminstrumentālistu Ivaru Arutjunjanu gatavojot 16.jūnija  koncertu Sv. Pētera  baznīcā. Koncerts  izskanēs Rīgas Festivāla ietvaros.

Latvijas Radio kora diriģents Kaspars Putniņš uzsver Čudara mūzikā jūtamo brīvības elpu, izkopto virtuozitāti un nopietnās zināšanas ļoti dažādos mūzikas veidos.

Matīss Čudars rūpīgi pētījis kora mūziku, viņš novērtē iespēju iestudēt savu skaņdarbu ar superkori:

"Personīgi man arī patīk nedaudz nezināmais moments, kas liek uzspicēt ausis, maņās, iedod tonusu un adrenalīnu."

Koncertā 16. jūnijā skanēs Dievam veltītas mīlestības vārsmas ar saknēm dažādu laikmetu un dažādas izcelsmes mistiķu darbos. Tās būs mūzikā izteiktas lūgšanas.

"Matīss ir ļoti melodisks komponists, bet viņam ir arī ļoti interesants ritmiskās pasaules piedāvājums, kas liek justies tā īpaši," atzīst kora dziedātāja Inga Martinsone.

Matīss Čudars ir viens no talantīgākajiem un daudzpusīgākajiem latviešu ģitāristiem – viņa spēlē brīvs improvizācijas gars savijas ar spēju iejusties gan baroka mūzikā, gan mūsdienu komponistu skaņumākslā un uzplaukt kā flamenko, tā arī rokmūzikā un džezā.

“Rīgas festivāls” notiks no 9. līdz 20. jūnijam. Festivāla programmā šogad gan gaismas un mīlestības pielieta mūzika, kas apliecina lūgšanu spēku,  gan muzikālas sapņu ainas; skanēs arī 20. gadsimta mūzika un provokatīva jaunrade.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti