Kultūras ziņas

Andras Manfeldes "Poēma ar mammu"

Kultūras ziņas

Ieskandina Saulgriežu pasākumus Rīgā

Vasaras saulgrieži ar Jāni Lūsēnu un kori "Pa saulei"

Brīvdabas muzejā vasaras saulgriežus ieskandina Jānis Lūsēns un koris «Pa saulei»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā vasaras saulgriežus 20. jūnijā ieskandinājis jauktais koris "Pa saulei", atskaņojot komponista Jāņa Lūsēna "Līgo dziesmu" ciklu.

Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja Vidzemes sētā smaržo pēc meijām un tikko plūktām pļavas puķēm. Šeit uz muzikālu uzvedumu par saulgriežu tradīcijām, rituāliem un svētku svinēšanu kuplā saimē, ieskandināt Līgo aicinājis Ropažu novada Garkalnes pagasta kultūras centra "Berģi" jauktais koris "Pa saulei". Vidzemes klēts un pakalna ielokā izskanēja komponista Jāņa Lūsēna 1996. gadā sarakstītais "Līgo dziesmu" cikls korim. 

"Sigvards Kļava, kas bija Radio kora diriģents, uzaicināja mani radīt šo ciklu ar nelielu instrumentālu pavadījumu, un tas vairāk bija tāds darbs studijā nekā dzīvais izpildījums vienotā izteiksmē. Un šodien ir faktiski pirmatskaņojums dzīvā veidā ar nelielu sastāvu un kori "Pa saulei"," stāsta Jānis Lūsēns.

Līdz šim maz dzirdētas Līgo dziesmas mijās ar vainagu pīšanu, ugunskura veidošanu, cienasta klāšanu, apdziedāšanos un iepazīstināšanu ar citām saulgriežu tradīcijām un rituāliem. 

Bet par kārtīgu izdancošanos, rotaļām un vispārēju jautrību gādāja kapelas "Brička" muzikanti.

21. jūnijā, gada garākajā dienā, katram ir iespēja ievērot savus rituālus. Vasaras saulgriežu ieskandināšana šodien sākusies daudzviet, arī Rīgā, kur šogad Jāņu sagaidīšana plānota plašāka – vīrusa dēļ pēdējos divus gadus tas nebija iespējams.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti